Oana Belu: Nu poti sa conduci Domeniile Ostrov daca nu esti pasionat de vin

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 00:00
11344 citiri
Oana Belu: Nu poti sa conduci Domeniile Ostrov daca nu esti pasionat de vin
Foto: money.ro

Oana Belu a preluat in 2000 afacerea Domeniile Ostrov, a platit toate datoriile catre stat si a adus companie pe profit, in 2013. Totul se datoreaza pasiunii sale pentru tot ceea ce implica vinul: traditie, cultura si istorie, o pasiune cu care nu te nasti, ci care trebuie "cultivata si intretinuta constant".

Isi doreste ca afacerea ei sa devina o optiune populara printre turisti, carora le ofera deja plimbari cu bacul pe Dunare, vizite la Muzeul vinului, dar le dezvaluie si secretul obtinerii aromelor chiar in locul in care strugurii se transforma in vin.

Nu in ultimul rand, oenologul ii invata pe toti vizitatorii arta degustarii vinului "pe care foarte putini oameni o cunosc".

"De asemenea, monumentele istorice Manastirea Dervent, insula Pacuiul lui Soare unde inca se mai vad zidurile fortaretei Imperiului Bizantin sunt locuri pe care le recomandam tuturor sa le viziteze", spune actionarul podgoriei Domeniile Ostrov.

Planurile includ si tranformarea podgoriei in punct de atractie pentru croazierele pe Dunare, insa pana atunci " vrem sa crestem continu productia si calitatea vinurilor de la Ostrov, de asemenea, sa depasim in calitate vinuri din tari consacrate in productie si sa repunem Romania in scurt timp pe harta mondiala a productiei de vin", sustine Oana Belu, intr-un interviu acordat Business24.

Ati preluat afacerea cu datorii de 20 de miliarde de lei vechi, ce v-a determinat sa faceti o astfel de investitie in cele 2.000 de hectare si cum ati reusit sa ajungeti chiar pe profit?

Amplul proces de aducere in actualitate a podgoriilor de la Domeniile Ostrov a inceput in urma cu 10 ani. De la preluarea din 2000, dupa ce am achitat toate datoriile catre stat, s-a investit constant, an de an, milioane de euro in replantari cu vita de vie nobila si pomi fructiferi, in echipamente moderne pentru vinificare si constructiile aferente.

O astfel de regiune vitivinicola ca cea de la Domeniile Ostrov este unica in Romania, ceea ce a condus la evolutia pozitiva a companiei.

Cat ati investit, de-a lungul anilor, in Domeniile Ostrov?

An de an am investit milioane de euro in replantari cu vita de vie nobila si pomi fructiferi, in echipamente moderne de irigare si noi linii de productie.

Doar in 2012 Domeniile Ostrov au investit peste 700.000 de euro in replantari cu soiuri nobile si achizitionarea de utilaje si instalatii de productie, tehnologii de ultima generatie.

In 2013 am inceput investitiile pentru dezvoltarea Domeniilor Ostrov si ca zona vitivinicola. Dintr-o investitie estimata pana la sfarsitul anului la patru milioane de euro, avem acum in mijlocul podgoriilor de la Domeniile Ostrov, hotelul Dionis cu o capacitate de opt camere pregatit sa primeasca deja turisti si un complex de vile de 16 camere pe care va fi finalizat pana la sfarsitul anului.

Domeniile Ostrov se bazeaza atat pe afacerile podgoriei, cat si cele cu pomi fructiferi, dar, mai nou, si pe turismul viti-vinicol. In ce stadiu sunteti cu acest proiect? Ce gasesc turistii veniti in zona, la dumneavoastra?

Dupa ce am deschis la inceputul acestei veri hotelul Dionis, vrem sa finalizam complexul de vile de 16 camere care este in constructie la acest moment. Dat fiind faptul ca suntem in mijlocul a mai bine de 1.300 de hectare de vita de vie, acest proiect de turism vitivinicola include si un Centru Oenologic de afaceri si cooperare transfrontaliera, cu facilitati de cercetare in domeniul viti-vinicol.

Vrem ca Domeniile Ostrov sa devina o optiune atat pentru romani cat si pentru strainii care vor sa isi petreaca vacanta in mijlocul naturii. Oamenii care pasesc pe meleagurile de la Ostrov gasesc un amestec intre istorie, cultura, traditie si vin. Pentru ca o calatorie la Domeniile Ostrov inseamna in primul rand o plimbare cu bacul pe Dunare, timp in care se intind in fata ochilor numai peisaje mirifice cu podgorii si livezi, nu poti sa cuprinzi totul cu ochii.

Dupa care incepe calatoria in timp, in Muzeul vinului unde se gasesc obiecte vechi care ascund povesti de necrezut si mai avem si un centru de arta cu o colectie de picturi, sculpturi si ceramica, lucrari ramase din taberele de creatie pe care le-am organizat in fiecare an.

Cramele si locul unde se proceseaza vinul sunt principalele atractii si asta probabil pentru ca orice om bea vin, dar putini sunt cei care stiu cum se face acest vin sau cum arata locul in care strugurii se transforma in vin. Dezvaluirea secretului obtinerii aromelor si gustului vinului pe care il producem la Domeniile Ostrov ii incanta pe toti oaspetii nostri.

Si oenologul nostru ii invata pe toti vizitatorii nostri arta degustarii vinului pe care foarte putini oameni o cunosc. De asemenea monumentele istorice Manastirea Dervent, insula Pacuiul lui Soare unde inca se mai vad zidurile fortaretei Imperiului Bizantin sunt locuri pe care le recomandam tuturor sa le viziteze.

Ati declarat, la inceputul verii, ca va doriti ca Domeniile Ostrov sa fie un punct de oprire si pentru croazierele pe Dunare. Ati avut discutii in acest sens?

Este un lucru pe care ni-l dorim, dar pentru urmatorii doi ani acest lucru nu va fi posibil din motive tehnice care nu tin de noi.

Ati estimat o crestere cu 80 de procente a productiei de anul acesta, adica peste 9.000.000 de litri de vin. Cum se traduce aceasta in termeni financiari? Ce cifra de afaceri estimati pentru 2013? Ce profit estimati pentru aceasta recolta?

Anul acesta in cifra de afaceri isi va spune cuvantul recolta de anul trecut. Ceea ce se recolteaza anul acesta, intra in procesul de vinificatie, imbuteliere etc. Proces care dureaza, astfel vinul realizat din productia 2013 va intra pe piata in 2014, pentru care este greu sa facem o estimare.

In primul semenstru din 2013 am intregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu peste 20%, depasind 9,5 milioane lei, fata de cele 7,5 milioane lei din aceeasi perioada a lui 2012. Pentru sfarsitul anului estimam o crestere similara. Anul acesta recolta la strugurii de vin este una bogata, poate chiar cea mai bogata din ultimii ani, s-au cules in medie 12 tone de struguri la ha.

Rezultatele sunt mai mult decat pozitive, estimam o crestere cu 80 de procente a productiei de anul acesta, fata de cea din 2012. Aceasta crestere se va regasi in cifra de afaceri de anul viitor.

Ce planuri de business aveti pentru Domeniile Ostrov?

In ceea ce priveste vinul, vrem sa crestem continu productia si calitatea vinurilor de la Ostrov, de asemenea, sa depasim in calitate vinuri din tari consacrate in productie si sa repunem Romania in scurt timp pe harta mondiala a productiei de vin.

Un alt obiectiv este sa transformam Domeniile Ostrov intr-o statiune turistica vitivinicola si culturala de neocolit.

Vinul are o adevarata cultura si traditie in spate. Sunteti si dumneavoastra pasionata de aceasta cultura? Cum s-a nascut aceasta pasiune?

Nu poti sa conduci un business ca Domeniile Ostrov daca nu esti pasionat de tot ceea ce implica vinul, adica traditie, cultura si istorie. Asa cum un pom fructifer pentru a creste si pentru a da roade bogate trebuie udat si hranit continuu de cand se planteaza, la fel se intampla si cu pasiunea pentru cultura si traditia din spatele vinului, nu te nasti cu ea, ea este cultivata si intretinuta constant. Am crescut printre culturile de vita de vie si zi de zi pasiunea a fost hranita.

Ce alte pasiuni aveti si cat timp va ramane pentru ele?

Toata echipa a dezvoltat o pasiune pentru intraga activitate de la Domeniile Ostrov fie ca este vorba de cei care lucreaza cele 2000 de ha cultivate cu vita de vie si pomi fructiferi, fie ca vorbim de oamenii care se ocupa de treburile administrative.

Intregul timp si toata energia o punem in slujba companiei, putine sunt momentele in care nu este ceva de facut la Domeniile Ostrov, momente pe care le dedic familiei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#afaceri Domeniile Ostrov, #vin Domeniile Ostrov, #turism Domeniile ostrov, #Oana Belu Domeniile Ostrov , #Manageri