Recrutarea managerilor privati se termina saptamana viitoare - Interviu George Butunoiu

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
3719 citiri
Recrutarea managerilor privati se termina saptamana viitoare - Interviu George Butunoiu

Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.

Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.

Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.

In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?

Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.

In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.

Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de stat?

Aproximativ 60. Toate posturile din Consiliile de Administratie o sa se ocupe cu oameni foarte buni, asa cum trebuie. Si in ceea ce priveste posturile de directori generali e foarte bine, chiar daca acolo, calitatea e un pic mai joasa.

Compania TAROM se afla si ea pe lista dumneavoastra. Va avea aceasta o noua conducere inainte de listarea la bursa din noiembrie?

Cu siguranta. Absolut.

Avand in vedere evolutia din ultima perioada a ratei somajului, ce credeti ca se va intampla in perioada urmatoare?

Intotdeauna in septembrie - octombrie a fost o revenire. Toate business-urile sunt mai active. O sa fie greu ca cineva sa isi dea seama daca e o revenire ciclica, sezoniera, ca in fiecare an, sau daca e mai mult decat atat. Probabil nu o sa fie nimic spectaculos pentru ca nu se vede nimic foarte incurajator.

Probabil ca varianta cea mai optimista este sa exista o stagnare sau o crestere usoara naturala. Nu sunt nici business-uri noi care sa se anunte sa vina, nici investitii straine, nici extinderi ale business-urilor existente.

Avand in vedere situatia pietei muncii din tarile europene cu foarte multi muncitori romani - Spania, Italia, Grecia - considerati ca exista sansa ca acestia sa se intoarca in tara?

De ce sa se intoarca? Daca se intorc, nu o vor face in masa pentru ca nu au de ce. Ei stiu foarte bine ce se intampla in Romania si cred ca cel mult se vor muta dintr-o tara in alta.

Situatia din tarile europene nu mai e o surpriza si cei care sunt acolo isi cauta solutii. Stiu si ei foarte bine ca aici o sa le fie si mai rau.

Ce masuri ar trebui sa ia guvernul pentru a mentine o rata a somajului scazuta?

Aici lucrurile sunt simple - ar trebui sa se faca ceea ce se stie deja. Sunt lucruri de baza, nu e nimic nou, o solutie la care nu s-a gandit nimeni. Daca ar face lucrurile cum trebuie, daca ar pune, in primul rand, oameni competenti pe unde trebuie sa fie - in ministere si institutii, lucrurile s-ar indrepta de la sine foarte repede.

Saca ar fi vrut, ar fi facut-o pana acum, dar daca nu s-a vrut probabil ca nici nu se va intampla de acum incolo. Nu cred ca o sa fie o schimbare fata de ce avem acum.

La inceputul crizei spuneati ca un candidat trebuie sa trimita 400 de CV-uri pentru a obtine un job bun. Cum sta situatia acum?

Acum trebuie trimise 600 de CV-uri. La o rata de raspuns de 1-2% din 100 de CV-uri, daca te cheama doi la interviu e bine pentru ca se poate si mai putin. Daca te cheama doi la interviu (din 100 de CV-uri) si trimiti 500 de CV-uri, atunci ai 10 invitatii la interviuri. Trebuie sa ai cam 10 interviuri ca sa fie sanse destul de mari ca din acelea sa primesti o oferta interesanta.

Rata de invitatii la interviuri a scazut in perioade de criza la 1-2%. Inainte era 4-5%.

Asa e si in strainatate. Orice tanar absolvent din strainatate, care termina o facultate obisnuita, care nu iese cu nimic in evidenta, isi ia un termen mediu de 6-7 luni pentru gasirea unui job si nu sperie pe nimeni ca dupa 4-5 luni nu s-a gasit nimic. In Romania daca nu si-a gasit dupa 3 luni, e o catastrofa.

Care considerati ca este cel mai lucrativ domeniu de activitate din Romania? Incotro ar trebui sa se indrepte studentii?

Daca vor sa castige multi bani, catre software. Orice om care termina facultatea poate sa castige cel putin 1.000 de euro daca se apuca in primii ani de facultate de software. Nu exista niciun alt job care sa fie platit cu atatia bani - si aici ma refer la salariu fix. Daca te duci sa vinzi si iei comision din vanzari, poti sa castigi atat de mult daca esti foarte bun. Alte joburi nu sunt platite cu mai mult de 400 de euro - pentru un absolvent normal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#recrutare manageri privati companii stat, #manageri privati, #piata muncii romania, #interviu george butunoiu , #Manageri