Despre mentoring in antreprenoriat si calea catre succes, cu Daniela Cretu

Sambata, 16 Martie 2013, ora 00:00
4617 citiri
Despre mentoring in antreprenoriat si calea catre succes, cu Daniela Cretu

Daniela Cretu este un antreprenor si un coach de la care ai foarte multe de invatat: cariera si-a inceput-o in domeniul aviatiei si a continuat la Trezoreria Statelor Unite, apoi a preluat functii de conducere in cadrul ABN Amro, Raiffeisen Bank, Bancpost, Vienna Insurance Group, este partener fondator al programului John Maxwell Team si a contribuit la scrierea cartii "Ghid practic pentru antreprenori".

Pentru ca intotdeauna i-au placut domeniile neexplorate, a si contribuit la construirea unui pilon important: piata de capital Rasdaq.

Pe 20 martie, va conduce intalnirea Venture Mentoring: "Managementul de Proiect - drumul de la strategie la rezultate competitive", program gandit de Fundatia Venture Connect. In cadrul workshop-ului, Daniela va incerca sa motiveze antreprenorii care cauta activ solutii, fiind ferm convinsa ca motivatia poate duce sau uneori impinge dincolo de limite spre succes.

Cu aceasta ocazie va discuta despre "transformarea ideilor stralucite dar abstracte in rezultate palpabile, masurabile, profitabile. Cu alte cuvinte, cum anume sa ne vedem visul cu ochii?", a declarat Daniela Cretu, intr-un interviu acordat Business24.

Spuneti-ne mai multe despre dumneavoastra. Printre numele mari ce apar in CV-ul dumneavoastra se numara si Trezoreria Statelor Unite, ABN AMRO, Raiffeisen Bank si Vienna Insurance Group. Cum ati construit aceasta cariera si ce pozitii ati ocupat in tot acest timp?

Intr-un mod surprinzator pentru multi, cariera mea incepe in domeniul aviatiei - printre prototipuri de elicoptere. Am fost pasionata de acest domeniu indraznet, dar costisitor pentru o economie in tranzitie. Astfel, am parasit aerodromul si m-am indreptat, nu fara dificultati, spre un alt domeniu.

L-am gasit prin intermediul programului MBA organizat in premiera in Romania cu sprijinul USAID si University of Washington (Asebuss). In 1994, in contextul efervescentei initiativelor de asistenta tehnica oferite de Statele Unite, am aplicat pentru pozitia de program assistant in cadrul unui program de asistenta a Trezoreriei Statelor Unite pentru Ministerul de Finante - pe tema prognozei si elaborarii bugetului de stat.

Intotdeauna mi-au placut domeniile neexplorate si astfel am participat in calitate de consultant la infiintarea pietei de capital Rasdaq in perioada 1995-1997. Dupa o vreme am considerat ca e bine sa si aplic in viata reala cunostintele din consultanta si am fost atrasa de ABN Amro, un grup financiar international cu o extraordinara reputatie, calitate si performanta.

In timpul celor 5 ani petrecuti in mediu olandez am fost Equity Manager (ABN Amro Securities), Relationship Manager (ABN Amro Bank) si Director (ABN Amro Asset Management) si am invatat enorm despre logica si organizarea corporatista.

La Raiffeisen Bank, am fost atrasa de zona de Project Management pentru perspectiva panoramica si transversala - un lucru pretios si rar intr-o corporatie foarte specializata. In perioada 2002-2007 am "pastorit" portofoliul de proiecte al bancii intr-o etapa de investitii considerabile in dezvoltarea si diversificarea tuturor liniilor de business ale bancii.

Bancpost mi-a oferit sansa de a-mi extinde aria de impact prin pozitia de Director Change Management, iar noua perspectiva m-a condus la concluzia ca rolul dominant al schimbarilor organizationale este jucat de factorul uman. Prin pozitia de membru in toate consiliile de supraveghere ale companiilor de asigurari detinute de Vienna Insurance Group am intrat in zona de coordonare si influentare non-executive a deciziilor si planurilor strategice ale echipelor de top management, o experienta deosebita ghidata de alte reguli.

Cariera mea a fost construita pas cu pas pe o carare nu intotdeauna liniara, dar directionata spre pozitii care mi-au oferit o doza de inedit, provocari si satisfactia pionieratului. Sunt de acord cu John Kennedy care spunea "Lucrurile nu se intampla, sunt facute sa se intample."

Sunteti, de asemenea, si partener fondator al programului John Maxwell Team. De unde a pornit ideea de a crea un astfel de program?

Ideea initierii acestui program global ii apartine lui John Maxwell, unul dintre cei mai aclamati autori si oratori din lume in domeniul leadership-ului cu implicatii si aplicatii in practic toate domeniile si nivelele: individual, organizational (corporatist sau non-profit), guvernamental. Am avut curiozitatea si entuziasmul de a ma alatura acestei initiative din prima clipa si nu am regretat acest pas curajos dar extrem de benefic pentru mine si poate pentru cei din jur.

Ma bucur de compania a aproximativ 1000 colegi-fondatori din toate continentele, cu o diversitate remarcabila a intereselor si domeniilor de activitate uniti insa prin acelasi spirit generos de a fi de folos celorlalti prin propagarea unor principii umaniste ale leadership-ului ca modalitate de progres a indivizilor si comunitatilor.

Ati contribuit la scrierea cartii "Ghid practic pentru antreprenori". Ce sfaturi le-ati oferit dumneavoastra cititorilor, in aceasta carte?

La aceasta carte, remarcabila prin pragmatismul informatiilor si instrumentelor incluse dar si prin contributia generoasa a celorlalti coautori, membri ai Romanian Business Leaders si oameni de afaceri respectati, am contribuit cu primul capitol referitor la motivatie - miezul fierbinte al procesului de coaching. Consider ca dincolo de abilitati, dorinte sau conjuncturi, motivatia este motorul primordial al antreprenorului. Indiferent de rezultate, de mediu si de resurse, motivatia poate duce sau uneori impinge dincolo de limite spre succes. "Pentru a avea succes, intai trebuie sa credem ca vom putea."

Urmeaza o noua provocare: 20 martie, Venture Mentoring. Cum ii veti ajuta pe antreprenorii care vor veni acolo in cautare de solutii?

De-a lungul carierei am avut norocul sa gasesc mentori, persoane speciale a caror influenta a fost deseori cruciala pentru evolutia mea - profesionala si personala. Acesta este un motiv in plus sa fiu atrasa de programul lui John Maxwell si sa cred in valoarea pe care coachingul si mentoringul o pot crea pentru clientii mei.

Apreciez in mod deosebit oamenii care isi cauta activ solutii. Prin urmare abia astept sa-i cunosc pe cei care isi investesc asteptarile in mine - potentiala calauza cu aceasta ocazie. Solutiile se gasesc imprejurul nostru: in succesul altora (inclusiv competitori), in alte industrii cu care exista de multe ori similitudini dincolo de diferente, in studiul cartilor de specialitate si in discutii libere de constrangeri si prejudecati cu altii. Ideea de mentoring deschis oricui doreste sa cunoasca si sa aplice experientele altora este in sine o platforma deosebita de stimulare a solutiilor.

Axa centrala a discutiilor va fi transformarea ideilor stralucite dar abstracte in rezultate palpabile, masurabile, profitabile. Cu alte cuvinte, cum anume sa ne vedem visul cu ochii? Din experienta mea profesionala si personala, project managementul este o cheie universala atunci cand este folosita corect si competent. Voi explica cum, cand si in ce scop se poate folosi project managementul in orice domeniu si etapa de dezvoltare a afacerii.

Care a fost cea mai mare satisfactie profesionala pe care ati avut-o pana acum?

Se spune ca succesul nu este un moment al jubilarii ci este drumul catre acest moment. Cea mai mare satisfactie profesionala a fost un proiect: crearea de la zero si "punerea in folosinta" a unei functiuni de project management centralizat in Raiffeisen. Acest succes nu ar fi fost complet fara coagularea unei echipe de oameni minunati care m-au ajutat sa strabat acest drum si cu care mai organizam inca (dupa multi ani) petreceri de Craciun. Sunt recunoscatoare pentru aceasta perioada dificila dar minunata.

Faptul ca sunteti de profesie coach va este de folos in organizarea si gestionarea multiplelor sarcini pe care vi le asumati?

Organizarea si gestionarea activitatilor compun esenta project management-ului. Desi uneori sunt prea stricta cu controlul, rutina de project manager ma ajuta enorm in multe situatii - in special cele necunoscute, acolo unde simtul de orientare este cel mai pretios atu.

Coachingul ma ajuta la motivare, prioritizare, la punerea in perspectiva a problemelor zilnice prin intrebari de genul: Sunt sau nu importante in ansamblul meu personal? Sunt sau nu pregatita sa imi infrunt limitarile? Merita sau nu?

Cum alegeti sa va deconectati, atunci cand simtiti nevoia sa faceti asta?

In recreatii apelez la veselia inepuizabila a cainilor mei, gradinarit, jocurile pe calculator (de tip aventura), rebus si sudoku. In weekend, imi pot permite sa ma bucur de muzica, cartile si filmele de istorie, puzzle si cursuri online. Vacantele cu calatorii in lume sunt insa deliciul major. Am atunci ocazia sa vad si sa incerc sa inteleg resorturile naturii, societatii si ale oamenilor de pretutindeni.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#mentoring antreprenoriat, #Venture Mentoring, #coach Venture Connect , #Manageri