Dan Visoiu: Satisfactia este mare cand contribui la un mediu competitiv

Sambata, 12 Mai 2012, ora 00:00
2560 citiri
Dan Visoiu: Satisfactia este mare cand contribui la un mediu competitiv
Foto: Dan Visoiu/ SURSA: Ziarelive.ro

Dan Visoiu, partener in cadrul casei de avocatura Biris Goran si Presendintele Fundatiei VentureConnect, este avocat prin formare si profesie, insa face tot posibilul pentru a scoate la iveala talentul personal de antreprenor.

In loc de a alege calea sigura si oarecum naturala de a ramane in insorita si linistita Florida, unde a copilarit si a studiat, Visoiu a hotarat ca la mijlocul anilor 1990 sa se intoarca in tara si sa se implice activ in perioada de tranzitie a Romaniei catre o economie matura si complet functionala.

Dan Visoiu sustine cu inversunare ca, in timp, mediul antreprenorial romanesc va atinge acel grad de maturizare si eficienta prin care sa ne dovedim talentul in afaceri, nu doar in dezvoltare.

De asemenea, el crede ca multi antreprenori romani au "stofa" de miliardari si ca in timp vor modela planul unor afaceri profitabile.

Ati renuntat la avocatura in Florida pentru a sustine evolutia business-ului in Romania. Care au fost motivele care v-au determinat sa faceti aceasta alegere?

Simplu - Romania poate fi o tara minunata unde oportunitatile se gasesc sau se creeaza. Sa nu ma intelegeti gresit - in continuare cred ca Statele Unite reprezinta "taramul fagaduintei", dar consider ca atat pe plan personal, cat si profesional, satisfactia este mult mai mare cand reusesti sa contribui la modelarea unui mediu competitiv aproape de la zero.

Alaturi de colegii din cadrul boardului VentureConnect suntem incantati sa constatam ca la fiecare intalnire primim mai multe proiecte, simtitor mai bune, iar spiritul antreprenorial al romanilor creste deopotriva. Prin urmare, timpul pe care il acordam VentureConnect, atentia si efortul depus de oameni de afaceri importanti precum Radu Georgescu, Marius Ghenea sau Peter Barta este cu atat mai valoros cu cat speram ca usor, usor sa punem bazele unei comunitati active si dinamice de antreprenori.

Ce inseamna o initiativa precum VentureConnect pentru mediul antreprenorial din Romania?

Proiectul VentureConnect a pornit din dorinta de a educa, motiva si creste constant comunitatea antreprenoriala din Romania. Pe scurt, sa creem un ecosistem. De altfel, programul VentureConnect ofera in afara de traditionalul eveniment de pitching si networking, o pregatire punctuala pentru prezentarile din cadrul evenimentului.

Lucian Mindruta, Creative Marketing Director Mediafax Group si cu o experienta de peste 10 ani in industria media, sustine si pentru aceasta intalnire sesiunea de pregatire pentru proiectele participante.

Astfel, experienta pentru tinerii antreprenori care aplica in cadrul VentureConnect este una completa: cursuri de mentorat in business si slefuirea abilitatilor de prezentare, o analiza amanuntita a proiectelor depuse, alaturi de un feedback aplicat pentru fiecare afacere in parte.

Din 2010 pana in prezent am incercat sa gasim formula de succes prin care comunitatea antreprenoriala din Romania poate fi si mai motivata si mult mai bine pregatita.

Credem noi, cel putin pentru moment, ca am reusit: in afara de traditionalul VentureConnect, din 2012 am inceput o serie de activitati cu rol educativ: Venture Mentoring, precum si o comunitate digitala pentru business angels: Angel Connect.

Bineinteles, alaturi de Fundatia VentureConnect, laudabile si notabile sunt proiectele S4S Romania si Business Mentoring Program care lucreaza activ la conturarea unei bune intuitii de business.

Ati declarat ca sunteti sigur ca VentureConnect va lansa in urmatorii de ani cativa milionari si chiar miliardari. Cum va reusi fundatia sa atinga aceasta performanta?

Prin ceea ce facem de doi ani incoace - multa munca si gasirea raspunsurilor la acele nevoi esentiale ale antreprenorilor romani. Dorinta noastra este de a oferi antreprenorilor mijloacele necesare prin care pot atrage atentia investitorilor, iar investitorii pot dezvolta afaceri promitatoare din start-up-urile romanesti formate prin experienta VentureConnect. Esential, insa, este sa avem rabdare - nimeni nu a ajuns milionar peste noapte.

Au antreprenorii romani "stofa" de miliardari?

Cu siguranta - si stiu asta pentru ca unul dintre bunii mei prieteni si coleg in cadrul VentureConnect a fost motivat sa demareze proiecte antreprenoriale pentru vila cu piscina la care visa cand era student. Sa vad daca ghiciti cine? (n.r. Dan zambeste) Prin urmare, doar daca ne uitam la asemenea antreprenori in serie si business-angels, ne dam seama ca putem sa ii prindem din urma.

Nu trebuie sa ne facem griji ca nu avem stofa de miliardari, de altfel in timp reusim sa ne formam un caracter puternic ce ne va ajuta sa ajungem la acel nivel de business mult ravnit. Latura pe care trebuie sa o devoltam este mentalitatea antreprenorului roman - antreprenor ce pe alocuri trebuie sa isi defineasca mai bine interesul, cunostintele si abilitatile.

Sunteti consilier pentru numeroase companii IT din Romania si nu numai, ce sfaturi aveti pentru antreprenorii romani din domeniu?

Nu as emite sfaturi, ci mai degraba doua incurajari. Prima este sa isi depuna cat mai repede proiectul pentru VentureConnect, mai au timp pana pe 18 mai. Cea de-a doua este sa invete din propriile greseli, acestea sunt cele mai valoroase lectii. Si noi, persoane cu mai multa experienta, gresim de multe ori. Dar ce am realizat este ca eu sunt cel mai bun mentor al meu. Si o alta incurajare pentru antreprenorii cu un simt al umorului mai dezvoltat, este ca avocatii chiar pot fi si cei mai buni prieteni ai lor.

Urmatoarea intalnire are loc pe 31 mai. Evenimentul este sprijinit de Allegro Group Romania si Fundatia Post-Privatizare.

Business24.ro este partenerul media al VentureConnect.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#interviu Dan Visoiu, #Dan Visoiu Venture Connect, #consultanta companii IT , #Manageri