Florentina Totth, despre dubla provocare de la Schneider Electric Romania

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 00:00
3514 citiri
Florentina Totth, despre dubla provocare de la Schneider Electric Romania

Florentina Totth este prima femeie country manager, dar si primul roman aflat la carma companiei Schneider Electric Romania, incepand cu 1 februarie.

Una din misiunile pe care si le asuma din aceasta pozitie este cea de a-i determina pe romani sa utilizeze intr-un mod eficient resursele de energie.

"Dezvoltandu-ma in filozofia si in valorile Schneider Electric, este normal sa aplic si acasa aceleasi principii de utilizare eficienta a resurselor energetice. Exista aceasta preocupare in familia mea si incercam sa le insuflam si prietenilor aceasta abordare asupra consumului de energie", spune Florentina Totth, intr-un interviu acordat Business24.

Managerul vorbeste cu deschidere despre viitorul sau in aceasta functie, care nu-i va afecta major viata de familie, pentru ca, spune acesta, aici are "un beneficiu rar intalnit in prezent pe piata muncii - un echilibru intre viata profesionala si cea personala".

Sunteti prima femeie in functia de Country President al Schneider Electric Romania, dar si primul roman. Cum priviti aceasta provocare?

Privind din aceasta perspectiva, numirea mea in functia de Country President al Schneider Electric Romania reprezinta, intr-adevar, o dubla provocare, insa evolutia mea in cadrul acestei companii este strans legata de valorile si de filozofia Schneider Electric.

Pentru noi nu a fost o surpriza decizia de a fi numita o femeie in aceasta functie, deoarece exista o preocupare la nivelul grupului pentru a creste numarul de femei in pozitii de leadership. Iar subsidiara din Romania se remarca la acest capitol cu o proportie de 55% a femeilor la nivel de top management.

De asemenea, si decizia de a alege un roman pentru a conduce subsidiara locala se inscrie in tendinta generala din cadrul grupului, acelasi lucru intamplandu-se si la nivelul altor subsidiare, unde au fost promovati in aceasta functie angajati locali.

Dincolo de aceste doua premiere pentru subsidiara din Romania, bineinteles ca noua functie ma responsabilizeaza si mai mult, insa sunt convinsa ca voi reusi, alaturi de restul echipei Schneider Electric, sa-mi indeplinesc cu succes atributiile si sa ducem mai departe misiunea si povestea noastra in Romania.

Oricum, evolutia dumneavoastra profesionala s-a desfasurat intr-un segment dominat de barbati. Cum si de ce ati ales sa faceti cariera in IT&C?

Am activat in domeniul IT&C inca de la inceputurile acestuia in Romania si am evoluat odata cu acesta, evolutie extrem de rapida si frumoasa a unui domeniu mereu surprinzator, atractiv si futurist.

Intr-adevar, statistic, este un domeniu al barbatilor, insa eu as caracteriza acest domeniu ca atipic si cred ca multi sunt in asentimentul meu. Oamenii din IT&C sunt mai creativi, mai relaxati, cu mai putine prejudecati, care apreciaza valoarea reala a colegilor si partenerilor lor, ceea ce inseamna ca, daca esti bun, cu siguranta esti apreciat, fara a conta daca esti barbat sau femeie.

Ati mai ocupat functia de Country Manager si inainte, nu doar pentru Romania, ci si pentru Bulgaria, in cadrul organizatiei APC. Cum ati descrie experienta de Country Manager?

Intr-adevar, sunt familiarizata cu atributiile pe care le presupune o functie de Country Manager, insa recunosc ca noua pozitie reprezinta cel mai important pas din parcursul meu profesional de pana acum. Schneider Electric este o companie mai mare si mai complexa decat era APC - mai mult, inglobeaza echipa APC, astfel ca si responsabilitatile mele sunt mai mari.

Sunt responsabila atat in ceea ce priveste business-ului Schneider Electric pe piata locala, cat si in fata grupului si a echipei din Romania si Republica Moldova.

Insa increderea pe care mi-o acorda atat grupul, cat mai ales colegii mei, ma motiveaza sa fac toate eforturile necesare pentru a atinge cu succes toate obiectivele companiei.

Ce planuri aveti pentru Schneider Electric Romania, in 2014?

Pentru anul 2014, Schneider Electric isi pastreaza obiectivele de crestere a afacerilor pe piata locala, oferind solutii integrate pentru segmentele de piata pe care le adresam: energie si infrastructura, industrie, cladiri comerciale, centre de date si rezidential.

Investitiile pe care le vom face vor fi in cea mai mare parte in oameni, vom continua dezvoltarea centrului regional de suport clienti, precum si zona de servicii.

Ati declarat ca una din misiunile dumneavoastra este de a ajuta companiile si populatia sa utilizeze intr-un mod mai eficient resursele de energie. Cum ii sfatuiti pe oameni sa faca asta?

In primul rand, trebuie sa intelegem ca exista solutii la indemana fiecaruia dintre noi pentru a deveni mai eficienti energetic.

Putem reduce consumul de energie fara eforturi prea mari. Spre exemplu, un prim pas pe care il putem face este sa "automatizam" pornirea si oprirea cu energie electrica a diversilor consumatori in functie de utilizare ( Un tip de "automatism" este comportamentul nostru, insa mai departe, putem instala cateva produse simple care ne pot ajuta sa reducem pierderile de energie - senzori de prezenta, variatoare de intensitate luminoasa.

Pentru economii si mai mari, putem implementa solutii de eficienta energetica ce pot reduce consumul de energie cu pana la 30%.

Schneider Electric ofera solutii atat pentru companii, care reduc consumul de energie in cladiri de birouri, fabrici sau in centre de date, cat si solutii pentru sectorul rezidential, care pot fi personalizate in functie de bugetele clientilor, de marimea locuintelor si de necesitatile de consum.

Faceti asta si dumneavoastra, acasa? (utilizarea eficienta a resurselor de energie) Cum?

Dezvoltandu-ma in filozofia si in valorile Schneider Electric, este normal sa aplic si acasa aceleasi principii de utilizare eficienta a resurselor energetice. Exista aceasta preocupare in familia mea si incercam sa le insuflam si prietenilor aceasta abordare asupra consumului de energie.

Ce model ar trebui sa urmeze Romania, in acest sens?

Nu cred ca Romania trebuie sa urmeze un anumit model, deoarece fiecare tara are resurse diferite si un potential diferit, astfel ca trebuie sa-si dezvolte propria strategie energetica.

Insa, pentru a dezvolta si implementa cea mai buna strategie, o tara trebuie mai intai sa-si cunoasca resursele de energie si sa constientizeze potentialul fiecareia dintre ele.

Din punctul meu de vedere, Romania se afla deja pe o directie buna, deoarece a incercat dintotdeauna sa-si exploateze potentialul energetic (spre exemplu, un pas important a fost constructia Hidrocentralei Portile de Fier I incepand cu anul 1964.

De asemenea, progresele facute in sectorul eolian si in cel solar in ultimii ani sunt de remarcat). Totusi, pentru a atrage in continuare interesul investitorilor, Romania are nevoie de un cadru legislativ stabil, care sa ofere previzibilitate, dar si de o strategie energetica actualizata potrivit noilor necesitati de consum al energiei de catre companii si populatie, precum si provocarilor actuale din piata de energie.

Functia de Country President Schneider Electric Romania vine cu o sumedenie de responsabilitati, cum aveti in plan sa va pastrati echilibrul intre planul profesional si cel personal?

In primul rand, am norocul de a lucra pentru o companie care ofera un beneficiu rar intalnit in prezent pe piata muncii - un echilibru intre viata profesionala si cea personala.

Chiar daca functia de Country Manager implica multe responsabilitati, simt ca le pot face fata fara ca viata de familie sa-mi fie afectata major.

In al doilea rand, cred ca un echilibru intre planul profesional si cel personal este absolut necesar pentru a indeplini cu succes atributiile pe care le implica o astfel de functie.

Ce inseamna pentru dumneavoastra timpul liber? Cum alegeti sa va petreceti weekend-urile si vacantele?

Timpul liber are aceeasi semnificatie ca pentru oricine, as spune. Atat eu, cat si familia si prietenii mei, iubim muntele, astfel ca cele mai multe zile libere le petrecem in astfel de destinatii.

De asemenea, imi place sa ascult muzica live, astfel ca merg la aproape toate concertele mari sau in locuri cu muzica live. In vacante, imi place sa descopar lumea, sa vizitez locuri noi, sa ma detasez, sa ma relaxez, sa intalnesc oameni noi, culturi diferite.

Florentina Totth are o experienta vasta in vanzari, marketing si management general, cariera sa de pana acum fiind legata in special de industria IT&C. Anterior achizitiei APC de catre Schneider Electric, Florentina Totth a construit organizatia locala APC Romania, ocupand functiile de District Manager (2003-2007), Country Manager Romania (2007-2008) si Country Manager Romania si Bulgaria (2008-2009).

Ulterior, Florentina a facut parte din echipa de top management a Schneider Electric Romania, avand responsabilitatea gestionarii mai multor divizii: IT, Power Solutions & Services, Buildings si Energy.

Numirea Florentinei Totth la conducerea organizatiei locale marcheaza doua premiere pentru Schneider Electric Romania: prima si cea mai importanta este ca, la 17 ani de la infiintarea subsidiarei locale, la conducerea acesteia este un roman, urmand tendinta generala din cadrul grupului, iar cea de-a doua este investirea primei femei in aceasta functie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#florentina Totth Schneider Electric, #prima femeie manager Schneider Electric, #noul country manager Schneider Electric Romania , #Manageri