Florin Godean, Adecco: Finlanda e o tara frumoasa, dar Romania ofera mai multe oportunitati

Sambata, 10 Mai 2014, ora 00:00
4759 citiri
Florin Godean, Adecco: Finlanda e o tara frumoasa, dar Romania ofera mai multe oportunitati
Foto: Florin Godean, Adecco

Florin Godean, Country Manager Adecco Romania, este alaturi de firma sa din 2004, insa inainte de asta, a practicat voluntariatul la Helsinki. Desi Finlanda este "pentru multi" tara ideala de locuit si trait, Romania este pentru managerul Adecco o optiune mai buna, cu mai multe oportunitati.

Piata de recrutare, in cadrul careia activeaza, este in continua crestere si denota o stabilizare a situatiei economice, explica managerul. "Nu in ultimul rand, Romania ramane o tara foarte interesanta pentru investitori datorita pozitiei geografice, a pregatirii candidatilor si a costurilor mai scazute", puncteaza Godean.

In ceea ce priveste noile tendinte pe aceasta piata, se pare ca printre cele mai recente practici se numara si "full outsorucing": "furnizorul de resurse umane nu doar identifica cei mai potriviti candidati, dar isi asuma si responsabilitatea managementului acestora si indeplinirea indicatorilor de performanta", explica Florin Godean, intr-un interviu acordat Business24.

In ceea ce priveste eventuale planuri de a-si porni propriul business, omul de afaceri nu exploreaza inca aceasta cale, dar are un sfat pentru cei doritori: "A experimenta ceva nou intr-o perioada de criza este un pariu aproape pierdut", spune managerul Adecco Romania.

Cum arata piata de recrutari in Romania, in 2014?

In ciuda aparentelor, piata din Romania se afla intr-o continua crestere in ceea ce priveste recrutarea propriu-zisa. Insa, daca alegem sa discutam despre recrutarea in forma de munca temporara, aceasta incepe sa se pondereze fata de anii precedenti. Practic, evolutia este invers proportionala si denota o stabilizare a situatiei economice, considerand munca temporara ca un barometru al crizei globale.

Nu in ultimul rand, Romania ramane o tara foarte interesanta pentru investitori datorita pozitiei geografice, a pregatirii candidatilor si a costurilor mai scazute.

Dar la nivel international?

Situatia in Romania si in general in Estul Europei este una mult mai buna decat cea globala, insa trebuie sa tinem cont ca pietele mari au ajuns la maturitate cu mult inaintea noastra, iar dimensiunile sunt incomparabile. Romania si estul Europei inregistreaza o crestere de doua cifre de la an la an pe cand in toate celelalte regiuni comporta fie stagnare, fie o crestere modesta de pana la 5%.

Care sunt cele mai noi tendinte pe acest segment pentru firmele de recrutare?

Depinde foarte mult de strategia fiecarei firme si de serviciile din portofoliu sau nisa pe care activeaza, dar ca o tendinta generala majoritatea companiilor de recrutare au inceput intr-o anumita masura sa-si diversifice portofoliul.

Cele mai noi tendinte constau in principal in dezvoltarea unor proiecte personalizate de full outsourcing, situatie in care furnizorul de resurse umane nu doar identifica cei mai potriviti candidati, dar isi asuma si responsabilitatea managementului acestora si indeplinirea indicatorilor de performanta.

Cum a mers business-ul Adecco Romania in 2013? Ce planuri aveti pentru 2014?

In 2013 Adecco Romania si-a mentinut trendul crescator. Insa ceea ce este mult mai relevant este faptul ca s-a pus accent, si se va pune in continuare, pe cresterea profitabilitatii si dezvoltarea sustenabila a activitatii, nu doar pe o cifra de afacere in crestere.

Aceeasi tendinta ne-o propunem si in 2014 si 2015, scopul nostru fiind de a atinge un ROS de 5,5% prin eficentizarea activitatii si cresterea ponderii serviciilor cu valoare adaugata din portofoliul nostru.

Sunteti alaturi de Adecco din 2004, si va aflati la conducerea filialei romanesti din 2011. Care este urmatorul obiectiv in cariera dumneavoastra?

Fiecare an in cadrul Adecco mi-a adus cate un nou bagaj de cunostinte si chiar daca au trecut 10 ani in cadrul companiei, inca sunt multe lucruri pe care le invat, in principal datorita necesitatii de a ne adapta cerintelor pietei si a tine pasul cu exigentele clientilor si candidatilor nostri.

In momentul de fata ma concentrez in special in atingerea obiectivelor pentru urmatorii doi ani, iar in ceea ce priveste compania, imi doresc sa o mentin la fel de dinamica si ofertanta atat la nivel national cat si international.

Inainte de a va alatura Adecco, insa, ati practicat voluntariatul la Helsinki. Spuneti-ne mai multe despre aceasta etapa.

A fost o etapa binevenita mai ales ca a reprezentat tranzitia din sectorul guvernamental in cel privat. Am lucrat in cadrul unui program European la Centrul de Informare al primariei Helsinki pentru un an de zile fiind in stransa legatura cu ceea ce facusem anterior si deschizand calea carierei in consultanta.

Sistemele de lucru nu pot fi comparate, insa pana la urma in toate situatiile in care exista pasiune aceasta este urmata si de satisfactie profesionala si personala. In toate intalnirile pe care le am cu studentii sau cei aflati la inceput de cariera le recomand sa experimenteze voluntariatul fie in Romania fie in cadrul unei organizatii internationale.

De ce v-ati intors in Romania?

Finlanda este o tara frumoasa cu oameni deosebiti, o cultura bogata si un sistem social bine pus la punct, iar pentru multa lume aceasta tara reprezinta locul ideal de locuit si trait. Eu insa am considerat ca Romania iti ofera mai multe oportunitati si am avut dreptate.

V-ati gandit vreodata sa intrati pe piata cu un business propriu? Sunteti un specialist in recrutare si asta v-ar ajuta sa va formati o echipa buna...

Poate ca majoritatea angajatilor dintr-o corporatie isi doreste sa se lanseze intr-un antreprenoriat, dar toate lucrurile trebuie facute la momentul lor, iar pentru mine acest moment nu a venit.

Cum am spus mai sus, inca sunt multe de invatat.

Si totusi, care v-ar placea sa fie domeniul in care sa aveti propria afacere?

Opinia mea este ca in momentul in care ai investit ani de educatie si ai acumulat experienta intr-un anumit domeniu este bine sa dezvolti o afacere in domeniul in care te-ai specializat.

A experimenta ceva nou intr-o perioada de criza este un pariu aproape pierdut.

Ce pasiuni aveti, cum alegeti sa va relaxati?

Calatoriile si timpul petrecut cu familia reprezinta cele mai relaxante momente.

V-ati facut deja planuri de vacanta? Care v-ar placea sa fie urmatoarea destinatie?

Urmatoare destinatie va fi una care va satisface in primul rand nevoile copiilor, cel mai probabil un parc Legoland.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Florin Godean Adecco, #piata recrutare Romania , #Manageri