Companiile, insuficient de bine pregatite in fata coruptiei si a criminalitatii informatice

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 12:15
1553 citiri
Companiile, insuficient de bine pregatite in fata coruptiei si a criminalitatii informatice
Kenan Burcin Atakan, EY

Circa 40% dintre executivi considera mita si coruptia larg raspandite in tarile lor, reiese din cel mai recent studiu EY, derulat in randul a peste 2.700 de executivi din 59 de tari.

In privinta riscurilor emergente, in pofida unui consens global aparent privind amploarea amenintarii criminalitatii informatice, aproape jumatate dintre respondenti (48%) ii atribuie doar un risc foarte scazut sau destul de scazut pentru afacerea lor.

Rezultatele sondajului arata ca directorii executivi nu au inca o perceptie corecta asupra riscurilor criminalitatii informatice. 48% dintre respondenti considera ca cea mai mare amenintare vine din partea hackerilor si subestimeaza riscul generat de gruparile crimei organizate, precum si cel venit din partea altor state.

Studiul a inclus interviuri aprofundate cu peste 2.700 de directori executivi din 59 de tari, inclusiv directori financiari, directori de conformitate, consilieri generali si directori de audit intern. Aproape 40% dintre respondenti cred ca mita si coruptia sunt larg raspandite in tarile lor (rezultatele detaliate pe tari in Anexa 1).

In contextul unui mediu de business invadat de coruptie, in multe dintre tari, conform descrierii respondentilor, consiliile de administratie si managementul par sa fie angrenate in lupta impotriva riscurilor pe termen lung, acordand insa o atentie mai mica riscurilor emergente - cum ar fi criminalitatea informatica.

"In contextul amplorii pe care a luat-o criminalitatea informatica, cu incidente care fac regulat titluri de prima pagina a ziarelor, consiliile de administratie trebuie sa se astepte ca managementul sa aiba o strategie solida de raspuns. In acelasi timp, multe jurisdictii exercita o presiune tot mai mare asupra companiilor, pentru a raporta incidentele in cel mai scurt timp.

Toate aceste aspecte solicita multa atentie din partea functiilor de conformitate si reglementare. Securities and Exchange Commission din SUA se concentreaza tot mai puternic pe combaterea riscurilor cibernetice, pe masura ce verifica integritatea rapoartelor financiare, astfel ca, membrii comitetului de audit trebuie sa fie atenti in permanenta la amenintarile mediului cibernetic din prezent", sustine David Stulb, EY, Lider global, EY's Fraud Investigation & Dispute Services (FIDS).

Masuri anti-coruptie doar pentru subalterni

Dificultatile cu care se confrunta cei din top management pot fi agravate de insuficienta cunoastere a riscurilor la care se expun. Sondajul arata ca e mai putin probabil ca cei din top management sa participe la stagii de formare anti-mita /anti-coruptie (ABAC) (38%) sau la sesiuni de evaluare a riscurilor ABAC (30%) in comparatie cu echipele pe care le conduc.

Acest aspect este cu atat mai alarmant cu cat toti acesti executivi pot fi expusi, in mod regulat, la situatii care sa le ameninte integritatea. 21% dintre directorii generali care au participat la studiu au declarat ca au fost expusi la situatii in care li s-a cerut sa dea mita in trecut, in comparatie cu doar 10% din restul respondentilor din top management.

La fel de ingrijorator este si faptul ca 11% dintre directorii generali de companii considera justificata declararea incorecta a performantelor financiare in scopul de a ajuta o afacere sa supravietuiasca unei recesiuni economice, comparativ cu doar 6% din restul respondentilor. Acest procent, destul de important, este cu atat mai grav cu cat un CEO are si rolul de a stabili, din pozitia sa ierarhica, tonul etic general al companiei.

David Stulb considera ca din perspectiva riscului ca managementul sa ignore controalele financiare, rezultatele acestui sondaj despre integritatea managerilor de top au implicatii grave pentru consiliile de administratie.

Imbunatatirea contactelor directe dintre membrii consiliilor de administratie si sefii celorlalte departamente de business sau ai departamentelor financiare de la celelalte niveluri ierarhice s-ar putea dovedi foarte utila pentru ca cei din top management sa-si poata face o imagine de ansamblu cat mai exacta.

In contextul in care tot mai multe autoritati de reglementare aloca resurse suplimentare pentru urmarirea penala a fraudelor fiscale si coopereaza in mod frecvent cu procurorii din alte jurisdictii, mizele sunt mai mari ca oricand.

"Nu exista seturi de masuri universal valabile pentru a pune in aplicare un program de conformitate eficient. Echipele de conformitate trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a identifica noi abordari de gestionare a riscurilor de reglementare. Mai ales in cazul pietelor emergente, solutiile globale de conformitate trebuie adaptate, fara a pierde insa spiritul lor, pentru a putea raspunde provocarilor locale si pentru a asigura o tranzitie lina", subliniaza Kenan Burcin Atakan, seful departamentului de investigare a fraudelor si de solutionare a litigiilor din cadrul EY Romania.

Conformitatea are nevoie de revigorare

Sondajul a constatat, de asemenea, ca aplicarea masurilor de conformitate pare sa fie afectata de oboseala tocmai intr-un moment in care companiile nu-si prea pot permite asa ceva. In conditiile unui mediu de reglementare in care cooperarea internationala devine din ce in ce mai frecventa, participantii la studiu au descris un context de conformitate intern in mare masura inert:

- Una din cinci companii nu are inca definita o politica anti-coruptie (ABAC)

- 45% dintre organizatii nu au inca implementat un hotline de avertizare

- Mai putin de 50% dintre respondenti au participat la trainiguri anti-coruptie (ABAC)

- Mai putin de o treime dintre organizatii aplica masurile legale anti-coruptie in cadrul proceselor lor de fuziuni si achizitii.

"Punerea in aplicare a legilor anti-mita / anti-coruptie a devenit mai intensa si s-a consolidat semnificativ cooperarea transfrontaliera intre autoritatile de reglementare", explica David Stulb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#coruptie tari, #consiliul administratie, #manageri companii , #Manageri