Magdalena Radulescu, MMM Consulting: Richard Branson este un model pentru mine

Sambata, 25 August 2012, ora 00:00
3507 citiri
Magdalena Radulescu, MMM Consulting: Richard Branson este un model pentru mine

Pentru Magdalena Radulescu, seful MMM Consulting International, onestitatea si atentia fata de client sunt cateva dintre principiile ce nu pot fi incalcate in business. Ele au fost dobandite din educatie si experienta, diploma de MBA avand un altfel de rol in formarea sa.

Richard Branson este omul de afaceri pe care Magdalena Radulescu il admira si il citeste, chiar si pe Facebook. De altfel, Facebook si LinkedIn sunt primele surse pe care le verifica atunci cand are putin timp liber si cand isi face agenda pentru saptamana urmatoare.

Sta bine la capitolul time management si tocmai de aceea reuseste sa organizeze vacante cu familia, urmatoarea destinatie fiind chiar Malaezia. Singura pasiune costisitoare este gradinaritul, recunoaste ea, insa este si activitatea careia ii dedica o mare parte din weekend.

Despre afaceri, principii de business, cursuri de MBA, dar si echilibrul lor cu timpul liber alocat familiei vorbeste directorul MMM Consulting International, intr-un interviu acordat Business24.

De unde a pornit ideea de a crea MMM Consulting International?

In 2002, cand mi-a venit ideea de a infiinta MMM Consulting International, aveam deja o experienta de 10 ani de training si consultanta alaturi de Codecs si o mare parte din timp petrecuta intr-un proiect finantat de Guvernul Marii Britanii, in cadrul Institutului Bancar Roman, pentru implementarea sistemului de invatamant la distanta in pregatirea manageriala a bancherilor.

In anul 2002, intr-un context personal particular (s-a nascut fetita mea, iar sotul meu a fost numit Country Manager in Bulgaria), m-am mutat impreuna cu familia in Bulgaria.

Asa am decis sa imi creez propria companie, prin care am derulat proiecte pentru companii din Bulgaria, Serbia, Macedonia, Republica Moldova si Romania. De asemenea, un exceptional proiect pentru ONU, cu participanti din 14 tari.

In anul 2006 am revenit in tara si am inceput consolidarea echipei. Experienta internationala pe care am acumulat-o pana in acel moment a fost foarte valoroasa, pentru ca am lucrat cu foarte multe echipe de manageri a caror pregatire se afla intr-o etapa prin care managerii din Romania trecusera deja.

A fost extraordinar pentru ca am avut ocazia sa impartasesc cu mediul de business din aceste tari aceasta experienta, acumulata intr-o cultura similara, toate fiind tari fost socialiste, doar ca Romania avea cativa pasi inainte in ceea ce priveste pregatirea manageriala.

Spuneati ca va place sa dezvoltati si sa administrati afaceri pornind de la zero. Ce alte businessuri aveti in portofoliu?

Un business construit de la zero a fost Codecs, infiintat in anul 1993. Eu sunt unul dintre fondatorii lui. O alta afacere construita de la zero a fost proiectul de la Institutul Bancar Roman, care desi nu a provenit din mediul privat, a constat in crearea unui departament care a finantat, in cadrul organizatiei, sistemul de invatamant la distanta timp de mai multi ani.

In plus, am construit, ca Managing Director al Cefin Real Estate Bulgaria, un proiect de real-estate de la zero, in valoare de 4,5 milioane euro. Este vorba despre sediul companiei. Am plecat de la un lan de floarea soarelui si am taiat panglica unei investitii de 55.000 mp, constand in cladire de birouri, depozit si service de camioane.

Un an am lucrat cu achipa de arhitecti la elaborarea proiectului, apoi un an si jumatate pe santier. Asa am invatat limba bulgara. Nu poti coordona activitatea pe un santier si echipa de muncitori fara sa cunosti limba tarii respective. MMM Consulting International este al patrulea business pe care l-am construit de la zero.

Ati dezvoltat proiecte in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Republica Moldova, Austria si Macedonia. De ce ati ales tocmai Romania pentru afaceri?

Sunt romanca. Romania este locul cel mai bun pentru a-mi desfasura activitatea, sunt asa de multe lucruri de facut!

Ce principii de business ati aplicat intotdeauna?

Intotdeauna am urmarit trei principii:

Fii onest. Nu iti pacali clientul nici macar cu un procent. Nu ma refer numai la bani, ci si ca promisiune pe care o faci si ce te angajezi ca poti face pentru el si ce nu.

Este esential ca orice client, indiferent de valoarea lui, sa vrea sa se intoarca la tine. Nu exista clienti mici si mari. Exista clienti care revin si clienti care nu o fac.

Obsesia pentru client este un principiu la care tin si care astept sa fie respectat de toti angajatii. Tot ceea ce realizam - reputatie, bunastare, venituri - se datoreaza 100% clientilor nostri. Este una din regulile de baza pentru cine vrea sa activeze intr-un astfel de business.

Au fost aceste principii formate in urma cursurilor de MBA? Ce efect a avut aceasta diploma asupra carierei dumneavoastra?

Nu sunt principii care vin din scoala, ci din educatie si din experienta unui om care a inceput sa lucreze din anul 1992 in acest domeniu si care in 20 de ani de activitate le-a verificat din nou si din nou.

Diploma de MBA, pentru meseria pe care am ales sa o fac si pentru care am vocatie, a fost o etapa obligatorie. Eu cred in consultantul si trainerul cu o pregatire foarte buna in afaceri, nu cred in furnizorul care invata 2-3 programe de training si le livreaza cu carisma.

Noi incercam sa oferim chiar si in cadrul cursurilor pe care le sustinem o componenta consultativa importanta. De aceea am ales sa urmez Programul de MBA oferit de Warwick University, unul din cele mai bine cotate programe din lume, cotat in acest an ca fiind numarul 4 in Marea Britanie, 11 in Europa si 27 in lume.

Care sunt oamenii de afaceri pe care ii admirati, din Romania si nu numai?

Richard Branson este un model de inspiratie pentru mine. I-am citit cartile cu mult timp inainte de a fi publicate in Romania. M-a fascinat ca indrazneala si model de gandire. Ii urmaresc contul de Facebook si sunt atenta la tot ce apare despre el.

Cateva din cele mai importante lucruri pe care le-am invatat de la el au fost ca trebuie sa sesizezi oportunitatile din jurul tau, ca intotdeauna poti face ceva nou si ca, atunci cand te confrunti cu o o situatie aparent imposibila, intotdeauna exista o solutie.

Sunteti unul dintre cei mai primii traineri si consultanti din tara. Cum stati, insa, la capitolul time management? Cum reusiti sa gasiti echilibrul intre timpul liber si afaceri?

Stau bine la acest capitol, dar nu a fost usor pana sa ajung la acest stadiu. Desi muncesc foarte mult si am permanent calculatorul pe masa, am depasit de mult etapa in care volumul muncii mele ma obosea sau imi crea disconfort.

Am invatat ca din cand in cand trebuie sa ma opresc. Cand sunt in vacanta ma deconectez total si imi incarc bateriile (chiar si telefonul e inchis uneori), iar in weekend muncesc doar daca am o cerere expresa din partea unui client. Petrec cat de mult timp cu fetita mea, chiar o iau cu mine la firma atunci cand este in vacanta, ca sa petrecem timp impreuna.

Folosesc orice ocazie sa ii arat cu ce ma ocup, care sunt provocarile pe care le am si astfel incepe sa invete foarte bine ce inseamna o afacere. Nu am hobby-uri consumatoare de timp. Tot timpul liber pe care il avem il petrecem in trei: in concedii, la film, la cumparaturi sau acasa, alaturi de prieteni.

Aveti vreo pasiune costisitoare? Cat investiti in ea?

Concediile, care in ultimii trei ani, din cauza scumpirii avioanelor si a hotelurilor, au devenit costisitoare. Avem trei-patru iesiri pe an in strainatate, unele scurte de trei-patru zile, altele de cate doua saptamani, unde ne place sa mergem in locuri de buna calitate, fara a fi excesiv de scumpe.

Ne place sa vizitam locuri speciale si sa ne oferim ce avem nevoie pentru a ne incarca de energie. Am fost in multe locuri foarte frumoase: Cuba, Iordania, anul acesta in SUA, am vazut Egiptul de patru ori cand se putea vizita si majoritatea tarilor din Europa.

Vrem sa mergem in China si in Malaezia in viitorul apropiat si as vrea sa vad Brazilia. In Cuba am avut vacanta vietii mele, este o destinatie plina de romantism.

Si, pentru ca suntem la editia de weekend "Cum sa-i cheltuiesti", cum preferati sa va petreceti timpul liber si sa va cheltuiti banii?

In weekend imi place sa gatesc uneori. Sotul meu are o colectie de vinuri si intotdeauna la noi la masa gasesti un vin de foarte buna calitate. Duminica imi incep ziua in jur de ora 7 si pana se trezeste din somn restul familiei am la dispozitie o ora si jumatate pentru a lucra in liniste.

Imi pregatesc agenda pentru saptamana viitoare si urmaresc sa vad ce este nou pe LinkedIn si Facebook.

Tot duminica este dedicata gradinaritului sau intalnirilor cu prietenii. Avem o gradina pe care ne-o ingrijim singuri, ca tot ati intrebat, uneori poate fi costisitor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Madi Radulescu afaceri, #MMM Consulting business, #timp liber Madi Radulescu , #Manageri