Incepe marea numire de manageri privati. De ce va esua strategia statului

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:22
3214 citiri
Incepe marea numire de manageri privati. De ce va esua strategia statului
Managerii privati vor fi platiti cu aproape 1 milion de euro pe an

Luna viitoare va fi numit management privat in patru companii de stat, cu toate ca unele dintre acestea vor fi vandute. Astfel, statul da sume uriase de bani pentru a aduce manageri ce vor fi schimbati de noii proprietari.

Primele echipe de management privat vor fi numite in fruntea a patru societati de stat in maxim o luna, dupa cum a anuntat, miercuri, premierul Mihai Razvan Ungureanu. Acest pas reprezinta concretizarea unui proiect despre care se discuta de peste un an, prin care se doreste eficientizarea companiilor de stat prin indepartarea managerilor numiti politic si aducerea unei conduceri moderne.

Proiectul vizeaza 15 societati de stat

Cu toate ca Ungureanu nu a dat numele companiilor respective, primele patru din lista societatilor la care se va numi management privat sunt: Oltchim, Romarm, Hidroelectrica si Electrica Furnizare. Acestea au fost amintite si de ministrul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, in urma cu o luna ca fiind prioritate in acest proces.

"Insiruirea aceasta de companii arata o lipsa de stategie. Sunt din domenii diferite, in stadii diferite de listare sau privatizare, asadar, este clar ca vorbim de indeplinirea unor conditionalitati impuse de FMI si nu de o strategie coerenta", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, pentru Business24. "Sunt niste interese de moment care vor disparea dupa alegeri".

Managementul privat si privatizarea

Dintre primele patru companii la care va fi adus management privat, statul intentioneaza sa privatizeze, anul acesta, Oltchim si Electrica Furnizare si sa listeze un pachet minoritar din Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Despre privatizarea Romarm se vorbeste despre foarte multi ani, insa nicio decizie in acest sens nu a fost luata in ultima perioada.

Analistii se intreaba de ce ar vrea statul sa numeasca management privat in cadrul companiilor care vor fi vandute integral, in conditiile in care noii proprietari vor veni cu proprii sefi.

"Managementul privat la o companie la care vrei sa vinzi majoritatea actiunilor nu are sens, deoarece noul actionar nu va recunoaste sefii pusi de stat", spune Voinea.

In ceea ce priveste companiile care vor fi listate pe bursa, directorul GEA crede ca managementul privat nu va influenta pretul de vanzare al actiunilor.

"Pe investitori ii intereseaza profitul companiilor, nu cine le conduce", adauga Voinea.

Managementul privat si consiliul politic

O alta anomalie a procesului de numire de manageri privati o reprezinta conflictul dintre acestia si membrii consiliilor de administratie a companiilor respective, care vor ramane in continuare persoane numite politic.

"Managerul privat la o companie de stat este un proiect esuat in fasa pentru ca este facut numai pentru imagine, nu pentru continut, pentru a arata lumii profane grija autoritatilor pentru aceste companii de stat.

Cum poate o singura persoana sa schimbe ceva in compania de stat in conditiile in care ai o AGA de stat, cu reprezentanti de doi bani? Acestia nu vor avea niciun rezultat benefic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, pentru Business24.

"Managementul privat nu poate coabita cu un consiliu de administratie politic, asa ca este irrelevant cine este manager", adauga Voinea.

Un alt factor care face absurda numirea de manageri privati este o bariera impusa de legislatia in vigoare, care presupune ca societatile sa dea 85% din profit statului. "Ce poate face un manager privat in aceste conditii?", se intreaba directorul GEA.

Cat ne costa managerii privati?

Numai pentru procesul de recrutare a managerilor privati, statul va aloca cate 250.000 de euro pentru fiecare director.

In ceea ce priveste remuneratia acestora, autoritatile sunt dispuse sa recompenseze managerii privati cu salarii si bonusuri de milioane de euro/an daca acestia vor reducere pierderile si vor aduce companiile pe profit. In scrisoarea de intentie trimisa de Guvern catre FMI, anul trecut, se preciza ca Executivul s-a angajat sa ofere remuneratii conforme cu realitatea de pe piata libera.

In prezent, pachetele salariale ale directorilor din multinationalele prezente in Romania pot fi intre 10-20.000 de euro/luna. Cu toate acestea, managerii privati angajati in companiile statului vor primi pana la 75.000 de euro/luna (900.000 de euro/an) plus bonusuri de doua pana la patru milioane de euro in functie de performante.

"Salariile pe care ar trebui sa le primeasca managerii sunt prea mari, in opinia mea, indiferent de performantele pe care le ating", spune Voinea.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#management privat, #privatizare companii stat, #listare companii stat, #privatizare oltchim, #directori companii stat , #Manageri