Daniel Boaje, Director General McDonald's Romania: Suntem aici ca sa ramanem

Joi, 31 Decembrie 2015, ora 00:00
159684 citiri
Daniel Boaje, Director General McDonald's Romania: Suntem aici ca sa ramanem
Foto: Daniel Boaje/McDonald\'s

Daniel Boaje a facut parte din echipa care, in urma cu 20 de ani, aducea in Romania hamburgerii americani si cartofii prajiti cunoscuti in toata lumea. Pe 16 iunie 1995, a pus bazele McDonald's Unirii, primul restaurant al companiei americane din tara noastra.

Iata ca anul 2015 l-a gasit tot aici, acum avand o experienta foarte serioasa de CEO al companiei simbol al capitalismului in Romania si nu numai.

Daniel Boaje este dedicat 100% companiei sale, se implica in fiecare detaliu si mananca in fiecare zi in unul din restaurantele sale.

Care este secretul care-l ajuta sa se pastreze in forma? Echilibrul, spune directorul McDonald's. Face sport saptamanal - este pasionat de tenis, pasiune pentru care trebuie uneori sa se trezeasca mai devreme de dimineata, dar care are efecte pe masura.

Despre cum a ajuns McDonald's Romania un business de aproape 100 de milioane de euro, cu 4 milioane de clienti lunar si 4.000 de angajati, dar si despre teoria "cresteri constante, nu spectaculoase", vorbeste Daniel Boaje, CEO McDonald's Romania, intr-un interviu acordat Business24.

Anul acesta McDonald's aniverseaza 20 de ani de prezenta pe piata locala. Mai exact, pe 16 iunie 1995, in Romania s-a deschis primul restaurant, cel din Piata Unirii. Dvs. ati facut parte din echipa initiala. Cum era McDonald's la inceput si cum ati caracteriza acesti 20 de ani pentru companie in Romania?

McDonald's este o companie cu o foarte mare ambitie si un plan de dezvoltare pentru piata locala extrem de bine pus la punct. Suntem prima companie americana care s-a hotarat sa deschida un lant de restaurante in Romania si, 20 de ani mai tarziu, am ramas singurii care au facut acest pas.

Suntem la fel de ambitiosi si dedicati misiunii de a fi restaurantul preferat al clientilor nostri si am evoluat in cele doua decenii ca orice afacere care trebuie sa ramana relevanta pentru publicul sau.

Mereu suntem atenti la incadrarea in peisajul local - atat la nivel cultural, economic si adaptat la evolutia nevoilor clientilor nostri.

Clientii nostri au inteles ca McDonald's inseamna mai mult decat mancare buna, inseamna o intreaga experienta si au inceput sa se implice tot mai mult in viata companiei - fie ca o fac prin interactiunea din restaurant, pe canalele de social media sau prin prezenta la evenimentele organizate sau sponsorizate de companie.

Au fost 20 de ani frumosi, plini de provocari, intamplari si oameni deosebiti. A fost o calatorie minunata pana acum si ne uitam cu mare incredere spre viitor.

Ce v-a determinat sa intrati in echipa McDonald's intr-o vreme in care putini romani auzisera de acest brand?

McDonald's este un adevarat simbol al capitalismului nu numai in Romania, ci si in intreaga lume.

Prima mea intalnire cu McDonald's a fost inainte de a lucra pentru companie, intr-o vizita in Irlanda.

Asadar, vestea ca McDonald's vine in Romania si isi formeaza prima echipa de manageri in pregatire a fost o provocare pe care mi-am asumat-o cu multa ambitie. Dincolo de ambitie, am avut nevoie si de multa rabdare, deoarece procesul de recrutare a durat aproape 9 luni si a presupus o serie lunga de opt interviuri.

Cu timpul ati avansat si, desi e un mediu in care oricine poate avansa, dvs. ati ajuns chiar intr-o pozitie in care putini reusesc, cea de CEO. Care este secretul?

Mereu am spus ca ambitia si pasiunea pentru lucrul bine facut sunt cele care te pot duce acolo unde iti doresti.

Nu cred ca exista un secret pentru a ajunge in pozitia de CEO sau orice pozitie de conducere, dar stiu ca exista multa munca si determinare in spatele oricarei persoane care a ajuns sa fie responsabila de managementul unei companii.

Ce inseamna sa fii CEO al McDonald's?

In primul rand inseamna multa, multa responsabilitate. McDonald's este unul dintre cele mai valoroase branduri globale, lider global pe piata restaurantelor cu servire rapida si unul dintre cei mai mari angajatori la nivel international.

Chiar daca reducem aceste cifre la nivel local, tot vorbim despre un business de aproape 100 de milioane de euro, peste 4 milioane de clienti care ne viziteaza lunar si 4.000 de angajati.

Dincolo de aceste cifre, pentru mine inseamna intr-adevar un vis devenit realitate.

Nu cred ca exista job-ul perfect, in care toate lucrurile sa se intample asa cum ti le doresti, dar sunt si acele momente - cum e cel de acum, aniversarea de 20 de ani - in care iti dai seama ca, alaturi de oamenii potriviti, ai reusit sa faci parte dintr-o poveste de succes si cu insemnatate pentru milioane de persoane.

Astfel, la sfarsitului unei zile, reusesc sa raman cu un zambet pe buze, zambet pe care il transmitem si clientilor nostri prin tot ceea ce facem, de 20 de ani de cand suntem prezenti in Romania.

La un moment dat ati cochetat cu antreprenoriatul, dar intr-un final ati ales tot calea managementului intr-o companie internationala. Ne puteti spune cum vedeti diferenta dintre manager si antreprenor?

Pentru mine perioada antreprenoriatului a venit natural. A fost un pas pe care am ales sa-l fac tocmai pentru dezvoltarea mea profesionala si m-a ajutat foarte mult in intelegerea profunda a fiecarui element care se afla in spatele unui business.

Diferenta dintre cele doua ipostaze poate fi foarte mare sau foarte mica, totul depinde de modul de functionarea a business-ului pe care il conduci in calitate de manager.

Daca vorbim despre o companie cu prezenta internationala, diferenta poate veni din nivelul de implicare al managementului global in deciziile luate la nivel local.

Sistemul McDonald's incurajeaza foarte mult spiritul antreprenorial, de fapt, acesta sta la baza companiei prin modelul de francizare dezvoltat acum 60 de ani de Ray Kroc.

Astfel, eu nu pot vorbi de diferente foarte mari intre pozitia de manager sau cea de antreprenor.

Presa vuia recent, la nivel international, despre anumite ingrijorari si scaderi la nivelul vanzarilor intregii companii McDonald's. Care a fost situatia in Romania in 2014?

2014 a fost un an foarte bun pentru noi. Numarul de vizite in restaurant a crescut cu 7%, cifra de afaceri 2014 vs. 2013 cu 4,8%, iar profitul cu 28%.

Suntem foarte multumiti de evolutia din 2014 si ne asteptam ca acest trend de crestere sa continue.

Privim cu incredere spre viitor si ca de obicei nu vizam cresteri spectaculoase, ci unele constante, asa cum a fost business-ul McDonald's si in Romania.

Ce planuri aveti pentru McDonald's Romania?

Suntem aici ca sa ramanem. Angajamentul nostru a fost de la inceput pe termen lung si simtim ca facem parte din viata de zi cu zi a romanilor - mai ales pentru cei 150.000 de clienti care ne viziteaza zilnic.

Asadar, ramanem fideli procesului de consolidare si dezvoltare a business-ului nostru in Romania, asa cum am facut-o si in ultimii 20 de ani de activitate, timp in care am investit peste 700 de milioane de lei.

Continuam sa investim in formarea celor peste 4.000 de angajati, in deschiderea de cafenele McCafe, precum si in remodelarea restaurantelor noastre.

Nu in ultimul rand, ca in fiecare an, le pregatim clientilor experiente unice in fiecare dintre cele 67 de restaurante din tara.

Ati premiat recent tinerii angajati ai McDonald's Romania. Spuneti-ne mai multe despre aceasta actiune si efectele ei asupra angajatilor. Cum s-a nascut initiativa?

De aproape 20 de ani McDonald's a fost alaturi de tinerii din Romania. Fie ca am fost primul lor angajator, i-am sustinut prin burse sau le-am oferit sansa unei cariere. Incurajam constant colaborarea, initiativa si ambitia, iar Bursele McDonald's rasplatesc de noua ani exact aceste calitati.

Suntem mandri sa-i sustinem pe cei 40 de angajati bursieri din acest an in drumul lor spre o cariera stralucita si ne bucuram de fiecare data cand avem sansa sa cunoastem oameni dedicati, perseverenti si cu vise extrem de indraznete.

Programul Bursele McDonald's sprijina tinerii aflati la inceput de cariera cu rezultate deosebite atat la invatatura, cat si la locul de munca.

Pentru a fi eligibil, candidatul trebuia sa fi obtinut cel putin media 8 de absolvire a anului universitar precedent sau cel putin nota 8 la admitere, in cazul studentilor din primul an.

De asemenea, au fost luate in considerare recomandarile profesorilor si performanta la locul de munca.

Anul acesta am oferit un numar record de burse in valoare totala de 80.000 de lei.

Spuneati ca si dvs. si intreaga familie mancati adesea la McDonald's. Cum reusiti sa va pastrati in forma?

Da. Asa e, rareori trece o zi fara a face o vizita in restaurantele noastre. Cred foarte mult ca un regim de viata echilibrat se traduce printr-o alimentatie variata si un stil de viata cat mai activ.

Tocmai de aceea fac tot posibilul sa ajung saptamanal pe terenul de tenis. Chiar daca asta inseamna sa ma trezesc putin mai devreme dimineata.

Cum alegeti sa va relaxati in timpul liber si vacante?

Pe langa pasiunea pentru tenis, imi place foarte mult sa citesc. De la carti de business, la basme traditionale, sunt mereu curios sa descopar lumi si povesti noi.

De asemenea, in ultimii ani am inceput sa fiu tot mai interesat de fotografie si am ajuns la performanta de a lua aparatul foto cu mine in toate calatoriile pe care le fac - mi-am dat seama ca astfel am devenit mult mai atent la elementele din jurul meu.

Interviu publicat initial pe 2015-06-20.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Mcdonalds romania, #CEO McDonalds Romania, #Daniel Boaje McDonalds Romania , #Manageri