Managerii de top despre cand si cum isi va reveni economia

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 15:04
1189 citiri
Managerii de top despre cand si cum isi va reveni economia

Cresterea economica din Europa va fi anemica, pe termen scurt, insa, estimarile pe termen lung sunt pozitive, urmand a se baza pe tehonologiile verzi, potrivit unora dintre cei mai important directori din corporatii.

In ciuda descrierii sale ca fiind blocata intre un continent asiatic in continua crestere si puternica SUA, managerii intervievati de Financial Times au incredere in economia europeana.

"Am trecut printr-o criza economica anormala. Va dura ceva timp pana sa ajungem la nivelul la care eram inainte.

Dar, totusi, sunt optimist in privinta Europei", a declarat Michael O'Leary, directorul executiv de la Ryanair.

De asemenea, Peter Sands, director executiv la Standard Chartered, ale carei afaceri se deruleaza mai ales pe piata asiatica, crede ca Europa nu poate fi scoasa, inca, din ecuatie.

"Reprezinta o mare parte din economia mondiala", a spus Sands.

Totusi, profitabilitatea companiilor ramane foarte scazuta, desi se imbunatateste.

In al treilea trimestru, profiturile firmelor din zona euro au scazut cu 18 procente, comparativ cu perioada similara de anul trecut.

Insa, comparativ cu trimestrul anterior, acestea s-au majorat cu 11 procente, sugerand ca cea mai dificila perioada a crizei a trecut.

Pe masura ce profiturile se redreseaza, managerii se pot concentra pe aspectele importante pentru viitor, cum ar fi transferul puterii economice spre pietele emergente, viitorul productiei si rolul guvernelor.

Potrivit lui David Michael, de la Boston Consulting Group, aproximativ 90 de procente din cresterea economica mondiala va proveni de pe pietele emergente majore, ceea ce ar putea insemna probleme pentru Europa.

Totusi, companiile raman optimiste, multe dintre ele extizandu-si afacerile pe aceste piete, pentru a compensa pentru pietele interne, mai lente.

Energia regenerabila, viitorul productiei in Europa

Carlos Ghosn, director executiv al Renault Nissan, crede ca produsele "verzi" vor reprezenta viitorul in Europa, fiind sustinute de guverne prin ajutoare financiare sau diverse facilitati. "Tehnologii precum energia eoliana si cea solara vor juca un rol impoortant", a spus Ghosn.

In schimb, produsele low-cost "nu vor avea nici un rol in Europa", crede directorul Renault Nissan, nici macar in Europa de Est, acestea urmand sa fie produse exclusiv in Africa de Nord, India si China.

Insa, cel mai controversat aspect este reprezentat de rolul pe care il vor juca guvernele. Potrivit lui Ghosn, anul viitor, dupa ce vor fi incheiate diverse programe, printre care si cele de casare, vom vedea "efecte adverse".

Protectionismul, o problema pentru relatiile dintre Rusia si UE

Potrivit liderilor din mediul afacerilor, limitarile impuse odata cu venirea crizei econmice ameninta relatiile economice dintre Uniunea Europeana si Rusia.

In timpul summit-ului UE - Rusia, care va avea loc in Stockholm, oficialii europeni vor cere Moscovei sa incerce sa intre in Organizatia Mondiala a Comertului.

"Nu cerem decat imbunatatirea cadrului pentru dezvoltarea afacerilor", a declarat Nils Andersen, director executiv grupului de transporturi danez Moller-Maersk.

In ciuda promisiunilor facute la summit-ul G20, de a nu aplica masuri protectioniste, atat UE si Rusia au luat masuri in privinta exporturilor si importurilor.

De exemplu, Rusia a majorat taxele pentru masinile de import si intentioneaza sa cresca si taxele pentru bauturile alcoolice, in special pentru bere, care vine, in special, din import.

Nu in ultimul rand, de la 1 ianurie, Rusia va avea o intelegere cu Belarus si Kazakhstan, in privinta vamelor, ceea ce va complica si mai mult relatiile cu UE, daca se vor schimba unele aspecte, mai ales cele legate de preturi.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#manageri, # top, # economia , #Manageri