Deloitte: 50% din manageri asteapta revenirea economiei, in primul semestru din 2010

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 11:11
1273 citiri
Deloitte: 50% din manageri asteapta revenirea economiei, in primul semestru din 2010

Jumatate dintre top managerii romani se asteapta la o imbunatatire a situatiei economice a tarii in urmatoarele sase luni, perspectivele din Romania fiind mai bune decat cele din septembrie si printre cele mai optimiste din regiune, arata un raport publicat marti dimineata de Deloitte, citat de NewsIn.

Astfel, 50% dintre managerii din Romania chestionati in cadrul studiului au asteptari pozitive (de imbunatatire semnificativa sau ameliorare) pentru situatia economica a Romaniei in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 25% se asteapta la inrautatirea situatiei.

Asteptarile s-au imbunatatit in cadrul sondajului din decembrie comparativ cu rezultatele studiului din septembrie, cand doar 38,5% dintre managerii romani chestionati estimau o imbunatatire a situatiei economice generale in urmatoarele sase luni si tot 38,5% estimau o deteriorare.

Romania se plaseaza, din acest punct de vedere, pe locul al doilea in regiune dupa asteptarile directorilor de firme, dupa Polonia, unde 74,1% din manageri asteapta o ameliorare a situatiei economice si doar 3,7% estimeaza o inrautatire.

Cei mai pesimisti sunt directorii din Croatia, tara in care numai 3,3% dintre managerii chestionati au asteptari pozitive pentru urmatoarele sase luni privind situatia economica, iar 66,7% se asteapta la o deteriorare.

Raportul "Business Sentiment Index" pentru Europa Centrala al Deloitte cuprinde date pentru sase state din regiune: Romania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia si Croatia.

Ca medie regionala, 40,1% dintre directorii cu functii inalte in companiile din regiune au asteptari pozitive pentru urmatoarele sase luni, in timp ce 25,4% se asteapta la inrautatirea situatiei, sentimentul imbunatatindu-se semnificativ fata de luna septembrie, cand doar 26,8% mizau pe imbunatatirea situatiei, iar 41,6% asteptau o deteriorare.

Raportul Deloitte constata ca aceste rezultate reprezinta "un semnal foarte pozitiv" pentru regiune.

Romania puncteaza bine la nivelul regiunii si la alte capitole ale cercetarii Deloitte, referitoare la disponibilitatea creditului pentru companii (75% dintre top manageri au dat raspunsuri pozitive si doar 16,7% negative, fata de +53,8%/-30,8% in urma cu trei luni), situatia platilor de la debitori (+66,7%/-25%), asteptarile privind evolutia veniturilor din vanzari in urmatoarele 12 luni (+58,3%/-25%) si evolutia mediului de reglementare in urmatorul an (+12,5%/-25%).

Evaluari mai putin pozitive in randul managerilor din Romania, comparativ cu cei din celelalte state din regiune, sunt in legatura cu eventuale achizitii de alte firme in urmatoarele 12 luni (+8,3%/-62,5%), perspectiva cheltuielilor de capital/investitii (+25%/-16,7%), evolutia fortei de munca in urmatorul an (+12,5%/-37,5%), perspectiva lansarii de noi produse sau servicii (+50%/-29,2%) si perspectivele financiare actuale ale companiei (+37,5%/-25%).

La capitolul forta de munca, Deloitte puncteaza, totusi, ca aproximativ 50% dintre managerii de top chestionati din Romania se asteapta ca personalul firmelor la care lucreaza sa ramana relativ constant in urmatoarele 12 luni. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#deloitte, # manageri, # revenire, # economie , #Manageri