Managerii romani, interesati doar de salarii, strategii si performanta

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:45
2398 citiri
Managerii romani, interesati doar de salarii, strategii si performanta

Majoritatea managerilor din Romania pun accent pe strategie si performanta si ii preocupa nivelul remuneratiilor, cat si criza financiara globala, dar subiecte precum promovarea talentelor, succesiunea la conducerea companiei si inovatia nu prezinta interes, potrivit Deloitte.

Remunerarea executivilor (21%), pe de o parte, si criza financiara globala alaturi de anti-coruptie si anti-frauda (16%), pe de alta parte, sunt pe primele locuri in preocuparile directorilor din Romania.

La polul opus, printre problemele care ii preocupa cel mai putin pe directorii consiliilor administrative se numara talentele, planificarea succesiunii la conducerea companiei, concurenta si mediul, intrucat niciunul dintre respondentii romani nu au aratat interes fata de aceste subiecte. Mai mult, aceste subiecte nu reprezinta prioritati nici in viitorul apropiat.

Pe de alta parte, mai mult de jumatate din directorii consiliilor administrative ale companiilor din Romania (58%) pun accent pe strategie si performanta.

"Este surprinzator sa vedem ca desi directorii considera strategia si performanta drept probleme esentiale, atunci cand vine vorba de talente si planificarea succesiunii, aceste teme lipsesc din agenda lor, ceea ce poate contrazice intuitia, in multe privinte. De asemenea, in contextul discutiilor recente legate de incidente privind securitatea informationala si furtul de date, este surprinzator ca nu vedem un numar mai mare de directori luand in calcul riscurile asociate acestei probleme. Incapacitatea de a lua masuri preventive in vederea protejarii contra atacurilor informatice implica riscuri enorme pentru organizatii. Aceste riscuri pot expune organizatiile la deficiente de control intern si risc reputational, care, in ultima instanta, pot duce la pierderi financiare", a declarat intr-un comunicat Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte Romania.

Studiul Deloitte - Global Director 360 grade : Growth from all Directions - a fost realizat prin intervievarea a 317 directori din consiliile administrative din companii publice si private din 15 tari din regiune. Studiul evidentiaza evolutia preocuparilor legate de guvernarea corporativa, reglementare si conformitate, pe care companii din intreaga lume o au, in contextul provocator al mediului de afaceri actual.

"Problemele globale identificate de raport se regasesc si pe agenda consiliilor de administratie din Romania. Aceste rezultate pot fi un indiciu conform caruia consiliile administrative isi schimba orientarea de la politici de austeritate la performanta", a aratat Hassan.

Potrivit autorilor studiului in urmatoarele 12 pana la 24 de luni, perspectiva se schimba usor, astfel ca in timp ce strategia si performanta raman in topul prioritatilor directorilor (58%) alaturi de reglementare, guvernanta si conformitate (37%), cresterea afacerii castiga teren in agenda acestora (de la 5% la 37% in viitor).

Remunerarea executivilor este stearsa complet din agenda directorilor

In mod suprinzator, remunerarea executivilor este stearsa complet din agenda directorilor, intrucat niciunul nu o mai ia in calcul. Mai mult, anti-coruptia/anti-frauda nu mai sunt teme atat de importante, procentul respondentilor interesati de aceste teme scazand de la 16% la 5%.

Structura operationala castiga teren semnificativ pe agendele viitoare ale directorilor, intrucat 16% dintre respondenti considera ca este o arie de interes. Si cu toate ca 5% din cei chestionati au raspuns initial ca sunt preocupati de diversitate, niciunul din directori nu s-a mai aratat interesat de aceasta tema, in perioada urmatoare.

Studiul a mai relevat ca procesele de evaluare ale consiliilor administrative ale companiilor din Romania nu sunt suficient de solide, mai putin de jumatate din directorii chestionati fiind de parere ca procesele de evaluare a performantelor consiliilor administrative sunt suficient de solide. Impresia generala este ca evaluarile reprezinta o arie care trebuie imbunatatita.

De asemenea, acestia spun ca rezultatele evaluarilor performantelor consiliilor administrative nu influenteaza schimbarea si ca in Romania, politicile privind diversitatea in consiliile administrative sunt implementate mai putin decat media globala (26% in Romania versus 37%, la nivel global), similar cu majoritatea statelor membre Uniunii Europen.

In acelasi timp, majoritatea respondentilor din Romania cred ca nivelul lor de interactiune cu actionarii va creste, in perioada urmatoare. Aceasta tendinta ar putea obliga consiliile administrative sa adopte proceduri si politici mai transparente, permitand astfel actionarilor sa acceseze informatii disponibile pana acum doar pentru consiliile administrative si management.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#romania manageri, #studiu manageri , #Manageri