Romaniei i se cer despagubiri de 6 miliarde de euro pentru un brevet petrolier

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 17:08
2246 citiri
Romaniei i se cer despagubiri de 6 miliarde de euro pentru un brevet petrolier

Romania, reprezentata de Ministerul Economiei, a fost data in judecata de mostenitorii din Franta ai brevetului inginerului Ion Basgan, care a inventat "forajul rotativ prin rotatie percutanta".

Procesul a fost intentat de cei cinci copii ai lui Jean-Philibert Thibaudet, atasat militar francez in Romania, care in 1940 a cumparat brevetul lui Ion Basgan.

Inginerul roman a inregistrat in 1934 un brevet petrolier revolutionar. El a pus la punct "forajul rotativ prin rotatie percutanta", sistem care a imbunatatit exploatarea de petrol si a fost folosit in intreaga lume, relateaza www.franceinfo.fr, citat de Mediafax.

Brevetul avea o valoare foarte mare si cand a inceput razboiul, Ion Basgan a vrut sa-si puna inventia la adapost, vanzand brevetul atasatului militar francez, Jean-Philibert Thibaudet.

Razboiul a continuat, regimul comunist s-a instalat in Romania si intre timp toata lumea a uitat de faimosul brevet, atat familia lui Ion Basgan, a carui firma a fost nationalizata, cat si atasatul militar francez, care nu a cautat sa-si puna in aplicare drepturile.

In 2009, unul dintre copiii inginerului, pe care il cheama tot Ion Basgan, fost senator, a incercat sa obtina despagubiri, fara sa stie ca tatal sau a vandut brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet. El stia doar ca regimul comunist a nationalizat afacerea familiei si ca exista o lege care prevede acordarea unei indemnizatii familiilor jefuite, incercand sa obtina daune.

Ion Basgan a fost pe punctul de a obtine o despagubire, insa fratele sau vitreg, care traieste in Elvetia, a descoperit acest lucru si a blocat procedura. Cele doua parti sunt in litigiu. In acelasi timp, continua actiunea in instanta a descendentilor lui Jean-Philibert Thibaudet.

Inginerul Ion Basgan a descoperit in 1930 metoda tehnica de a fora la o adancime de peste 2.000 de metri, o inventie care a revolutionat industria petroliera, reducand costurile de productie cu cel putin 30 la suta.

Desi intreaga lume i-a recunoscut meritele, inventatorul nu a primit nici un ban pentru descoperirea sa, iar in timpul celui de al doilea razboi mondial, Statele Unite i-au confiscat brevetul, in timp ce marile companii petroliere s-au imbogatit, scria www.24heures.ch.

La sfarsitul anilor '60, administratia americana a incercat sa ajunga la un acord cu Basgan, dar acesta a refuzat solutionarea amiabila in timpul dictaturii comuniste, cand orice bun al sau ar fi revenit statului.

Dar dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania este obligata sa isi faca ordine in problemele din trecut, in baza unei legi care prevede recunoasterea abuzurilor comise intre 1945 si 1990 fata de cetateni.

"Speram ca acum se va face dreptate", declara atunci unul dintre fiii acestuia, Sorin Basgan, care locuieste din 1986 in regiunea Lausanne, din Elvetia si care desfasoara procedurile in numele mamei si a unuia dintre fratii sai, stabilit in Germania. "Daca vom castiga, acest lucru va fi folosit pentru a realiza un vis al tatalui meu: infiintarea unei fundatii filantropice pentru sprijinirea cercetarilor privind energiile regenerabile", preciza atunci Sorin Basgan.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#proces Romania, #brevet forare, #inventie Ion Basgan, #brevet Jean Philibert Thibaudet , #Manageri