Directorii de companii spun ca pana in ianuarie preturile cresc in toate sectoarele economice

Miercuri, 28 Noiembrie 2007, ora 12:01
1244 citiri
Directorii de companii spun ca pana in ianuarie preturile cresc in toate sectoarele economice

Managerii intreprinderilor comerciale prognozeaza, pentru perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008, o crestere, fata de cele 3 luni anterioare, a preturilor in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, informeaza Institutul National de Statistica.

Intr-un sondaj realizat de Institutul National de Statistica in noiembrie, managerii societatilor comerciale spun ca volumul productiei din industria prelucratoare isi va mentine trendul pozitiv in perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008. Optimismul este ceva mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile care au 500 de salariati si peste, precizeaza INS.

In acelasi timp, numarul de salariati din industria prelucratoare va scadea usor. Conform previziunilor, scaderea va fi mai accentuata in metalurgie, fabricarea materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice, precum si in fabricarea articolelor de imbracaminte. In ceea ce priveste preturile din acest sector, ele vor inregistra o crestere, (sold conjunctural +30%), mult peste aceasta valoare situandu-se estimarile pentru industria alimentara, bauturi si tutun si prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (sold conjunctural +50%, respectiv +44%).

Pe de alta parte, in domeniul constructiilor, managerii estimeaza, pentru perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008, pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, o tendinta usoara de scadere a volumului productiei si a numarului de salariati. Preturilor lucrarilor de constructii vor creste in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +28%), intensitatea fiind aproximativ aceeasi cu cea din luna anterioara.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, mentinerea unei tendinte pozitive a situatiei economice. Aceasta tendinta este sustinuta atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul, cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri. In luna noiembrie, volumul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din acest sector. Totodata, managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste.

Conform estimarilor din luna noiembrie 2007, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine, in urmatoarele trei luni, trendul ascendent. In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati, iar preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor creste si ele.

INS informeaza ca rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1676 agenti economici), constructiilor (1254), comertului cu amanuntul (2197) si serviciilor (2009). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de 5% la nivel total sector. S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principala si marimea intreprinderii.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...