Managerii se asteapta la cresteri ale activitatii economice, dar si la cresteri de preturi

Joi, 28 Februarie 2008, ora 10:16
1106 citiri
Managerii se asteapta la cresteri ale activitatii economice, dar si la cresteri de preturi

Managerii intervievati de Institutul National de Statistica (INS) spun ca, in februarie-aprilie 2008, activitatea din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si din serviciilor va creste in raport cu cele trei luni anterioare, dar la fel si preturile transmite, joi, INS. Managerii companiilor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a productiei cu 20%, cat si o crestere pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din firmele cu 500 de salariati si peste, care spun ca productia va creste 27%. Numarul de salariati va avea, in continuare, o tendinta de usoara scadere - 6%. Scaderea va fi mai accentuata, conform estimarilor managerilor, in domeniul articolelor de imbracaminte si in metalurgie - 24%, respectiv 22%. Preturile produselor industriale vor creste cu 38%, fata de estimarea din luna anterioara, de 34%.


Conform estimarilor din luna februarie 2008, odata cu iesirea din sezonul rece se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta ascendenta a volumului productiei, care va creste cu 23%, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi, care va urca cu 23%. Cresteri mai semnificative, pentru ambii indicatori, se vor inregistra la companiile mijlocii cu 50 - 249 salariati . Aici, productia va avansa cu 28%, respectiv 31%. Referitor la numarul de salariati, se asteapta o crestere pe ansamblul sectorului, de 13%. Se estimeaza ca preturile lucrarilor de constructii vor creste, in continuare, cu 49%.


Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru urmatoarele trei luni ale anului 2008, o crestere de 29% a vanzarilor de marfuri. Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv, urcand cu 24%. Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva, avansand cu 18%.

In luna februarie, se estimeaza ca stocul de marfuri va fi unul bun (91% din opinii). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+10% sold conjunctural). Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul  vor creste (sold conjunctural +47%).


Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +21%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se situeaza intreprinderile foarte mari (500 de salariati si peste) la care soldul conjunctural inregistrat este de +32%, urmate de intreprinderile mari ( 250-499 de  salariati), cu un  sold conjunctural de +14% si intreprinderile mici (1-49 de salariati), sold conjunctural de +11%.


Conform estimarilor din luna februarie 2008, cifra de afaceri isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +23%). In sectorul de servicii se estimeaza o usoara crestere a  numarului de salariati (sold conjunctural +12%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +41%).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...