Peter Barta - Experimenteaza businessul intr-un mediu sigur

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 00:00
2974 citiri
Peter Barta - Experimenteaza businessul intr-un mediu sigur

Peter Barta, CEO FPP, vorbeste despre programul sau de mentorat pentru business, dar si despre simularea Bissada, un exercitiu real unic in Romania pe care Business24 te provoaca sa-l incerci.

Toti executivii care l-au incercat au apreciat realismul jocului si faptul ca le-a deschis ochii din perspectiva administrarii de business si nevoia din piata, spune omul de afaceri.

Business Mentoring Program iti propune o noi metode de predare, cu profesori de la cele mai prestigioase scoli de pentru antreprenori, si o simulare care te ajuta sa dezvolti cate un "pic din fiecare": de la managementul echipei la management financiar, intelegerea si interpretarea datelor financiare, strategie sau marketing.

"Poti sa pierzi milioane sau sute de milioane intr-un loc sigur si pe urma primesti si feedback din perspectiva celor care au experienta de business si-ti spun unde ai avut o decizie sau unde decizia ta a fost gresita. Deci poti sa te joci cu un concept, poti sa te joci cu informatii, poti sa te joci cu abilitatile tale intr-un mediu sigur, dar in acelasi timp sa si inveti unde anume gresesti sau unde ai performat", iar acestea sunt doar cateva din lectiile pe care le poti invata in acest workshop, sustine Peter Barta intr-un interviu acordat Business24.

Ce pregatiti pentru urmatorul Business Mentoring Program?

Business Mentoring Program se afla deja la a treia editie. Am ajutat deja peste 150 de manageri si antreprenori sa-si consolideze strategiile, pe unii din ei sa-si mareasca cifra de afaceri sau sa-si internationalizeze afacerile, asa ca ne-am gandit ca ar trebui sa venim cu elemente noi in programa de curs.

De exemplu sa le oferim si alte perspective sau alte metode de predare, asa ca avem doi mentori noi de la INSEAD si un exercitiu pentru tendintele pe care fiecare companie le poate avea in functie de diversi stimuli economici.

Editia din 2013 are 6 workshopuri, primul va incepe in martie, iar ultimul va fi in iunie.

Ce trebuie sa faca managerii doritori sa participe la acest training?

In primul rand trebuie sa fie foarte deschisi pentru noi metode de invatare si sa nu se astepte la un program clasic in care mentorul preda si participantii noteaza informatiile.

La BMP lucrurile stau altfel, totul este interactiv, fiecare isi povesteste esecurile, realizarile sau strategiile dupa care se ghideaza si primeste feedback. Este o zona de invatare continua si la finalul fiecarei zile de curs este imposibil sa nu pleci cel putin cu un lucru nou.

Seminarile programului sunt sustinute de catre profesori de prestigiu de la doua dintre cele mai importante centre de invatamant din lume: Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship si INSEAD. Spuneti-ne mai multe despre specificul acestor scoli si profesorii care vor sustine aceste seminarii.

Din staff-ul de profesori care vin in Romania fac parte: Bill Aulet - managing director al Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship, Ken Morse - cofondator al Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship, Pekka Hietala, profesor finante INSEAD, Youssef Bissada, profesor antreprenoriat INSEAD si toti acestia au o vasta experienta in business si au ajutat o multime de companii de renume sa-si construiasca strategiile si echipele.

Este clar ca cele doua scoli, MIT si INSEAD, sunt experiente pe care merita sa le traiesti. Ele iti ofera o viziune globala asupra abordarii de business si te fac sa intalnesti mentalitati diferite si experiente multiculturale inedite.

Ati anuntat si "Bissada Sigma Challenge". Ce presupune aceasta?

Simularea Bissada este un exercitiu real, pot sa spun. Este atat de real incat daca ai gresit o singura data te costa, iar daca nu stii sa gandesti in perspectiva risti sa pierzi totul. Prima mea experienta cu simularea a venit in urma cursurilor de la INSEAD unde am avut sansa sa fac un program pentru executivi care la final a avut drept examen Bissada Simulation.

Mi-a placut foarte mult incat am zis ca trebuie sa avem si in Romania un astfel de program, chiar daca presupunea niste costuri destul de ridicate. Am facut un parteneriat cu Pilkington Ratiu Business School (PRBS) care il aveau ca profesor invitat pe Joe Bissada, cel care urma sa predea simularea si in Romania.

Am considerat ca este un cost pe care am putea sa-l impartim si ca investitia merita toate eforturile noastre pentru a le oferi antreprenorilor de la noi oportunitati reale de invatare.

In Romania am putut testa simularea, in martie, in cadrul PBRS unde au participat oameni din banking, industria farmaceutica, travel, industria pariurilor sportive, deci oameni cu background divers, insa toti au apreciat acelasi lucru: realismul jocului si faptul ca le-a deschis ochii din perspectiva administrarii unei afaceri, pe de o parte, pe de alta parte nevoia din piata.

Exista simulari in piata, dar toate sunt pana la nivelul de intreprindere mica, pe cand zona de business are nevoie de o alta experienta pentru ca aici te vei juca cu un cash flow sau cu un P&L, elemente care nu exista in simularile deja aflate in piata din Romania. Toate aceste aspect m-au ajutat sa decid ca este un must Bissada Simulation pentru managerii si antreprenorii din Romania.

Care va fi cea mai importanta lectie pe care managerii romani o vor invata din aceasta simulare?

Sunt convins ca un astfel de program va fi unul folositor, pentru ca multi putem dobandi anumite concepte din cartile, din materialele citite sau de la cursurile la care mergem, dar de ce ne lovim de cele mai multe ori este faptul ca nu avem unde sa si punem in practica ceea ce invatam; nu putem pune in practica intr-un mediu sigur, iar aceasta simulare pe care noi o aducem iti ofera exact acest lucru.

Poti sa pierzi milioane sau sute de milioane intr-un loc sigur si pe urma primesti si feedback din perspectiva celor care au experienta de business si-ti spun unde ai avut o decizie sau unde decizia ta a fost gresita. Deci poti sa te joci cu un concept, poti sa te joci cu informatii, poti sa te joci cu abilitatile tale intr-un mediu sigur, dar in acelasi timp sa si inveti unde anume gresesti sau unde ai performat.

Iti descoperi oarecum si latura ta personala din perspectiva abilitatilor pe care ar trebui sa ti le dezvolti in continuare sau unde stii ca sunt punctele tale tari ca si formatie manageriala.

Ati participat si dumneavoastra la o astfel de simulare?

Da si impreuna cu echipa extraordinara cu care am lucrat in examen am avut sansa sa si castig acest exercitiu. Mi-a placut foarte mult ca nu lucrezi individual si esti mereu parte din efortul de echipa, iar fiecare contribuie la succesul pe care compania il are in cadrul simularii.

A contribuit ea la succesul dumneavoastra in afaceri si management?

Cu siguranta aceasta experienta are amprenta in activitatea mea de business, insa cel mai important lucru pe care l-am invatat a fost legat despre modul in care oferi feedback. Dezvolti cate un pic din fiecare, de la managementul echipei la management financiar, intelegerea si interpretarea datelor financiare, strategie sau marketing, toate la un loc este imposibil sa nu te ajute in a-ti imbunatati performantele.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Peter Barta mentoring, #Business Mentoring Program, #simulare Bissada, #simulare business , #Manageri