De la resedinta boiereasca la Palatul Noblesse. Povestea unei investitii de suflet

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 00:00
10168 citiri
De la resedinta boiereasca la Palatul Noblesse. Povestea unei investitii de suflet

Loredana Preda a readus la viata o resedinta boiereasca, singura in stil eclectic pastrata intacta in inima Bucurestiului. Cu o investitie de 1.500.000 de euro a dat nastere palatului Noblesse, dupa un parcurs lug si sinuos de achizitie.

Acum se mandreste cu un sediu unic al grupului de firme condus de dansa si de sotul ei.

"Modelul nostru as vrea sa fie luat ca reper pentru constientizarea altor investitori asupra mostenirilor istorice si arhitecturale pe care inca le mai detinem in tara si care pot fi salvate, ele pretuind mult mai mult decat investitia in sine", explica femeia de afaceri.

Planurile sale marete pentru 2014 nu se opresc aici: a decis sa se implice in sustinerea valorilor culturale si artistice romanesti, in protejarea si aducerea la viata a cladirilor-bijuterie ale Bucurestiului.

Tocmai de aceea a infiintat Asociatia Culturala Noblesse, iar primul sau pas este editarea unei colectii de lucrari complete despre restaurarea unor cladiri monument istoric din Bucuresti.

Despre drumul parcurs pentru achizitia si restaurarea monumenteleor istorice din Capitala, dar si despre cartea dedicata specialistilor, arhitectilor, restauratorilor, dar si publicului larg pe care o va lansa in librarii, vorbeste Loredana Preda intr-un interviu acordat Business24.

Ati investit, recent, 1.500.000 de euro intr-o resedinta din Bucuresti pe care ati reamenajat-o si ati readus-o la viata. Ce ne puteti spune despre aceasta cladire?

Cladirea pe care am achizitionat-o la sfarsit de an 2012 este o importanta cladire monument istoric, pe stil eclectic, construita in 1881 e catre Arhitectul Alexandru Savulescu, cel care a lucrat si la actualul Muzeu de Istorie Nationala a Romaniei.

Achizitionata in 1903 de bancherul Leon Berkovitz, casa sufera anumite modificari si cunoaste o poveste frumoasa specifica vietii burgheze de inceput de secol 19 . In 1950 aceasta intra in posesia comunistilor si este transformata in Cercul Copiilor sectorului 2 .

Cladirea sufera transformari, frumusetea ii este stirbita si farmecul elegant al stucaturilor este estompat de vopseaua inestetica aplicata in numeroase straturi. Si totusi anumite elemente decorative precum sobele bogat decorate sau usile din lemn lucrate, raman totusi intacte si scapa de cenzura necrutatoare.

Dupa Revolutia din 1989 casa este retrocedata mostenitorilor legali si vanduta ulterior unui cetatean care o pune gaj pentru un imprumut bancar intrand in posesia consecutiva a mai multor banci . Asa am gasit-o noi. De 10 ani statea abandonata cu paza, distrusa si abuzata de timp si oameni si totusi fermecatoare. A fost "dragoste la prima vedere" si dupa mai mult de 1 an de greutati intampinate, a devenit proprietatea Galeriilor Noblesse.

Povestea casei este minunata si am descoperit-o printr-o atenta documentatie in arhive si astazi, redandu-i frumusetea inegalabila, este o adevarata mandrie sa o vedem cum se ridica falnica si trufasa in mijlocul curtii frumoase care o inconjoara.

Numele de Palatul Noblesse il merita cu toata cinstea, fiind o cladire mare de peste 1200 de metri patrati construiti, o arhitectura eclectica deosebita si finisaje bogate, restaurate sau adaugate dupa cele mai inalte exigente ale unui palat de epoca.

Spuneti-ne mai multe despre aceasta investitie.

Coordonarea acestui proiect la nivel de concept si management mi-am asumat-o inca de la inceput, fiind implinirea unei viziuni pe care o aveam de mult timp, vizitand foarte multe palate din intreaga lume.

Dar echipa pe care am condus-o a fost una de exceptie, formata din personalul propriu apartinand studioului nostru de design interior, Studio Insign, si importanti colaboratori pe diferite specialitati precum mesteri restauratori de stucaturi, pictori, artizani in marmura, tamplari restauratori.

Coordonand chiar noi acest proiect inca de la lucrarile de la consolidare, restaurare si amenajare, acest proiect este unul de referinta in portofoliul nostru de proiecte pentru clientii care detin cladiri vechi si nu numai.

A fost o adevarata provocare sa aducem la viata Palatul Noblesse, sa ii redam stralucirea si sa-i adaugam elemente noi perfect integrate, creand un concept unic de showroom exclusivist si important CENTRU DE ARTA SI EVENIMENTE.

Toate produsele folosite, de la placari, piese de mobilier, corpuri de iluminat, decoratiuni apartin portofoliului de produse al Galeriilor Noblesse, ca reprezentant a peste 300 de producatori, dar am adaugat si opere si lucrari de arta, piese de anticariat pentru a da si mai multa valoare interioarelor create.

Nu a fost deloc usor, a fost o munca importanta, un efort atat financiar, cat si din punct de vedere al timpului pe care eu si sotul meu l-am petrecut pe santier zilnic, insa cu profesionalism si foarte multa dedicatie, in aproximativ un an de zile am finalizat interiorul acestei cladiri.

Este o dovada clara a competentei noastre ca antreprenori, dar si a echipelor, printre care as aminti pe Alessandro Lusito, unul dintre cei mai importanti arhitecti de interior implicati in proiect, apartind studioului nostru STUDIO INSIGN .

Pe 1 Martie deja o mare parte a echipelor noastre s-au mutat in birourile din interiorul palatului, la 1 an de zile , un pariu pe care l-am castigat in fata celor care ne dadusera cel putin 2 ani de zile.

Intr-adevar, investitia in tot ceea ce inseamna Palatul Noblesse acum se ridica la peste 1.500.000 de euro si ne vom deschide portile in luna mai cu multa emotie si entuziasm, insa nu valoarea investitiei este cel mai important aspect, exista bugete mult mai mari care se cheltuiesc pe diferite proiecte, fara a avea vreo importanta culturala sau istorica.

Modelul nostru as vrea sa fie luat ca reper pentru constientizarea altor investitori asupra mostenirilor istorice si arhitecturale pe care inca le mai detinem in tara si care pot fi salvate, ele pretuind mult mai mult decat investitia in sine.

Cum s-a nascut ideea?

Ideea de a cumpara o astfel de cladire o aveam de mult. Cred ca a aparut firesc, o data cu dezvoltarea noastra pe segmentul amenajarilor interioare de lux, dar mai ales a evolutiei personale atat in domeniul designului interior, cat si cultural.

Calatoresc destul de mult si in general imi aleg destinatiile si obiectivele de vizitat in functie de incarcatura istorica, arhitecturala si culturala, iar cladirile vechi si mai ales palatele m-au fascinat inca de la varsta de 20 de ani.

Atunci vizitam pentru prima data castelele de pe Loire din Franta si admiram arhitectura si marea mea viziune avea sa puna stapanire pe mine in mod irevocabil.

Odata cu dezvoltarea business-ului Galeriile Noblesse pe segmentul de lux in amenajari interioare, ideea de a achizitiona o cladire veche monument istoric era una fireasca, la care visasem de atata timp.

Este o locatie perfecta pentru ceea ce dorim sa oferim clientilor nostri ca referinta, dar ideea de showroom exclusivist era in acest caz una destul de restrictiva.

Asa ca am regandit intreg conceptul, fiind mai mult decat un show room, ci un Centru de Arta in adevaratul sens al cuvantului, in care arhitectura, designul de interior, pictura, artele mestesugaresti se contopesc cu atata maiestrie si creeaza interioare de o frumusete inegalabila, cu o mare incarcatura culturala.

Iar spatiile minunate, mari si atat de frumoase sunt perfecte pentru organizarea de evenimente culturale precum vernisaje, lansari de carte, piese de teatru sau concerte de camera.

V-ati propus sa creati din Palatul Noblesse un Centru de Arta si Evenimente, unic in Europa de Sud-Est. Ce face ca acest proiect sa fie unic in zona?

Palatul Noblesse devine astazi sediul nostru cel mai important si de referinta pentru brandurile pe care le-am dezvoltat, toate aplicate segmentului de lux si reunite sub numele de GROUP NOBLESSE.

Astfel aici isi desfasoara activitatea biroul nostru de arhitectura si design interior, Studio Insign, in zona de demisol, showroom-ul exclusivist al Galeriilor Noblesse reprezentand cele mai importante branduri de lux de mobilier, accesorii si nu numai, Centru de Arta si Evenimente Palatul Noblesse si Asociatia Culturala Noblesse care va initia proiecte de interes cultural.

Unicitatea acestei cladiri vine din complexitatea activitatilor desfasurate, care se completeaza una pe alta pentru a oferi produse si servicii de cea mai inalta calitate, dar si din importanta cladirii in sine ca valoare arhitecturala, reprezentativa pentru stilul eclectic de la sfarsit de secol 19 in Bucuresti, construita de unul din cei mai importanti arhitecti ai Romaniei.

Adaugam importanta investitiei facuta in modul cel mai responsabil, bazandu-ne pe o documentatie atenta a cladirii, a lucrarilor de consolidare, restaurare facute cu maximum de competenta si a lucrarilor de amenajare interioara si exterioara facute cu produse de calitate, lucrari unicat de marmura cu intarzie sau stucaturi speciale desenate de noi si realizate de mesteri ipsosari, pictura pe tavan tip fresca si toate pe baza unui concept unic de reprezentare a diferitelor stiluri atat baroc, roccoco, florence, provence, british pana la stiluri mai actuale stil neoclasic sau eclectic, design sau industrial.

Practic vizitatorul va trece printr-o incursiune fascinanta in lumea diferitelor stiluri de amenajare, o experienta unica in tara noastra, daca nu si peste hotare.

Ce se va schimba in abordarea de business Galeriile Noblesse odata cu aceasta mutare?

O data cu achizitionarea acestei cladiri, Galeriile Noblesse isi intaresc pozitia de leader in amenajarile interioare de lux. Astfel, inauguram cel de al treilea sediu al nostru, celelalte doua fiind pe Bulevardul.

Unirii, nr 61, Bucuresti si in Bacau, pe strada Sfefan cel Mare, nr 2. Vom putea sa expunem si sa aratam clientilor nostri o gama mult mai vasta de produse din portofoliul a peste 300 de furnizori de top din toata lumea si vor putea sa simta exact ce stil ii reprezinta pentru ca in cele peste 30 de incaperi vor fi reprezentate diferite stiluri de amenajare interioara.

In acelasi timp, aceasta cladire este o referinta majora pentru noi ca studiou de arhitectura si design interior, creat pentru a dezvolta si implementa proiecte dintre cele mai complexe, cu specialisti din diferite domenii.

Ce inseamna asocierea cu un monument istoric pentru un brand precum Galeriile Noblesse?

Noi suntem o companie romaneasca si credem in valorile noastre, tocmai de aceea am si cumparat aceasta cladire frumoasa si reprezentativa pentru Bucuresti si pentru arhitectura noastra.

Investitia intr-o cladire pentru consolidare si restaurare este intotdeauna mult mai mare si costisitoare, dar ne-am asumat-o cu intreaga responsabilitate, contribuind si noi intr-o masura mica, la sustinerea culturii romanesti si la salvarea patrimoniului nostru.

Ce inseamna pentru dumneavoastra, ca manager, aceasta schimbare?

Ca proprietar si CEO al Group Noblesse, achizitionarea acestei cladiri inseamna indeplinirea unui vis. Dar, in acelasi timp, inseamna si mai multa responsabilitate in zona culturala in care vreau sa ma implic mai mult prin initierea si promovarea de actiuni culturale.

In plus, business-ul trece printr-o perioada majora de reorganizare si perfectionare a tuturor departamentelor, calificarea continua a personalului si diversificarea de servicii, pentru a raspunde si mai bine exigentelor clientilor nostri.

Va regasiti in aceasta capodopera arhitecturala?

Aceasta cladire m-a impresionat de la prima vedere.

Era cu siguranta ce imi dorisem: mareata , impunatoare, cu numeroase camere inalte , holuri care te poarta firesc dintr-o incapere in alta, tavane cu stucaturi minunate, usi ca niste capodopere ce asteapta sa fie deschise, sobe minunate cu lucratura aleasa, o casa asezata bine in mijlocul unei curti, care o imbratiseaza cu grija.

In spatele vorbelor agentului imobiliar, care parca imi treceau pe langa urechi, eu auzeam muzica unui vals care ma purta in timpuri de odinioara si atenta sa nu deranjez perechile care valsau aievea pe langa mine , privirea ma purta prin toate incaperile pe care doar eu le vedeam minunate.

Ceea ce nu stiam insa, era ca parcursul achizitiei avea sa fie lung si plin de intamplari, rasturnari de situatii si oprelisti pe care doar credinta si o dorinta arzatoare m-au ajutat sa le depasesc . Si multe au fost momentele in care am zis ca nu voi izbuti, ca este o cauza pierduta si iarasi luam drumul cautatorilor de case vechi din Bucuresti si de fiecare data ma intorceam la casa de pe str Sfintilor nr 7 si mai intristata si mai deznadajduita.

Este realizarea unei mari viziuni, careia mi s-au alaturat inca de la inceput familia, oameni de valoare si colaboratori care au raspuns exigentelor mele si au crezut in acest proiect cu adevarat.

Ce planuri mai aveti pentru 2014?

Mi-am propus sa ma implic in sustinerea valorilor culturale romanesti in general, in protejarea si aducerea la viata a cladirilor asemenea acesteia de pe strada Sfintilor nr 7. Tocmai de aceea am infiintat Asociatia Culturala Noblesse, iar o prima actiune este editarea unei colectii de lucrari complete despre restaurarea unor cladiri monument istoric din Bucuresti si nu numai.

O prima lucrare este gata si este o incursiune in stilul de viata si traditiile Bucurestiului de la finalul secolului al XIX-lea, dar si un studiu de caz asupra restaurarii si amenajarii Palatului Noblesse.

Cartea, aflata sub conducerea editoriala a istoricului si antropologului Adrian Majuru si publicata de editura Curtea Veche va fi usor de citit atat de catre specialisti, arhitecti, restauratori, cat si de catre publicul larg care va descoperi lucruri extrem de interesante.

Cartea va fi disponibila in curand in marile librarii din tara. Aceasta este doar o prima actiune si, o data cu inaugurarea Centrului de Arta si Evenimente, vom organiza o serie de evenimente dedicate precum vernisaje, expozitii, intalniri cu designeri, artisti, pictori si alti specialisti romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Loredana Preda Galeriile Noblesse, #Palatul Noblesse, #case boieresti Bucuresti , #Manageri