Pe urmele lui Steve Jobs in Romania. Dan Cucuteanu, AdvancedHealth

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 00:00
5789 citiri
Pe urmele lui Steve Jobs in Romania. Dan Cucuteanu, AdvancedHealth
Foto: gadgetrens.ro

Dan Cucuteanu a adus in Romania un concept care calca pe urmele Apple, avand ca target, insa, persoanele interesate de sanatatea lor. Sau chiar cele care au probleme de sanatate si cauta modalitati de a "nu se mai simti bolnavi" in timp ce isi tin valorile sub control.

A lansat, recent, pe piata catega dispozitive: un glucometru wireless, cu display LED usor de citit si care iti ofera rezultate precise in cinci secunde; un gadget pentru incheietura mainii, ce monitorizeaza tensiunea arteriala si pulsul, genereaza rapoarte, monitorizeaza progresul si compara rezultatele; un dispozitiv pentru masurarea activitatii si a somnului; dar si un cantar de masoara greutatea, masa musculara, grasimea din corp, masa osoasa, apa din corp, calorii consumate pe zi si indexul masei corporale.

Toate acestea, conectate la smartphone sau tableta, printr-o aplicatie speciala. Ideile sale, insa, nu se opresc aici.

Tanarul antreprenor si-a stabilit ca obiectiv revolutionarea modului in care este privit echipamentul medical in Romania. "Incerc sa schimb piata medicala prin aceste dispozitive si prin toate care vor urma, pentru ca acesta este doar inceputul", declara acesta pentru Business24.

Ce potential are ideea sa pe piata, cine este designerul din spatele acestor gadgeturi amuzante dar, uneori, vitale pentru cei cu probleme de sanatate, si cum a ajuns pasiunea sa pentru tehnologie sa-l aduca inapoi in domeniul medical pe care s-a specializat, vorbeste Dan Cucuteanu, director general Advanced Health, intr-un interviu acordat Business24.

Ati lansat Advanced Health in Romania in 2013, spuneti-ne mai multe despre aceasta idee.

Totul a pornit de la un glucometru 2 in 1, pe care l-am vazut in octombrie 2013. Am descoperit cel mai mic glucometru din lume, de 4,2 grame si mi-am dat seama cate pot sa fac pe segmentul acesta, cu diabet.

Am cumparat primele cateva sute de bucati si intentionam sa le punem pe toate pe piata, ca un brand separat. Iar luna urmatoare, cautand alte produse pe care sa le pot incorpora alaturi de glucometru, m-am intalnit cu Uwe (Uwe Diegel, presedintele iHealthLabs Europe - n.red.). El este designerul pentru toate produsele iHealth.

El este un artist care, din cauza unui accident, nu a putut sa-si continue meseria de pianist, dar care a hotarat sa-si indrepte latura artistica spre acest segment. De fapt viata l-a adus aici.

El genereaza aceste produse si am gasit un concept ce se pliaza exact pe ceea ce-mi doream eu: sa iau mai mutle dispozitive medicale, precum cele de monitorizare a tensiunii, monitorizare a ritmului cardiac, urmeaza si EKG, glicemie si tot ceea ce inseamna "preventie" si monitorizare a unei boli. Toate acestea sa fie integrate foarte usor intr-o aplicatie, astfel incat toate datele sa poata ajunge rapid si usor la doctor.

Am gasit, asadar, totul facut deja. Am spus "ok, e foarte bun, nu mai trebuie sa-l creez eu, am un brand foarte bun, hai sa-l conving pe om sa vina cu mine". Si l-am convins.

Cum l-ati convins sa vina in Romania?

M-am dus si i-am spus ca vreau sa fiu distribuitorul sau in Romania si ca sunt singurul care poate sa-i ofere ceea ce-si doreste. Si m-a crezut.

V-ati mai ocupat de distributie de echipamente medicale pana atunci?

Faceam distributie de glucometre clasice. Aveam o experienta de zece ani de zile intr-o companie pe glucometre clasice, iar eu ma ocupam de ele de aproximativ un an. Am o idee despre ceea ce inseamna diabetul si complicatiile sale. De aici am pornit.

Cand am descoperit aceste dispozitive si l-am cunoscut pe Uwe, ne-am dat seama ca noi ne intelegem foarte bine. Ii inteleg foarte bine ideile si ceea ce-si doreste, asa ca am mers mai departe impreuna.

Cat ati investit in a aduce acest brand in Romania?

A fost o investitie foarte mare, lucram de patru luni de zile la tot ceea ce inseamna lant de distributie, brand, intrare pe piata, awareness. In plus, am un dulap plin de dispozitive medicale pe care le testam de sase luni de zile.

In afara de iHealth, momentan ma aflu in discutii cu producatori de pe cel putin trei continente pe acest segment, tocmai pentru a avea o gama completa de produse.

Ce obiective aveti pentru Advanced Health in Romania pentru urmatorii ani?

Advanced Health are ca obiectiv in Romania sa revolutioneze modul in care este privit echipamentul medical. Incerc sa schimb piata medicala prin aceste dispozitive si prin toate care vor urma, pentru ca acesta este doar inceputul.

Pacientul va putea sa transmita foarte multe date care pana acum ii erau inaccesibile, si lui si medicului. Si medicul devine de fapt un integrator al tuturor datelor si poate sa ofere solutii.

In scurt timp, sistemul o sa-i sugereze solutii. Medicul va putea vedea daca solutiile sunt validate sau nu si in ce masura solutiile lui se valideaza din punct de vedere al feedback-ului.

Intr-o consultatie, spre exemplu, doctorul prescrie un tratament. Ai trei variante in Romania, in acest moment: Tratamentul a fost bine prescris, se aplica bine, l-ai urmat, te-ai facut bine si nu-i mai spui doctorului ca te-ai facut bine. Medicul habar nu are ca totul a fost bine. Sau tratamentul a fost bine prescris dar nu ti-a placut de doctor, si cauti un alt doctor cu care te intelegi mai bine. Doctorul nu stie nici in aceasta situatie ce a facut.

O a doua varianta: Medicul prescrie un tratament bun pentru boala, care tie nu ti se potriveste, dar pe care el ar putea sa-l ajusteze dupa aceea. Tu cataloghezi deja prescriptia lui drept o greseala si cauti un alt doctor. Nici in acest caz doctorul nu are feedback.

Si mai exista varianta medicul chiar nu a stiut ce face, iar tu te duci in alta parte. Si medicul initial nu are niciun feedback.

De fapt, la noi nu exista follow-up la tot ce inseamna consultatie medicala. Exceptand zona de diabet, in care bolnavul este cronic si merge din trei in trei luni la medic obligatoriu, la bolile acute sau la bolile cronice in care pacientul nu merge constant la doctor nu exista follow-up.

Spuneti, asadar, ca in Romania nu exista o comunicare sanatoasa intre pacienti si medici?

Tot ce se intampla in actul medical, mai ales in clinicile de stat, de foarte multe ori este punctual. De foarte multe ori pacientul nu se intoarce a doua oara.

Nu exista in acest moment o solutie integrata, iar costurile ar fi enorme. Pentru un follow-up constant pe segmentul acut ar fi nevoie de un call-center, medicii sa fie de acord sa fie sunati, pacientii sa fie de acord sa fie sunati. Si in plus, raspunsurile sunt dezirebile, nu neaparat adevarata impresie.

Un astfel de sistem, pe masura ce va evolua, va putea sa-i transmita medicului date despre tine, in timp real.

V-ati gandit vreodata sa colaborati cu Ministerul Sanatatii pentru a integra acest sistem?

Integrarea acestui sistem va fi prin asiguratori, mai degraba cei privati decat de stat, pentru ca ei sigur vor investi in preventie. Ei au nevoie de preventie.

Viitorul acestor sisteme va fi finantarea prin Casele de Asigurari, pentru ca lor le vor scadea costurile din tratament: tratamentele din faza acuta si preventie. Indiferent cat vor investi in preventie, ei vor face o economie de zece ori mai mare decat sumele pe care le investesc in tratamentul complicatiilor.

Ce background profesional aveti?

Inainte de a face distributie de glucometre am facut consultanta de business si am terminat medicina. Dupa terminarea facultatii am iesit din sistemul medical, iar acum am revenit.

Am o viziune mai larga asupra a ceea ce inseamna un sistem de business si integrarea unor resurse. Si din punct de vedere al distributiei, si din punct de vedere medical, si din punct de vedere al serviciilor.

Mai aveti si alte idei de pus in aplicare in acest plan de business?

Da, incercam sa dezvoltam din ce in ce mai multe solutii pe care sa le integram pentru utilizator. Cum a incercat si Apple sa faca.

Ati incercat si dumneavoastra aceste produse pe care le promovati? V-au determinat sa va doriti sa fiti mai sanatos?

Sigur. Eu vreau sa fiu mai sanatos, ma duc la sala cel putin sase luni pe an, de foarte multi ani. Acum, insa, am aflat foarte multe date despre mine.

Spre exemplu, nu-mi place sa-mi iau tensiunea, ca ma face sa ma simt bolnav. Cu aceste dispozitive totul pare o joaca, dar e o joaca foarte serioasa in interactiunea cu dispozitivele.

De asta mi-am dorit foarte mult sa le aduc in tara. Ca oamenii sa nu se mai simta bolnavi cand le folosesc.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Dan Cucuteanu Advanced Health, #gadget monitorizare sanatate, #revolutie piata medicala , #Manageri