Managerii vad un avans moderat in industrie in octombrie-decembrie

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 10:33
1395 citiri
Managerii vad un avans moderat in industrie in octombrie-decembrie

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada octombrie-decembrie o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare, relativa stabilitate in servicii, reducere moderata in comertul cu amanuntul si scadere in sectorul de constructii in raport cu cele trei luni anterioare.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna octombrie 2010, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucratoare (-10% la intreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariati).

Unele activitati vor inregistra un declin mai accentuat decat pe total, respectiv fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, precum si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -43%, -26% si, respectiv, -26%). 

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Potrivit estimarilor din luna octombrie 2010, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -39%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -38%). 

Managerii estimeaza de asemenea si o diminuare a numarului de salariati (sold conjunctural -32%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat in luna octombrie 2010 o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri si comenzile adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o tendinta de reducere moderata (sold conjunctural -15%, respectiv -10%). 

Totodata, angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni o diminuare a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -6%), in timp ce preturile vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +29%).

Conform estimarilor din luna octombrie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -4%).

In acest sector se previzioneaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -10%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste (sold conjunctural -15%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate (sold conjunctural +5%).

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#manageri, #industrie, #constructii , #Manageri