Reteta de succes a economiei germane functioneaza si la firul ierbii

Vineri, 18 Mai 2012, ora 18:16
2004 citiri
Reteta de succes a economiei germane functioneaza si la firul ierbii

Meciul de maine seara dintre Bayern Munchen si Chelsea pare sa fie o reinterpretare, la firul ierbii, a situatiei economice din Europa: mangement practic, nemtesc, versus pierderi pe toate partile, in restul UE.

Cel mai titrat club de fotbal din Germania, Bayern Munchen, va juca, pe propriul stadion, Allianz Arena, o noua finala a Ligii Campionilor. Nemtii au castigat campionatul din Germania timp de 19 ani la rand. In finala de sambata se va intalni cu Chelsea Londra, clubul britanic fiind propulsat in elita fotbalului european cu ajutorul investitiilor de un miliard de dolari, facute de propritarul sau, Roman Abramovich. Oligarhul rus a acoperit absolut toate pierderile financiare in fiecare an din cei noua ani de cand a cumparat clubul londonez, scrie Bloomberg.

Nu cheltui mai mult decat produci!

"Ne-am ghidat mereu dupa o anumita filozofie: sa nu cheltuim mai mult decat producem. De la inceputul sosirii mele ca executiv la acest club, dupa ce am terminat cariera de jucator, mi-a fost clar ca aceasta filozofie este singura care poate da roade", spune directorul executiv de la Bayern Munchen, Karl-Heinz Rummenigge.

Bayern Munchen este o reprezentare, transpusa in fotbal, a starii economiei Germaniei in acest moment. In timp ce natiunile rivale in fotbal, precum Anglia, Italia si Spania sunt in recesiune, Germania continua sa creasca, somajul este la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, iar cancelarul Angela Merkel le spune, partenerilor din zona euro, in special Greciei, sa-si reduca imensa datorie publica prin implementarea de masuri de austeritate.

Economia germana a crescut cu 0,5% in primul trimestru al acestui an, dupa o contractie de 0,2%, evitand intrarea zonei euro intr-o a doua recesiune, pe o perioada de numai trei ani.

Intre timp, Bayern Munchen prognozeaza vanzari record de 350 de milioane de euro in acest sezon si un profit de 20 de milioane de euro.

Stilul german

"Bayern fuctioneaza in cel mai pur stil nemtesc", spune Carsten Brzeski, economist-sef la ING Group in Bruxelles. "Clubul german cheltuie pe jucatori doar ce are in contul bancar. Poti folosi, pe termen scurt, modelul Chelsea, care are datorii din cauza jucatorilor scumpi, dar trebuie sa te intrebi daca pe termen lung este un model sustenabil", sustine analistul ING.

Presedintele Bayern Munchen, Uli Hoeness este arhitectul acestei filozofii de business dupa care este condusa gruparea sportiva germana. Dupa ce a renuntat la cariera de fotbalist profesionist, presarata cu trei Cupe ale Germaniei, intre 1974 si 1976, si o Cupa Mondiala cu selectionata Germaniei, Hoeness a condus clubul pe drumul spre prosperitate.

Echipa din sudul Germaniei a devenit al patrulea cel mai bogat club de fotbal din lume. Anul trecut, Bayern Munchen a generat venituri in valoare de 321 de milioane de euro, fata de numai sase milioane, in anul 1979, cand Uli Hoeness a preluat fraiele gruparii muncheneze.

Cheltuieli de proportii

In timp ce forul conducator al fotbalului european, UEFA, estimeaza ca echipele de top din Europa au pierdut nu mai putin de 1,6 miliarde de euro in incercarea de a ajunge la succes, Bayern Munchen pare mai hotarata ca niciodata sa castige o noua Liga a Campionilor, de la ultima, din 2001.

"Este interesant sa ai langa tine un sponsor, mereu pregatit sa-ti plateasca totul", declara intr-un interviu, in ianuarie, managerul celor de la Bayern Munchen. "Totusi, sa castigi Liga Campionilor prin munca asidua si sa-ti castigi singur banii, este mult mai interesant", sustine Uli Hoeness.

Clubul englez Chelsea cunoaste cea mai de succes perioada din intreaga sa istorie sub conducerea lui Roman Abramovich. El a adus la echipa vedete de talia lui Didier Drogba, Ashley Cole si Petr Cech, dar si-a permis si luxul sa-l aduca pe Andrei Sevcenco, ori sa schimbe managementul clubului, decizii care l-au costat aproape 100 de milioane de dolari. In schimb, a primit trei titluri de campion al Angliei, doua cupe si doua finale ale Ligii Campionilor.

Doua finale

In aceeasi perioada, Bayern Munchen a castigat de patru ori campionatul Germaniei, patru cupe si a jucat finala Champions League in 2010, cand a pierdut in fata italienilor de la AC Milan, care, in acelasi an, raportau pierderi de 80 de milioane de dolari.

"Sa ajungi de doua ori in finala Ligii in doar trei ani arata ca modelul Bayern, de club sanatos financiar, poate fi transpus si in teren", este de parere Carsten Brzeski, de la ING Group.

Asta nu inseamna ca succesul Bayern este cladit doar pe sudoarea fruntii, ci si pe multi bani investiti. Clubul german a cheltuit nu mai putin de 80 de milioane de euro pe jucatori de valoare precum Arjen Robben, Franck Ribery sau Mario Gomez. De asemenea, gruparea din Munchen se afla pe locul patru intre echipele de fotbal care ofera cele mai mari salarii jucatorilor.

Totodata, Bayern este in pericol sa termine sezonul fara vreun rezultat important, in cazul in care pierde si finala Ligii, dupa ce a pierdut si lupta pentru Cupa Germaniei in fata celor de la Borussia Dortmund.

"Cred ca echipe precum a noastra, care trebuie sa aiba mereu rezultate bune, au obligatia de a investi in calitate", a declarat Rummenigge. "Din fericire, stituatia financiara ne permite sa investim in asa ceva", spune directorul executiv de la Bayern Munchen.

Management nemtesc

Managementul prudent, abordat de conducerea clubului munchenez se reflecta si in economia germana. Stilul de condus, prin care sunt adusi la conducerea fraielor clubului fostii sai jucatori de succes, aduce cu "Mittelstand" - afaceri de familie, in fond, coloana vertebrala a cresterii economice a Germaniei.

In prezent, in conducerea Bayern se afla nu mai putin de 15 persoane care au imbracat tricoul rosu-alb de-a lungul anilor. Iar aici merita mentionati presedintele de onoare, Franz Beckenbauer, Gerd Muller, antrenor la echipa secunda.

De asemenea, o noua generatie preia stafeta de la batrani, fiind condusa de Christian Nerlinger, care studia pentru o diploma in afaceri in momentul in care a fost chemat de Uli Hoeness pe postul de manager general in 2010.

Nerlinger, care a negociat contractele cu agentii jucatorilor si se implica, alaturi de antrenorul Jupp Heynckes, in problemele echipei, spune ca tranzitia catre Bayern a fost ca un dus rece.

Bayern Munchen este in proprotie de 81,8% detinut de cei 170.000 de membri platitori, care dau cate 50 de euro fiecare pentru a avea un cuvant in cum anume trebuie condusa echipa. Restul actiunilor revin sponsorului Adidas si celor de la Audi, care detin cate 9,1%. Adidas a cumparat pachetul de actiuni acum 10 ani, pentru a ajuta la finantarea de 350 de milioane de euro, necesare pentru constructia Allianz Arena.

Mariajul cu Adidas

Relatia dintre Bayern si Adidas este una foarte veche. Directorul executiv al producatorului german de echipament sportiv, Herbert Hainer, spune ca fondatorul Adidas, Adi Dassler, obisnuia sa ofere noi produse pentru teste, vedetelor precum Beckenbauer, ba chiar ar fi dorit ca Uli Hoeness sa se casatoreasca cu una dintre fiicele sale.

"Daca s-ar fi intamplat asa ceva, Uli Hoeness ar fi fost acum nu doar presedintele Bayern Munchen, ci si seful Adidas", a mai spus Hainer.

Bayern ar putea profita de pe urma noilor reglementari de ordin financiar pe care le va impune UEFA, care doreste limitarea pierderilor. In caz contrar, echipele vor fi sanctionate chiar cu excluderea din Liga Campionilor, incepand din 2014.

Uli Hoeness sustine ca, in cazul in care UEFA nu va lua aceasta decizie, Bayern nu va avea capacitatea financiara de a concura cu echipe precum Chelsea sau Manchester City.

Echipa de fotbal Mancester City a castigat titlul in Premier Ligue dupa o asteptare de 44 de ani, multumita investitiilor de aproape 400 de milioane de euro sustinute de seicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, de cand acesta a preluat echipa in 2008.

Totusi, echipele care se bazeaza doar pe infuzia de capital din partea unor sponsori generosi au un viitor incert, sustine Hoeness. "Cred ca Roman Abramovich au investit aproape peste 500 de milioane de in Chlesea. Ce se intampla daca, la un moment dat, Abramovici nu mai vrea iahturi si va cumpara tablouri? Este o mare intrebare", sustine Uli Hoeness, facand o aluzie la o posibila renuntare a miliardarului rus de a mai sponsoriza Chelsea Londra.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#roman abramovich, #Chelsea Londra, #Bayern Munchen, #Liga Campionilor, #economie germania , #Manageri