Luminita Ghildus, Goldart: Arta este viata noastra

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 00:00
4625 citiri
Luminita Ghildus, Goldart: Arta este viata noastra
Foto: Forbes

Luminita Ghildus, director general al casei de licitatii Goldart, este inconjurata de arta si conduce afacerea unei familii in care pasiunea se transmite din tata in fiu. Discutiile din familie au ca tema vernisajele, expozitiile, excursiile au componente artistice, tocmai de aceea nu poate vorbi despre o separare intre planul personal si cel profesional.

Are si o colectie personala de pictura si sculptura, dominata de arta contemporana, cu lucrari realizate de Stefan Caltia, Viorel Marginean, Ion Dumitriu, Dorin Coltofeanu, Sorin Ilfoveanu, Silvia Radu si multi altii. "Valoarea lor va creste cu siguranta peste ani", spune convinsa Luminita Ghildus.

Arta, insa, nu este singura sa pasiune: ii place teatrul, ii place muzica, gastronomia si calatoriile. Barcelona si Corfu sunt doua amintiri ce ii trezesc si acum nostalgie, tocmai datorita incarcaturii simbolice pe care a gasit-o in fiecare din aceste destinatii.

Privind din perspectiva afacerii, directorul Goldart sustine ca piata de arta din Romania s-a dezvoltat considerabil si ca acum este momentul in care investitorii de arta ar trebui sa profite: "criza a adus pe piata tot mai multe lucrari de calitate, la preturi corecte", a declarat Ghildus, intr-un interviu acordat Business24.

De unde a pornit ideea de a face business din arta?

Ideea de bussines in arta a aparut cu mult timp in urma, la inceputul anilor '90 cand, impreuna cu sotul meu, designerul si profesorul Alexandru Ghildus, am infiintat una dintre primele galerii private din Bucuresti, Blue Gallery. Scopul nostru era acela de a-i promova pe artistii contemporani, in special pe cei pe care noi ii apreciam si pe care-i consideram valorosi.

In prima galerie pe care am deschis-o, cea de la Sofitel, am prezentat si vandut lucrari de Ion Dumitriu, Georgeta Naparus, Horia Bernea, Marin Gherasim, Sorin Ilfoveanu, Stefan Caltia, Viorel Marginean, Corneliu Baba si altii.

Toti acestia au devenit azi numele cele mai cautate in licitatiile de arta. Aventura in domeniul business-ului cu arta a continuat prin infiintarea, in 1997, a Goldart Gallery, care, in 2008 s-a dezvoltat si ca o casa de licitatii.

Povestea a inceput insa si mai demult, prin anii 60, 70 cand, eleva fiind, imi cheltuiam ultimele economii pe albume de arta si de istoria artei.

Cele mai frumoase povesti pentru mine erau biografiile marilor pictori.

Timpul liber mi-l petreceam pe santierul arheologic deschis la Biserica Domneasca din Curtea de Arges, oras in care am copilarit, adunand cioburi de oale, inchipuidu-mi ca acestea au apartinut unor domnite si voievozi asa cum citeam sau invatam la istorie. Am inceput apoi sa vizitez galerii de arta si muzee, sa pictez si sa urmez cursuri de istoria artei.

Cat de profitabila este arta la ora actuala, in Romania?

Arta nu a fost niciodata foarte profitabila. Artistii s-au luptat intotdeauna pentru a aduce ceva nou in creatia lor, pentru ca inovatia lor sa fie apoi recunoscuta de critica de specialitate si de public. Arta contemporana continua sa fie in planul doi al preferintei colectionarilor.

Prima lor optiune ramane arta moderna, adica ceea ce s-a creat la sfarsitul secolului XIX, inceputul sec. XX.

Artisti precum Stefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Samuel Mutzner domina practic topurile vanzarilor publice.

De curand (ma refer la perioada 1990-2012), oamenii de afaceri au realizat ca arta este si un bun instrument de investitie sau de protejare a economiilor.

Piata de arta din Romania s-a dezvoltat, arta plastica a inceput sa fie conectata la un sistem de valori international, iar sumele investite in arta fac un profit frumos. Cei care doresc sa investeasca ar trebui sa profite de aceasta perioada de criza cand pe piata apar tot mai multe lucrari de calitate, la preturi corecte.

Spuneati, in 2009, ca arta s-ar vinde singura daca ar exista o legislatie adecvata. S-au schimbat lucrurile, intre timp?

Intr-adevar, am spus-o si o repet: o scutire de impozit pe profitul (re)investit in arta ar aduce beneficii atat artistilor, cat si statului, prin scoaterea la lumina a tuturor vanzarilor. Am inteles insa ca asemenea facilitati, prin care s-au dezvoltat pietele mari occidentale, nu sunt posibile in Romania.

De unde provin lucrarile pe care dumneavoastra le scoateti la licitatie?

Lucrarile scoase in licitatie apartin unor colectii private, create la inceputul secolului XX de oameni cu pasiune pentru cultura si arta.

Prin acele colectii, lasate mostenire copiilor si nepotilor, resesc sa-si ajute familiile multe decenii dupa moartea lor. Nenumarate familii au reusit sa supravietuiasca datoria vanzarii lucrarilor de arta cumparate de parintii si bunicii lor.

Afacerea GoldArt este o afacere de familie, si, practic, un mix de interese: atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. Cum reusiti, totusi, sa faceti separarea intre aceste doua planuri?

Cum spuneam, afacerea Goldart este a intregii familii. Numele Ghildus este legat de nenumarate realizari in domeniul sculpturii in sticla optica dar si de talentul organizatoric al sotului meu, talent recunoscut de colegii de breasla care l-au ales presedinte al Artistilor Plastici, decan la Facultatii de Arte Decorative si Design, in anumite perioade.

Acest talent s-a manifestat si in organizarea a numeroase expozitii atat in tara cat si in strainatate, simpozioane si evenimente culturale.

Arta este viata noastra, asa ca nu pot vorbi de o separare intre cele doua planuri.

Traim inconjurati de arta, avem prieteni artisti, copiii nostri sunt in domeniul artistic. Inevitabil, discutiile noastre au ca tema vernisajele, expozitiile; excursiile pe care le facem trebuie sa aiba si o componenta artistica (vizitarea unui muzeu, a unei colectii, etc.).

Nu sunt discutii despre business ci despre arta. De altfel, pasiunea colectionarii au inceput sa o aiba si copiii nostri.

Va mai ramane timp si de alte pasiuni? Care sunt acestea? Cat investiti in ele?

Sigur ca mai am si alte pasiuni: teatrul este une dintre pasiunile mele si, cum in ultima vreme am fost destul de ocupata, in loc sa ma duc eu la teatru, am adus teatrul la mine, oferind tinerilor actori din diverse companii particulare, posibilitatea de a juca in spatiul Goldart de la spectacole de pantomima si dans la spectacole de teatru.

Calatoriile, muzica si gastronomia - imi place nu sa gatesc ci sa incerc diverse arome si combinatii gastronomice din traditia altor popoare - se alatura pasiunii pentru teatru.

Doua saptamani din luna august sunt, de obicei, consacrate vacantei. In rest, cate un week-end prelungit tine loc de vacanta. Sarbatorile de iarna incercam sa le petrecem impreuna cu copiii, atata timp cat vor mai dori sa si le petreaca cu noi.

Sunteti fondatorul unei case de licitatii, insa ati investit vreodata in arta si pentru dumneavoastra personal?

Fara pasiunea pentru arta, nu ar fi existat casa de licitatii. Am o colectie frumoasa de pictura si sculptura, in care arta contemporana predomina, am insa si piese de arta veche.

Nu am facut o evaluare a acesteia, oricum nu as fi in stare sa vand ceva. Nu am cumparat niciodata un nume ci o lucrare. Dintre contemporani, am lucrari de Stefan Caltia, Viorel Marginean, Ion Dumitriu, Dorin Coltofeanu, Sorin Ilfoveanu, Silvia Radu si multi altii. Valoarea lor va creste cu siguranta peste ani.

Si, pentru ca suntem la editia de weekend, spuneti-ne care a fost cea mai frumoasa destinatie de vacanta pe care ati vizitat-o si pe care ati recomanda-o si cititorilor nostri.

Am ramas cu nostalgia a doua calatorii: prima la Barcelona, pe care Gaudi si-a pus amprenta intr-un mod admirabil si unic in lume si in insula Palma de Mallorca, a doua in insula Corfu, unde am petrecut un Paste deosebit alaturi de prieteni romani si greci.

A fost prima si ultima data cand, asa cum e obiceiul in Grecia, am spart farfurii si am dansat pe mese. Alaturi de frumusetea insulei, gazdele noastre au reusit sa creeze o atmosfera extraordinara pe care nu o voi uita niciodata.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#interviu Luminita Ghildus, #Luminita Ghildus arta, #colectii arta Luminita Ghildus, #business arta, #investitii arta , #Manageri