Ederhart Raducanu - Despre business si echilibrul ce aduce succesul

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 00:00
2082 citiri
Ederhart Raducanu - Despre business si echilibrul ce aduce succesul

Ederhart Raducanu, Director General Döhler Romania conduce un business care si-a respectat planul si principiile inca din 1996, de la infiintare. Succesul l-a urmarit la fiecare pas de atunci, iar acum este mandru cand vede ca printre cel mai bine vandute bauturi din tara se numara si brandurile care au la baza ingredientele pe care Döhler le produce.

Pasiunea pentru ceea ce face s-a transpus usor, usor si asupra alegerilor pe care le face zi de zi: bautura sa preferata ramane Apfel Schorle, o bautura sanatoasa din apa minerala si mar. Natura businessului sau l-a invatat si sa isi pastreze echilibrul intre viata profesionala si cea personala, dar si care sunt bazele unei afaceri de succes.

Omul de afaceri sustine ideea alimentatiei sanatoase si este convins ca si restul romanilor vor face asta, in timp.

Compania Döhler Group a luat fiinta in anul 1838 si este un business de familie, transmis din generatie in generatie de-a lungul anilor. A luat fiinta in Erfurt, un oras din Germania si incepand cu anul 1957 si-a mutat sediul central in Darmstadt Germania.

"Suntem producatori mondiali, promotori si furnizori de ingrediente naturale, sisteme de ingrediente si solutii integrate pentru industria produselor alimentare si cea a bauturilor. Oferim un portofoliu unic de produse, de la arome si emulsii, coloranti naturali si ingrediente sanatoase, baze, preparate din fructe, baze pentru bauturi alcoolice si nealcoolice, baze pentru produse lactate, baze de malt si cereale pana la sisteme de indulcire naturale , sucuri de fructe si legume, piureuri, concentrate din fructe si amestecuri" a declarat Ederhart Raducanu, CEO Döhler Romania, pentru Business24 .

Ce succes are acest concept in Romania?

Este un busniness de success pe piata noastra, avand in vedere ca aceasta este una in continua crestere. Experienta de peste 170 ani in industria bauturilor din toata lumea si cea de 20 ani pe piata locala ne recomanda ca fiind unul dintre principalii promotori si furnizori de materie prima pentru producatorii locali de bauturi racoritoare, lactate,inghetata si bere.

Colaborarea cu acesti producatori se bazeaza pe parteneriate de durata, punandu-le la dispozitie toate cunostintele de care dispunem pentru a lansa in piata cele mai de succes produse. Sunt clienti cu care colaboram de peste 20 ani, chiar inainte ca Döhler sa-si deschida oficial filiala in Romania. Ceea ce oferim noi partenerilor nostri este un cumul de servicii, astfel incat orice idee poate deveni rapid o lansare de produs nou.

Care au fost elementele care v-au atras sa preluati un post de conducere la Döhler Romania?

Aveam 25 ani cand am acceptata acest post. Nascut in Romania cu parinti de origine germana, cunoasteam ambele limbi si prin urmare eram omul potrivit pentru locul potrivit. Cunoasteam traditiile, consumatorii, ce se astepta in Romania dupa atatia ani de comunism.

Imediat dupa Revolutie, tara noastra a devenit o piata cu potential urias in toate domeniile. Din acest motiv investitia Döhler in Romania a inceput in anul 1996 cand am fost trimis sa deschid o noua filiala Döhler si sa ne punem amprenta pe tot ceea ce insemna lansare de produse pe segmentul bauturi. Aveam know-how-ul si experienta pietei din Germania, nu avea cum sa fie prea greu, ca atare ca Business Planul propus atunci de mine pentru piata din Romania este actual si astazi, el avand un succes foarte mare.

Sunt foarte bucuros sa vad in piata, produse in Topul celor mai vandute branduri din Romania, avand la baza ingrediente Döhler.

Promovati, in numele companiei, ideea unei bauturi inovative si sanatoase.Care este, insa, bautura si aroma dumneavoastra preferata?

Bautura mea preferata este Apfel Schorle, este o combinatie de apa minerala naturala si suc de mar.

Cum marul este cel mai popular fruct la noi, sunt convins ca vom gasi aceasta bautura si in piata noastra in viitorul apropiat, sau cel putin noi vom face tot posibilul ca acest lucru sa se intample.Acest tip de bautura este foarte populara pe piata din Germania, tocmai pentru ca este o bautura 100% naturala si foarte gustoasa, care se adreseaza oricarui segment de varsta.

Putem alege o bautura din Malt in loc de cafea?

De exemplu Döhler a dezvoltat o bautura pe baza de Malt cu gustul de bere. La baza acestui produs, care are originea in Japonia, sta o bautura racoritoare destinata consumatorilor care doresc sa se bucure de gustul de bere cu continut 0.0% alcool. In unele tari, exista variante de produse care contin doar apa si aroma de bere. Aceste bauturi sunt fara continut de: zahar, calorii sau alcool.

Döhler ofera baze de Malt: light, dark, tulbure sau clare, in functie de caracterul dorit al bauturii. Cu aroma naturala corespunzatoare de la Döhler, orice varianta de bere cu alcool poate fi imitata intr-o varianta complet non-alcoolica. Döhler a dezvoltat de asemenea si o bautura racoritoare izotonica pe baza de Malt.

Avand in vedere ca maltul este bogat in minerale, proteine si vitamine, ofera baza ideala pentru bauturile pozitionate ca fiind sportive. In combinatie cu sucul de fructe, devine o sursa naturala de carbohidrati si poate fi dezvoltata intr-o gama variata de arome. Malt-ul cu Lapte este o alta bautura dezvoltata de Döhler, fiind inspirata dintr-un concept deja existent pe piata din Amercia de Sud, unde Malt-ul este consumat ca o cafea si servita cu lapte condensat in unele regiuni. Daca este bauta rece este o altenartiva interesanta a Iced Coffee.

Care sunt gusturile pentru care a fost creata bautura pe baza de Malt?

Bauturile pe baza de Malt ofera producatorilor de bere sau bauturi racoritoare oportunitati uimitoare de crestere a vanzarilor si extindere a portofoliului de produse, fiind una din putinele bauturi care poate viza toate tipurile de consumatori, de la copii pana la bunici.

Datorita beneficiilor pe care le are, aceasta bautura este ideala pentru: persoane cu un stil de viata ridicat in cautarea unor produse premium, persoane in cautarea unor bauturi perfecte cu valori nutritionale adaugate, soferilor in cautarea unor bauturi nealcoolice ca o alternativa la bere, traditionalistilor in cautarea unor bauturi de calitate, bine preparate, copiilor in cautarea unor bauturi gustoase, sanatoase si cu un continut redus de zahar si calorii, sportivilor in cautarea unor bauturi racoritoare, rehidratante, ca sursa naturala de energie sau adultilor in cautarea unor bauturi ca alternative la clasicele sucuri carbogazoase.

Unde gasim astfel de bauturi?

Aceasta bautura are un potential urias atat in Romania cat si in intreaga lume. La nivel global inregistreaza anual vanzari de 1.7miliarde de litri. Un alt atu al bauturilor pe baza de Malt este acela ca ofera multiple posibilitati de pozitionare, pornind de la ambalaj (PET, CAN, Sticla), pret (low, medium, premium), plasare in magazine (on si off trade ) pana la promovare (Trade, Gastro, direct catre consumator).

Bauturile pe baza de Malt sunt foarte populare in tari precum:Iran, Orientul Mijlociu, Africa si o parte din tarile Europei de Vest. Sunt convins ca si Romania va deveni foarte curand o piata de desfacere pentru o astfel de bautura, avand in vedere beneficiile pe care le poate aduce atat producatorilor cat si consumatorilor.

Revenind in tara noastra, spuneti-ne mai multe despre experienta dumneavoastra in businessul romanesc. Ce inseamna sa faci afaceri in Romania?

Asa cum spuneam am venit in urma cu 16 ani in Romania pentru a deschide filiala locala a Döhler si am prins atat perioada de inflatie extrem de mare de la sfarsitul anilor '90, dar si perioade foarte bune, anii 2005-2008, cand lucrurile incepusera sa se stabilizeze si consumul incepuse sa creasca aproape in orice domeniu.

Ca sa faci afaceri in Romania consider ca este foarte important ce fel de relatie ai cu partenerul de afaceri. Atata timp cat businessul pe care il faci se bazeaza pe profesionalism, comunicare si un management cu viziune atunci lucrurile merg de la sine.

Si, pentru ca suntem la editia e weekend, permiteti-mi sa va intreb: cum va place sa va petreceti timpul liber?

Imi place sa-mi petrec timpul liber cu copii,cu familia in general.

Este foarte important sa stii cum sa pastrezi un echilibru intre job si viata personala, daca balanta inclina mai mult intr-o parte atunci cu siguranta ca nu vei avea rezultate nici in plan profesional si nici in plan personal.

Eu am invatat sa mentin aceasta balanta si ma bucur de fiecare moment petrecut alaturi de familia mea dar si de fiecare proiect reusit pe plan profesional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#CEO Dohler Romania, #Ederhart Raducanu Dohler Romania, #bauturi din malt, #bauturi eco , #Manageri