Ion Dragne - Viata e frumoasa si dupa avocatura

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 00:00
7927 citiri
Ion Dragne - Viata e frumoasa si dupa avocatura

Pentru Ion Dragne, unul dintre cei mai apreciati avocati de litigii din Romania, timpul liber se reduce la vacanta judecatoreasca sau "situatiile fericite" in care weekend-ul are doua zile. Romania si Creta raman destinatiile sale preferate si singurele momente in care poate spune ca viata e frumoasa si dupa avocatura.

Ion Dragne, partener Dragne & Asociatii, recunoaste ca a intrat "microbul instantei" in el, si tocmai de aceea ii este dificil sa faca diferenta intre procesele sale, pe care le califica in mod egal drept "interesante".

Despre criza din avocatura, despre parghiile firmelor de avocatura in urmatorii ani, dar si despre sacrificul hobby-urilor pe "altarul meseriei" vorbeste Ion Dragne, intr-un interviu acordat Business24.

Avocatura ramane si in perioada de criza financiara un domeniu stabil datorita capacitatii de a se adapta la cerintele pietii. Care credeti ca sunt departamentele care vor "ajuta" firmele de avocatura in 2012-2013?

Aveti dreptate, intr-o mare masura - din fericire pentru lumea avocaturii, scaderea veniturilor nu a fost atat importanta ca in alte domenii. Totusi, criza s-a resimtit si in bugetele avocatilor. Aceasta inseamna ca am avut dificultati in a obtine onorarii pe masura muncii depuse, si, de asemenea, am avut o grija mai mare pentru aducerea veniturilor necesare intretinerii cabinetului si platilor datorate colaboratorilor.

Cat despre departamentele care ajuta in aceste momente firmele de avocatura, evident ca exista niste vedete conjuncturale, care reprezinta motorul pietei de avocatura, si ma refer la litigii, arbitraj si insolventa. Acestea se dezvolta, chiar daca timid, si cred ca ati putut observa acest lucru si dumneavoastra. Si, bineinteles, exista proiecte si in zona de consultanta, chiar daca nu mai sunt atat de complexe ca in "vremurile bune".

Declarati intr-un interviu ca "a intrat microbul instantei" in dumneavoastra. Care sunt cele mai importante calitati care fac diferenta intre un avocat de litigii si un avocat de consultanta?

Nu se poate vorbi despre diferente majore intre avocatii de litigii si avocatii de consultanta. Nu exista facultati de drept specializate in litigii si facultati de drept pentru consultanta. Optiunea avocatilor de a lucra predominant in instanta sau in ceea ce numim consultanta este o decizie impusa de mai multi factori, unul dintre acestia, deloc de neglijat, fiind alegerea zonei in care simti ca esti valorificat cel mai bine.

Din punctul meu de vedere, este foarte dificil sa fii avocat de litigii si sa nu ai o minima idee despre ceea ce inseamna consultanta, si la fel de dificil este sa fii avocat de consultanta fara sa gandesti ca un avocat de litigii.

In fond, de cele mai multe ori, rolul avocatului de consultanta este tocmai acela de a preveni litigiile, sau, in cazul in care totusi se ajunge la un litigiu, sa ofere celui pe care il reprezinta o pozitie cat mai stabila. Ar fi minunat ca avocatul de instanta sa poata lucra si in consultanta, evident, cu pastrarea unor rigori legate de activitatea principala, si, de asemenea, ca avocatul de consultanta sa cunoasca macar regulile generale ale ceea ce inseamna munca in instanta.

In experienta mea de avocat am vazut colegi care au avut succes si in instanta, si nu s-au dat in laturi nici de la a face proiecte complexe de consultanta, cand a fost cazul.

Asadar, nu pot spune ca exista diferente esentiale, insa, daca trebuie totusi sa gasim un element distinctiv, as spune ca un avocat de instanta cunoaste mai bine regulile de procedura, iar un avocat de consultanta cunoaste mai bine regulile de negociere (de exemplu in cazul structurarii unui contract).

Imi puteti povesti trei dintre cele mai interesante procese?

Fiecare proces este interesant in sine - nu ma refer aici, desigur, la procesele banale pentru recuperarea unor sume de bani, de exemplu. De fapt, chiar si in cazul acestor procese "banale", clientul asteapta din partea avocatului sa-si puna la contributie toate cunostintele pentru a-i crea un avantaj si pentru a-i oferi o pozitie cat mai confortabila.

Sunt interesante procesele in materia arbitrajelor, sunt interesante procesele care pun probleme de drept complexe - acestea reprezinta o provocare pentru mintea avocatului. Si, bineinteles, sunt interesante procesele care au, in sine, un element spectaculos. Insa, nu va recomand sa va ganditi neaparat ca aceste procese interesante sunt de tipul celor pe care le vedem in filmele americane.

Imi este greu sa fac o selectie a celor mai interesante procese, pentru ca "ar suferi", pe nedrept, munca depusa pentru cele care nu ar fi incluse in selectie. Ca sa va dau niste exemple, ma voi referi la procedurile in care am fost implicat in cadrul unui proces al Metal Import-Export, un proces vechi si indelung dezbatut, inclusiv prin prisma solutiilor foarte discutabile adoptate de anumite instante de judecata; de asemenea, am avut placerea sa colaborez cu avocati buni pentru diverse proiecte legate de exploatarea unor minereuri importante, iar in prezent suntem angajati intr-o procedura foarte interesanta referitoare la anularea unor conventii de cateva zeci de milioane de euro, in cadrul unei insolvente.

Firmele de avocatura au o particularitate in ceea ce priveste managementul, fiind in general conduse chiar de avocati. Ce este mai important pentru Ion Dragne: functia de manager sau cea de avocat?

Este foarte greu sa disociem, in practica, managerul de avocat. Sa nu uitam ca, potrivit legii care guverneaza exercitarea profesiei de avocat in Romania, titularul cabinetului de avocatura, coordonatorul societatii de avocatura, este, in acelasi timp, si cel care organizeaza societatea respectiva.

Prin natura acestei profesii, avocatul cu rol de coordonator trebuie sa administreze societatea in care este titular. Este o lege foarte buna, din punctul meu de vedere, ea reprezentand un mijloc prin care avocatii sunt incurajati sa-si administreze cat mai bine forma de exercitare a profesiei, portofoliul de clienti, resursele financiare si cele umane.

Sunt si unele discutii care pun problema daca avocatura nu ar trebui sa fie deschisa la administrarea sa de catre persoane din afara, de catre ne-avocati. Eu nu cred ca este necesara o astfel de deschidere, dimpotriva, consider ca aceasta ar transforma avocatura dintr-o profesie liberala, cu multe reguli care o diferentiaza de alte tipuri de profesii, intr-un domeniu al profitului.

Or, din punctul meu de vedere, profitul nu reprezinta neaparat tinta finala in avocatura. In cele din urma, noi suntem prestatori de servicii pentru clienti, iar aceste servicii implica si existenta unor valori care nu sunt legate de profit. Deontologia profesionala, statutul avocatului impune numeroase reguli, inclusiv reguli de comportament fata de clienti si fata de ceilalti actori din domeniu, aceste reguli neregasindu-se in alte profesii din zona comerciala.

Este clar ca, pentru a avea succes in ambele ipostaze e nevoie de foarte multa munca, de disciplina, de o foarte buna organizare, si de o viziune strategica asupra business-ului si asupra dezvoltarii lui. De asemenea, sunt necesare foarte bune abilitati de coordonare a echipei, acesta este un aspect esential al functiei de manager. Din fericire am alaturi o echipa solida de profesionisti dedicati, pe care ma pot baza oricand, si asta ma ajuta mult in munca mea.

Ce v-a determinat sa va deschideti o afacere pe cont propriu? Cat de greu este sa "construiesti" un business profitabil in Romania?

In primul rand, nu este o afacere, si in al doilea rand, nu este pe cont propriu. Este o forma de exercitare a profesiei, o societate civila de avocati, in care, alaturi de patru asociati, lucrez cu alti 20 de avocati, fiecare dintre acestia putand fi considerat un avocat pe cont propriu. In fond, in spatele unei echipe de o suta sau o mie de avocati stau mai multi avocati care lucreaza singuri sau impreuna la anumite proiecte.

Deci, nu consider ca termenul de afacere pe cont propriu mi se potriveste, intrucat nu privesc avocatura ca pe o afacere si nu o vad ca pe o intreprindere mica. Am facut avocatura intr-un cabinet individual, apoi am fost asociat intr-o societate profesionala, acum sunt asociat intr-o alta societate, deci pot spune ca este o evolutie fireasca, naturala, o evolutie pe care ma astept s-o vad la multi dintre avocatii din Baroul Bucuresti si din tara, in general.

A construi o societate de avocati de succes inseamna a te inconjura de oameni pe care sa te bazezi, a lucra cu oameni in care ai incredere, care sa ofere servicii de calitate, fidelizand astfel clientii. Dupa momentul de inceput, dupa gasirea unui drum propriu, apare nevoia de a mentine calitatea si de a dezvolta serviciile, astfel incat sa te adaptezi permanent cerintelor clientului, fiind mereu omul potrivit la locul potrivit. Daca se indeplinesc toate aceste conditii, in mod logic vor aparea si rezultatele financiare.

Insa, repet, avantajele materiale nu sunt neaparat o tinta, si avocatura nu trebuie vazuta ca un proiect care trebuie sa-ti aduca un anumit numar de milioane (de lei sau de euro). Veritabilii avocati stiu ca societatile de avocatura nu sunt "intreprinderi" in care totul sa se filtreze prin prisma profitului.

Care sunt cele mai importante elemente dupa care se face selectia de avocati la Dragne & Asociatii: prestigiul, numele clientilor asistati, rezultate universitare?

Cunoasterea de carte, integrarea in echipa, dorinta de dezvoltare, consecventa in activitate, seriozitatea, capacitatea de a deveni prieten cu cei cu care lucrezi, toate acestea definesc un bun avocat, nu numai in societatea noastra, ci la modul general. Desigur, un avocat care are norocul sa detina un portofoliu important de clienti care sa-l recomande, care are si activitati universitare pe langa activitatea profesionala, ajuta si mai mult la prestigiul societatii de avocatura unde lucreaza.

Atunci cand nu sunteti prezent in instanta, cum va petrece timpul liber? Ce pasiuni sau hobby-uri aveti?

Mai demult, o cunostinta, jurist de profesie, dar care nu cunostea avocatura decat din perspectiva de spectator, mi-a marturisit, cu oarece uimire si chiar stupefactie, ca nu suntem chiar atat de fericiti cum isi inchipuia el. Respectiva cunostinta era convinsa ca, dupa ce venim din instanta, mergem acasa si ne consacram timpul familiei si hobby-urilor.

Ei bine, nu este deloc asa, pentru noi timpul liber se reduce la situatiile fericite in care week-end-ul are doua zile, si la o parte din vacanta judecatoreasca, in care "suntem obligati" sa ne luam concediu. In general, avocatii de instanta nu-si permit sa aiba concedii in alte intervale de timp decat cele in care instantele cunosc o oarecare relaxare, in ceea ce se numeste "vacanta judiciara".

Cand sunt in astfel de situatii fericite, cel mai la indemana mod de a-mi petrece timpul este cititul. Daca pot citi intr-o statiune din Romania, pe malul Marii Negre, sau "prin vecini", este cu atat mai bine (cui nu i-ar placea sa mearga in frumoasa Creta?!). In aceste momente poti spune ca viata e frumoasa si in afara societatii de avocatura.

Unde planificati sa va petreceti vacanta in acest an? Care sunt destinatiile dumneavoastra de vacanta preferate?

Anul acesta voi pleca in august undeva in tara sau in apropierea ei, si ma gandesc tot la Grecia. Destinatiile mele favorite, asa cum spuneam, raman Creta si Romania.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#interviu Ion Dragne, #litigii Dragne si Asociatii, #procese Ion Dragne , #Manageri