Florin Scarlat, BitSolutions: Nu imi petrec zilele si noptile la birou

Sambata, 11 August 2012, ora 00:00
3321 citiri
Florin Scarlat, BitSolutions: Nu imi petrec zilele si noptile la birou

Florin Scarlat, Director General si fondator BitSolutions, este pasionat de offroad si viseaza sa plece intr-o excursie in jurul lumii la bordul unui velier, desigur, dupa ce se va retrage din business. Pana atunci, ramane puternic ancorat in afacerea sa pe care o conduce in spiritul Google.

Ii place riscul, ceea ce l-a si determinat sa intre pe drumul antreprenoriatului si sa lase deoparte cariera de cercetator spre care pornise. Desi a intrat pe o nisa neexploatata la vremea aceea, Florin Scarlat nu se considera un antreprenor vizionar, ci ii place sa creada ca la un moment dat a "simtit pulsul pietei".

Experienta l-a invatat ca a delega e un lucru sanatos, astfel incat lucrurile in companie reusesc sa mearga si cand nu e el de fata. Cel mai bun efect: "Nu imi petrec zilele si noptile la birou", spune acesta, intr-un interviu acordat Business24.

Cat la suta din companiile romanesti aleg in acest moment serviciile IT externalizate?

Piata serviciilor de outsourcing in Romania este o piata care a inceput sa creasca o data cu venirea crizei, in 2009. La inceput outsourcingul era vazut doar ca o metoda de reducere a costurilor cu IT-ul.

Pe piata, pentru companiile mici si medii, existau putini furnizori de servicii de outsorcing IT care sa ofere mai mult decat o simpla rezolvare reactiva a problemelor IT atunci cand apareau. Daca la inceput, inainte de 2009, aproximativ 10% dintre companiile romanesti apelau la servicii de outsourcing, acum procentul este in jur de 30%.

Chiar daca piata este fragmentata si nu exista furnizori mari, concurenta este destul de mare.

O alta problema, care face ca externalizarea serviciilor IT sa nu fie o optiune de luat in calcul, tine - de fapt - de mentalitatea companiilor: in fiecare firma exista, de obicei, cate un "specialist" care pretinde ca se pricepe la IT.

Din ce in ce mai multe companii au inteles insa care sunt de fapt beneficiile outsourcingului si au inceput sa caute furnizori care ofera servicii de calitate.

Care sunt avantajele pe care companiile le-au descoperit in acest tip de servicii?

Unul din avantajele pe care clientii le apreciaza ca fiind cele mai importante este reducerea de costuri. Outsourcingul poate genera o reducere de costuri de 30% pana la 50%.

Al doilea este accesul la o serie intreaga de capabilitati si resurse. Firmele furnizoare stiu exact care sunt nevoile companiei in materie de IT pe baza experientei cu alti parteneri si pot oferi cele mai bune solutii. In al treilea rand companiile client pot utiliza resursele interne pentru alte activitati care genereaza o valoare adaugata mai mare.

Pe de alta parte, atunci cand apelezi la outsourcing nu trebuie neaparat sa te gandesti la desfiintarea departamentul IT. De multe ori ele pot coexista foarte bine.

Al patrulea aavantaj este cresterea productivitatii si eliminarea intarzierilor. Un contract pe baza de SLA (Service Level Agreement) incheiat cu o firma de outsourcing poate elimina intarzierile de nefunctionare in infrastructura IT si reduce riscurile.

In ceea ce priveste Bit Solutions, ce planuri de business aveti in urmatoarea perioada?

Nevoile clientilor evolueaza continuu si noi trebuie sa ne adapatam. In urmatoarea perioada doresc sa maresc portofoliul de servicii oferite clientilor pentru ca acestia sa gaseasca in Bit Solutions un partener IT de viitor care sa le poate oferi solutii viabile pentru cele mai variate nevoi .

Printre clientii BitSolutions regasim si nume mari. Cum ati castigat increderea acestor jucatori importanti in piata romaneasca?

In general firmele mari au o infrastructura IT foarte complexa si department IT intern.

Probleme lor sunt rezolvate de personalul intern care este foarte competent. Din punct de vedere al nevoilor de colaborare cu acestea, ele se rezuma de obicei la servicii de audit al infrastructurii IT.

Avand in vedere faptul ca Bit Solutions foloseste cele mai recente coduri de bune practici si standarde in domeniu (COBIT, ITIL, ISO27001) si ca echipa noastra de tehnicieni este pregatita sa gestioneze cele mai complexe interventii, am avut cereri din partea celor mai diverse tipuri de companii, de la firme mari, multinationale, la firme medii si mici.

Dincolo de pregatirea tehnica, ceea ce a ajutat compania Bit Solutions sa fie una dintre primele optiuni ale clientilor sai este preocuparea permanenta de a veni in intampinarea lor cu solutii proactive si customizate perfect nevoilor lor.

Ati renuntat la o cariera in cercetare pentru business. Ati mai face asta si acum?

Cand am pornit firma, nu aveam cunostinte economice, eram doar un bun specialist. Pe de alta parte, la inceputul carierei ai si o doza de inconstienta care poate fi benefica in anumite situatii.

Pe masura ce timpul trece, devii din ce in ce mai calculat, mai precaut. Mi-am asumat, intr-adevar, multe riscuri si am depasit o serie intreaga de obstacole. Mie in general imi place riscul, cu toate ca perioada actuala indeamna la prudenta. Sunt un antreprenor si voi ramane un antreprenor.

De ati ales tocmai consultanta in IT? Care a fost investitia initiala?

Ideea de a oferi consultanta IT mi-a venit in perioada in care eram inca angajat in cercetare si am fost solicitat sa ma ocup de IT. In cercetare se lucreaza pe proiecte; in cadrul fiecarui proiect se achizitionau calculatoare si alte echipamente IT care, in decurs de un an de zile, deveneau depasite, nu ne mai ofereau putere de calcul.

Achizitiile acestor echipamente se faceau de la diferite firme furnizoare fara o anumita logica si sa fie solicitate servicii de consultanta sau sa se puna problema intelegerii nevoilor.

Acest lucru se intampla an de an si se cheltuiau sume destul de mari din proiecte pe aceste lucruri. Atunci m-am gandit ca, daca cineva ar incerca sa inteleaga nevoile cercetatorilor, aceste achizitii s-ar face cu cap iar banii cheltuiti ar scadea semnificativ.

O perioda m-am ocupat de lucrul acesta in cadrul laboratorului unde lucram. Cu timpul am inteles ca in cercetarea romaneasca nu se va schimba nimic si am luat decizia de a infiinta o firma.

Investitia initiala a fost minima, doar capitalul social care trebuia platit la CEC.

Ati intrat atunci pe o nisa destul de putin exploatata si cu un succes urias, ulterior. Va considerati un antreprenor vizionar?

Nu ma consider vizionar, e mult spus, dar imi place sa cred ca la un moment dat am simtit pulsul pietei si am pornit un business intr-o directie buna care ulterior s-a dezvoltat si a devenit business de succes.

Cred ca oricine poate face acest lucru daca crede cu adevarat in el. Atunci cand am pornit compania, multi cunoscuti erau sceptici si credeau ca nu o sa reusesc. Lucrul care m-a facut sa merg mai departe a fost credinta mea in reusita si suportul persoanelor foarte apropiate care au fost si sunt alaturi de mine.

Care este modelul de business ce v-a inspirat in tot acest timp?

Mi-a placut foarte mult modelul Microsoft la inceput, pana sa devina un colos si, ulterior, Google.

Imi place sa las angajatilor libertatea de a alege intre taskuri, sa stimulez creativitatea lor, mai ales ca asa apar solutiile inovatoare. In general imi place sa organizez lucrurile astfel incat sa functioneze si fara mine si incerc sa creez o cultura organizationala sanatoasa, bazata pe incredere si responsabilitate.

Antreprenoriatul ocupa, in general, o mare parte din timp. Cum reusiti totusi sa gasiti un echilibru intre viata personala si cea profesionala?

Este foarte greu sa gasesti un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Cred ca persoanele care au gasit reteta sunt foarte fericite.

Eu incerc sa gasesc echilibrul imbinand timpul pe care nu il petrec la serviciu intre familie si pasiunile mele.

Atunci cand sunt cu familia imi place sa incerc sa petrec timp de calitate, sa evit sa raspund la telefoane - la fel si atunci cand imi petrec timpul liber bucurandu-ma de pasiunile mele.

Nu imi petrec zilele si noptile la birou pentru ca am invatat in timp sa deleg multe din activitati.

Aveti vreo pasiune costisitoare?

Imi place foarte mult offroadul. Este o pasiune de weekend care ma delecteaza si ma face ca luni dimineata cand merg la munca sa fiu plin de energie. Nimic nu mi se pare mai frumos ca mersul in zone greu accesibile mai ales cand urci pe o culme stancoasa. In momentul cand ajungi in varf, senzatia pe care o ai este de nedescris.

Si, pentru ca suntem la editia de weekend "Cum sa-i cheltuiesti", cum va placeti sa va cheltuiti banii si sa va petreceti timpul liber?

Imi place sa calatoresc in lume, sa vad lucruri noi, sa interactionez cu diverse culturi. Unul din visurile mele este ca, atunci cand ma retrag din business, sau mai exact din postul de GM, sa plec intr-o excursie in jurul lumii la bordul unui velier, asa ca investitiile mele ulterioare vor fi in aceasta directie.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#interviu Florin Scarlat BitSolutions, #solutii IT BitSolutions, #lifestyle Florin Scarlat, #Florin Scarlat offroad, #Florin Scarlat business , #Manageri