Radu Rosca, BT Securities: Oamenii din aceasta industrie schimba lumea!

Joi, 31 Decembrie 2015, ora 00:00
46202 citiri
Radu Rosca, BT Securities: Oamenii din aceasta industrie schimba lumea!
Foto: Radu Rosca (Arhiva personala)

Radu Rosca, directorul BT Securities, este unul dintre managerii care cred cu tarie in puterea online-ului in afaceri. Tot el este cel care alaturi de BVB desfasoara un amplu proiect "menit sa dinamizeze piata de capital": vrea sa incurajeze cat mai multe companii online sa se listeze la Bursa.

"Online-ul genereaza idei si creeaza companii foarte interesante care trebuie promovate investitorilor. Am incurajat companiile sa vina pe platformele Bursei de Valori pentru a-si monetiza astfel ideile si planurile", spune directorul executiv BT Securities.

Despre experienta sa in domeniu si rolul pe care si l-a asumat de a lega cateva elemente cheie precum: "idee, bursa, investitori, asteptari, riscuri, guvernanta", vorbeste Radu Rosca, intr-un interviu acordat Business24.

Va aflati alaturi de Banca Transilvania inca din 1995. Spuneti-ne mai multe despre cariera dvs. de pana atunci.

Mi-am inceput cariera de bancher, student fiind, in BCR, unde am lucrat aproximativ 1 an, fiind la acel moment cel mai tanar angajat al Directiei de Control, apoi m-am lipit de BT alaturi de care, in acest an, am implinit 20 de ani.

Ce v-a adus alaturi de Banca Transilvania si cum ati evoluat aici?

Cautam ceva dinamic si am ramas, pentru-ca BT a gasit mereu provocari interesante.

Preluarea pozitiei executive a BT Securities, la inceputul acestui an, m-a gasit ca Director al Directiei de Audit al Bancii Transilvania si presedinte al boardului BT Securities.

Insa in acesti ani am fost implicat in majoritatea liniilor de business, ariilor si/sau proiectelor cheie ale BT (comercial, procese interne, analize financiare, de produse sau de rentabilitate, guvernanta corporativa, joint venture, organisational streamlining, risk, audit etc.), dar si in proiecte/organizatii profesionale din afara BT, in care incerc sa sprijin dezvoltarea comunitatii financiar-bancare.

In cadrul bancii detin acum o pozitie in Directia de Strategie si Coordonare Grup. Insa formarea mea antreprenoriala o datorez oamenilor cu care am lucrat sau lucrez si care au imprimat traiectoria BT.

BT Securities desfoasoara o gama impresionanta de activitati si servicii. Ne puteti spune pe scurt, cele mai importante realizari ale BT Securities in 2015?

Am adugat listei, in acest an, conturile administrate discretionar si imprumuturile in marja.

Pentru 2015 amintesc intermedierea, in consortiu, a emisiunii obligatiunilor Primariei Bucuresti si listarea pe platforma Aero a BVB a unor companii de perspectiva a caror planuri de business sunt de urmarit.

Ce planuri aveti pentru BT Securities?

Excelenta, excelenta, excelenta in serviciile BT Securities, pentru investitori, clienti, parteneri.

La un moment dat ati cochetat chiar si cu o pozitie de conducere la Depozitarul Central.

Intr-adevar, in linia intentiilor grupului BT de a pune umarul la dezvoltarea pietei de capital, am gasit si sustinerea actionarilor/boardului Bursei de Valori Bucuresti incat impreuna sa formam o echipa, in boardul Depozitarului Central, care sa poata construi sincron cu cele doua conduceri executive ale BVB si DC cea mai potrivita directie de mers.

Adaugand aici si preocuparea ASF de a contribui la configurarea celei mai bune guvernante, sunt optimist ca vom avea un design al instrumentelor de dezvoltare a pietii care sa poata resuscita aceasta arie cheie (piata de capital).

Chiar zilele acestea ati participat la ICEE fest in calitate de speaker. Despre ce ati vorbit, mai exact in cadrul acestui eveniment?

Online-ul e o zona fabuloasa, nonconformista, inovativa, in viteza, care reuseste mereu sa treaca de orice limita.

Oamenii din aceasta industrie schimba lumea!

La eveniment am vorbit despre avantajele listarii companiilor din online la bursa.

Grupul Banca Transilvania prin subsidiara BT Securities este alaturi de Bursa de Valori Bucuresti intr-un amplu proiect menit sa dinamizeze piata de capital, din care fac parte si demersurile de a lista mai multe companii la bursa.

Iar in acest context online-ul genereaza idei si creeaza companii foarte interesante care trebuie promovate investitorilor.

Am incurajat companiile sa vina pe platformele Bursei de Valori pentru a-si monetiza astfel ideile/planurile.

Cum ati descrie mentalitatea unui investitor?

E un descoperitor de oportunitati.

Rolul nostru e sa modelam procesul care leaga cateva elemente componente cheie: idee, bursa, investitori, asteptari, riscuri, guvernanta.

Stim ca sunteti pasionat de schi, snowboard, hockey, enduro motor si sailing. Cum reusiti sa gasiti timp pentru toate aceste activitati?

Recunosc ca mi-ar placea sa fie ziua mai lunga.

Si totusi, care este cea mai mare pasiune a dvs.? Cum s-a nascut ea?

Sporturile de iarna. Aceasta pasiune s-a nascut odata cu mine, intr-o zona in care zapada tine 7 luni pe an.

Interviu publicat initial pe 2015-06-20.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Radu Rosca BT Securities, #Radu Rosca interviu, #firme online bursa, #bursa Aero , #Manageri