Seful Samsung pastreaza controlul companiei, in ciuda unui litigiu cu rudele

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 11:45
1721 citiri
Seful Samsung pastreaza controlul companiei, in ciuda unui litigiu cu rudele

Presedintele Samsung Electronics, Lee Kun Hee, a reusit sa pastreze controlul asupra celui mai mare producator de electronice din lume dupa ce tribunalul din Seul a respins actiunea intentata de rudele sale, care revendica o participatie in valoare de 3,7 miliarde de dolari.

Fratele, sora si alti trei membri ai familiei miliardarului Lee Kun Hee (71 de ani) nu au reusit sa demonstreze in instanta ca au dreptul sa detina participatii semnificative la Samsung Electronics si Samsung Life Insurance Co., potrivit deciziei anuntate vineri de tribunalul din capitala sud-coreeana, transmite Bloomberg.

Samsung Electronics este cel mai mare producator de telefoane mobile, televizoare si cipuri de memorie din lume, cu vanzari de 52,2 miliarde de dolari in ultimele trei luni ale anului trecut si un profit net de 6,5 miliarde de dolari, in urcare cu 76%.

Fratele sefului Samsung, Lee Maeng Hee, si sora sa, Lee Sook Hee, care nu au vreo functie in grup, au apelat la justitie in februarie 2012 impreuna cu alte trei rude pentru a obtine participatii semnificative la Samsung. Cei cinci nu au decis inca daca vor face recurs la decizia anuntata vineri, a declarat avocatul lor, citat de Bloomberg.

Lee Kun Hee a declarat anterior, potrivit presei locale, ca nu le va da "niciun ban" rudelor sale, deoarece succesiunea a fost stabilita clar de tatal sau.

Reprezentantii Samsung Group, proprietarul Samsung Electronics, au refuzat sa comenteze asupra situatiei.

Samsung Electronics are in prezent o valoare de piata de 195 miliarde de dolari, dupa o crestere de 34% a actiunilor in ultimele 12 luni.

Lee detine 41,5 milioane de actiuni Samsung Life, fiind cel mai mare actionar cu o participatie de 21%, iar analistii sud-coreeni considera ca pierderea acestei pozitii l-ar fi expus la perspectiva de a pierde controlul Samsung Electronics. Fratele sau a revendicat 9,65 milioane de actiuni, iar sora 2,6 milioane.

Averea lui Lee Kun Hee, cel mai bogat sud-coreean, este estimata la 11,2 miliarde de dolari pe baza activelor cunoscute publicului larg.

Afacerea de familie Samsung Group controleaza peste 80 de companii care construiesc sau produc de la vehicule blindate si artilerie pentru armata Coreei de Sud la vase petroliere, parcuri de distractie si cladiri de apartamente. Gigantul industrial genereaza aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al Coreei de Sud.

Samsung Electronics a realizat 44% din veniturile Samsung Group in 2011.

Grupul a fost infiintat in 1938 de Lee Byung Chul, care a murit in 1987 fara a lasa un testament. Lee Kun Hee a preluat atunci controlul companiei, care se ocupa la acea vreme cu peste congelat si legume proaspete. Avocatul sau sustine ca Lee Byung Chul, figura patriarhala a familiei, si-a exprimat in repetate randuri dorinta ca Lee Kun Hee sa preia controlul afacerii.

Lee Kun Hee a avut mai multe experiente neplacute in justitie. El a fost condamnat in 1996 pentru mituirea fostilor presedinti Chun Doo Hwan si Roh Tae Woo, dar a fost gratiat un an mai tarziu de presedintele Kum Young Sam.

In 2008, Lee a fost nevoit sa demisioneze din functia de presedinte al Samsung Group si Samsung Electronics dupa ce a fost acuzat de evaziune fiscala. Omul de afaceri a beneficiat in 2009 de o noua amnistie prezidentiala si a revenit in 2010 la conducerea companiei.

In luna decembrie a anului trecut, fiul lui Lee Kun Hee, Lee Jae Yong, a fost promovat vicepresedinte al Samsung Electronics.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#seful Samsung litigii, #Samsung dosare, #seful Samsung avere , #Manageri