Fondul Proprietatea critica numirea unui membru PSD la conducerea Salrom

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 15:42
1962 citiri
Fondul Proprietatea critica numirea unui membru PSD la conducerea Salrom

Franklin Templeton, in calitate de Administrator Unic si Manager de Fond al Fondului Proprietatea, considera ca recenta desemnare a unui nou Director General al Societatii Nationale a Sarii (Salrom) nu respecta criteriile si procedurile transparente cerute de OUG 109/2011.

Pe 12 februarie 2013, Consiliul de Administratie al Salrom l-a desemnat pe Aurel Bucur in functia de Director General al companiei

"Recenta desemnare a unui nou Director General al Societatii Nationale a Sarii (Salrom) incalca grav prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat.

In schimb, desemnarea a rezultat strict din imixtiunea Ministerului Economiei in independenta Consiliului Salrom, ca urmare a emiterii unui ordin ministerial referitor la desemnarea unui membru al unui partid politic", se arata intr-un comunicat transmis duminica.

Porivit Franklin Templeton, decizia reprezinta o incalcare directa a prevederilor OUG 109/2011 din mai multe motive.

Astfel, Consiliul de Administratie a desemnat un nou Director General in urma ordinului Ministerului Economiei nr. 282 din 21 decembrie 2012, prin care reprezentantii Ministerului in Adunarea Generala a Actionarilor au fost imputerniciti sa mandateze Consiliul de Administratie al Salrom sa il revoce pe fostul Director General si sa il desemneze pe Aurel Bucur.

Cu toate acestea, responsabilitatea desemnarii unui Director General revine numai Consiliului de Administratie. Din aceasta cauza, reprezentantii Franklin Templeton considera ca interventia ministerului in procesul de selectie afecteaza independenta Consiliului in privinta desemnarii managerilor profesionisti, fapt care nu ar trebui sa fie permis.

FP: Aurel Bucur nu are experienta si este membru de partid

Totodata, in comunicat se mai arata ca desemnarea lui Aurel Bucur a avut loc fara realizarea unui proces de selectie efectuat de o companie independenta de recrutare, dupa cum este stipulat in legislatie. In opinia Franklin Templeton, "experienta si referintele lui Aurel Bucur nu indeplinesc cerintele pozitiei de Director General. Conform CV-ului, acesta nu a avut niciun fel de responsabilitati similare in posturile ocupate anterior".

Pe de alta parte, Aurel Bucur este membru PSD, partid pe care il reprezinta in cadrul Primariei Targu-Ocna, in functia de consilier municipal.

"Administratorul Fondului dezaproba din nou cu tarie lipsa de transparenta in procesul de selectie si criteriile opace prin care s-a luat decizia finala in numirea noilor manageri profesionisti si a consiliilor independente din companiile de stat.

Cerem insistent Guvernului sa abordeze aceste probleme cu promptitudine si sa respecte in viitor legislatia in vigoare. (..) Credem ca aceste incalcari au un impact nefast asupra valorii companiilor de stat si transmit un semnal negativ puternic cu privire la integritatea procesului de numire a consiliilor independente si a managementului profesionist", se mai spune in comunicat.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#manager Salrom, #numire manager Salrom, #Fondul Proprietatea Salrom , #Manageri