Jim Barber, UPS International - Managerul care si-a indeplinit visul american

Sambata, 18 Mai 2013, ora 00:00
2089 citiri
Jim Barber, UPS International - Managerul care si-a indeplinit visul american

Jim Barber, noul presedinte al UPS International, lucreaza de 28 de ani in companie. A inceput ca sofer, in Atlanta, si acum a renuntat la functia de presedinte pe Europa pentru divizia International.

In toti acesti ani nu si-a neglijat niciodata timpul liber, desi recunoaste ca asta este o adevarata provocare. "Imi place sa calatoresc, sa joc golf, sa petrec timp cu familia mea in aer liber (inclusiv cu Mastiff-ul meu de 75 kg), sa imi scot sotia la cina si din cand in cand sa reusesc sa dorm 10 ore fara sa ma trezesc", a declarat Jim Barber, intr-un interviu acordat Business24.

Dan Brutto, fostul presedinte UPS International, a avut un impact puternic asupra sa, spune managerul, si promite sa aiba aceeasi influenta asupra viitoarelor generatii de manageri din compania pe care o conduce.

UPS este lider global in domeniul logisticii, avand sediul central in Atlanta, SUA. UPS a intrat pe piata din Romania in 1990 prin intermediul contractorului de servicii autorizat Romtrans, iar din 2000 prin intermediul Trans Courier Service, o companie a Romtrans achizitionata de UPS in anul 2008.

Spuneti-ne mai multe despre cariera dumneavoastra: Cine este noul presedinte al UPS Intenational?

Lucrez de 28 de ani in cadrul uneia dintre cele mai bune, daca nu cea mai buna, organizatie din lume si sunt extrem de onorat sa calc pe urmele lui Dan Brutto, ca presedinte al diviziei UPS International.

Simt o imensa responsabilitate in a satisface si chiar a depasi asteptarile clientilor nostri si a crea oportunitati pentru alti colegi din cadrul companiei, care deja lucreaza sau urmeaza sa se alature echipei.

Cariera mea in cadrul UPS a inceput ca sofer in Atlanta, Georgia, Statele Unite ale Americii, in anul 1985, si cunosc foarte bine ce inseamna sa livrezi un pachet unui client a carui zi, saptamana sau an depinde de punctualitatea acestui serviciu.

Cred ca UPS se diferentiaza de concurenta printr-o combinatie de credinte si valori, care atunci cand se intalnesc, permit acestei companii sa devina un partener global de incredere.

Recunosc ca nimic nu este posibil fara angajatii nostri care au contact direct cu clientii, iar pentru mine o zi buna inseamna cunoasterea unui angajat UPS care iubeste ceea ce face... indiferent de responsabilitatile pe care le are.

Care vor fi cele mai mari provocari, odata ce veti prelua noile responsabilitati?

Pentru mine, cea mai mare provocare reprezinta si cea mai mare oportunitate. Si cred ca acest lucru devine centrul tuturor activitatilor de management si al liderilor in afaceri. Suntem platiti sa luam decizii eficiente, iar eu am acum aceasta ocazie. Orice nou loc de munca inseamna un pic de timp pentru a castiga incredere deplina in fiecare decizie pe care o iei, dar stiu ca pot conta intotdeauna pe partenerii mei din cadrul companiei, pentru a ma sprijini si a-mi ridica noi provocari, acolo unde este necesar.

Sunt, de asemenea, deosebit de incantat de provocarile si oportunitatile prezentate de tendintele actuale din economia mondiala si din industria de logistica, cum ar fi globalizarea, modelul managementului just-in-time si externalizarea lantului de aprovizionare. UPS este bine pozitionata pentru a beneficia de aceste oportunitati. Reteaua UPS la nivel mondial, tehnologia, portofoliul extins de produse si expertiza in domeniul logisticii ofera clientilor UPS un avantaj competitiv pe piata globala.

Scott Davis, CEO-ul UPS, spunea ca Dan Brutto, fostul presedinte UPS International, va avea un impact de lunga durata asupra viitoarelor generatii de manageri UPS. Aveti in plan sa creati si dumneavoastra un impact de lunga durata asupra generatiilor care va urmeaza? Cum veti reusi sa faceti asta?

Sunt de acord cu comentariile lui Scott. In primul rand, Dan a avut o influenta puternica asupra mea. De aceea, cred ca toti managerii UPS au datoria sa isi lase propria mostenire in materie de management urmatoarei generatie de lideri, care incepe cu prima zi de cand se alatura echipei. Fiecare angajat din conducerea UPS are obligatia sa sustina dezvoltarea celor din echipa pe care o conduce.

La UPS sustinem filozofia de promovare din interiorul companiei, astfel incat nu numai ca avem obligatia de a sustine dezvoltarea oamenilor in functiile actuale, dar si pregatirea lor pentru viitoarele pozitii, identificand astfel urmatorii lideri UPS, poate chiar inainte ca ei sa fie constienti de potentialul lor.

In cadrul UPS, punem mare pret pe acest lucru si l-am transformat intr-o parte a mostenirii noastre in materie de management.

Cum arata piata transporturilor de pachete si a logisticii in acest moment?

Intr-un cuvant: dinamica.

Globalizarea, internetul, tehnologia, clientii si competitia ne determina sa continuam. UPS are o istorie de 105 ani, deci ne putem adapta destul de usor la schimbari, in timp ce ramanem fideli principiilor noastre de baza.

Generatiile anterioare si-au facut treaba bine, iar acum UPS se afla intr-o pozitie foarte buna pentru a beneficia de aceasta piata dinamica, ajutand clientii sa profite de avantajele unei piete globale.

Cum a evoluat piata de logistica din Romania, in comparatie cu alte tari europene, in ultimii ani?

Romania este o piata importanta pentru noi si vedem oportunitati excelente in acest sens.

Ce planuri aveti pentru UPS Romania?

Ne vom asigura ca investitiile si resursele umane alocate in Romania sunt in concordanta cu oportunitatile de aici, precum si cu nevoile clientilor si ale angajatilor din tara.

Avem incredere in clientii romani ca vor continua sa se bazeze pe serviciile UPS, iar noi vom continua sa raspundem nevoilor lor printr-o retea de transport globala si integrata. Romania este cea mai mare economie din sud-estul Europei, cu circa 19 milioane de consumatori potentiali, o piata emergenta cu o forta de munca educata si dinamica.

Companiile exportatoare - in special producatorii de bunuri de larg consum pentru pietele din UE - continua sa reprezinte un factor local de crestere. In 3 centre UPS din Romania functioneaza circa 60 de vehicule detinute de UPS si subcontractate si avem aproximativ 135 de angajati in toata tara. De aceea, UPS este bine pozitionata pentru a ajuta companiile romanesti sa faca fata complexitatii comertului mondial si sa aiba succes pe pietele globale.

Dar pentru UPS International?

UPS deserveste 220 de tari si teritorii. Cele patru domenii-cheie critice pentru strategia noastra globala si internationala sunt: sustinerea tehnologiei pentru a inova si a oferi solutii eficiente; Furnizarea de solutii specifice industriei in care activeaza clientul; Extinderea continua a retelei noastre; Satisfacerea nevoilor clientilor nostri finali din intreaga lume.

Cred ca strategia de crestere solida pe care o avem ne va asigura succesul pe termen lung, la nivel global.

Luand in considerare toti acesti factori, va mai ramane timp pentru relaxare?

Acest lucru este important, iar timpul este intotdeauna o provocare. In sondajul nostru anual despre implicarea angajatilor, ii intrebam cat de bine reusesc sa echilibreze viata personala cu timpul petrecut in cadrul companiei, astfel incat sa facem tot posibilul ca ei sa obtina acest echilibru.

Personal, fac tot posibilul sa am un echilibru intre viata personala si munca, dupa 28 de ani, dar nu este intotdeauna usor.

Imi place sa calatoresc, sa joc golf, sa petrec timp cu familia mea in aer liber (inclusiv cu Mastiff-ul meu de 75 kg), sa imi scot sotia la cina si din cand in cand sa reusesc sa dorm 10 ore fara sa ma trezesc!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Jim Barber UPS, #noul presedinte UPS International, #poveste succes Jim Barber , #Manageri