Tinerii antreprenori se avanta, dar statul nu poate tine pasul

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 18:19
2507 citiri
Tinerii antreprenori se avanta, dar statul nu poate tine pasul

Tinerii antreprenori au nevoie de programe complete de sustinere, iar masurile fiscale sporadice nu sunt suficiente, spun in oamenii de afaceri.

Reprezentantii mediului de afaceri propun programe complete de sprijinire a tinerilor agricultori si a antreprenorilor care vin cu idei creative, aplicate pe domenii cu traditie, pentru care Romania este recunoscuta pe plan international.

Dan Ostahie: Agricultura un sector accesibil pentru tinerii antreprenori

Sprijinirea tinerilor antreprenori ar trebui sa inceapa cu o imbunatatire a climatului economic general, este de parere Dan Ostahie, presedinte Altex pentru Business24.

"Inainte de a le oferi niste avantaje din punct de vedere fiscal, ar fi foarte important sa avem o imbunatatire a climatului economic general. Vorbim de imbunatatirea climatului economic, de comportamentul in cadrul acestui climat, in primul rand al statului. Pentru ca principalul jucator care intarzie, in general, in lantul economic este statul", a declarat proprietarul unuia din cele mai mari retaileri de produse electronice si electrocasnice.

Potrivit lui Ostahie, tinerii antreprenori au nevoie de un program mai complex de ajutor din partea statului, considerand ca masurile fiscale sporadice nu constituie un sprijin real pentru tinerii antreprenori. Presedintele Altex da exemplul Canadei, tara in care statul, pentru a sprijini viticulorii, construieste institutii de invatamant in aceste zone.

"Statul ar trebui sa gandeasca ajutoarele pentru tineri intr-o maniera mult mai complexa. Il sprijinim sa cultive, dar el ce va face cu productia? Il putem sprijini cu o bursa de marfuri? Putem sa ii oferim niste facilitati de depozitate de tipul silozurilor? Si, nu in ultimul rand, avem specialistii care sa il ajute sa faca aceasta productie?

In Canada, spre exemplu, statul, ca sa ajute agricultorii, a infiinatat, intr-o zona viticola, o facultate de specialisti in vinuri. Este cel mai mare avantaj pe care il putea da statul", a declarat Dan Ostahie.

Omul de afaceri este de parere ca un domeniu atractiv pentru tinerii antreprenori ar trebui sa fie agricultura.

"Sectorul care mie mi se pare de interes, in momentul de fata, si accesibil pentru tinerii antreprenori, pentru ca nu necesita capitaluri de investitii foarte mari, este agricultura. Dezvoltarea agriculturii pe suprafete medii de teren de 20-30 de hectare, cu programe care sa vizeze sprijinirea tinerilor, nu neaparat subventia, este binevenita", a precizat Ostahie.

Camelia Sucu: Statul trebuie sa sprijine ideile creative

Statul ar trebui sa creeze programe de sprijinire a tinerilor antreprenori care au idei creative, este de parere Camelia Sucu, manager Class Living.

"As face un program de strategie nationala de dezvoltare a productiei pe ramurile pe care suntem recunoscuti. As sustine initiativele tinerilor antreprenori care au un proiect si un program pus la punct pentru o latura productiva, fie ca este productia unor bunuri de consum, fie ca este vorba de alte industrii, cum ar fi confectiile, industria lemnului", a declarat Camelia Sucu pentru Business24.

Managerul Class Living a facut referire la relaxarile fiscale din perioada in care a intrat in mediul de afaceri, precizand ca au ajutat-o foarte mult la consolidarea afacerii.

"Cand am intrat in afaceri ne-au fost de mare ajutor anumite relaxari fiscale. Ma refer la faptul ca aveam o scutire pe impozitul pe profit de sase luni pentru companiile romanesti, de doi ani pentru companiile cu parteneri straini, de cinci ani pentru firmele productive. Aceste motivatii fiscale au fost de mare ajutor, pentru ca ne-au permis sa acumulam capital in anii '90, cand bancile erau foarte refractare in a veni in ajutorul business-urilor din Romania", a adaugat Sucu.

Gabriel Biris: Nu cred in viabilitatea unor masuri de sustinere a tinerilor antreprenori

De cealalta parte, avocatul Gabriel Biris este de parere ca masurile fiscale de sprijinire a tinerilor antreprenori nu vor ajuta mediul de afaceri.

"Nu cred in viabilitatea unor masuri de sustinere a tinerilor antreprenori. Daca vii cu facilitati fiscale sau sa le usurezi accesul la achizitiile publice se vor gasi alti antreprenori care isi vor aduce aminte ca au nepoti, copii pe care sa ii foloseasca ca "front man". Cred ca premierul trebuie sa ceara ministrului Finantelor sa gaseasca solutii pentru stimularea afacerilor in general, nu doar cele facute de tineri, facute de batrani, de straini", a declarat Gabriel Biris, partener al Casei de Avocatura Biris Goran.

Ce a facut statul pentru tinerii antreprenori?

Tinerii antreprenori care au nevoie de finantare pentru afacerea lor pot beneficia de ajutor din partea statului prin programele: Start, SRLD sau Programul pentru tinerii debutanti. In 2012, Romania a alocat 21 de milioane de lei pentru Programul pentru tinerii debutanti, 10 milioane de lei pentru Programul Start.

In Programul Start s-au inscris, pana la inceputul anului 2012, 100 de firme si 416 aplicanti. Tinerii antreprenori pot beneficia de o alocatie financiara nerambursabila de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Celalalt proiect, Programul pentru tinerii debutanti, s-a bucurat de ceva mai mult succes, pana in ianuarie 2012, avand 807 beneficiari. Programul prevede acordarea de fonduri nerambursabile de pana la 10.000 de euro, garantii in proportie de 80% din valoarea creditului si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru maximum 4 angajati, antreprenorul avand obligatia de a angaja cel putin 2 persoane.

Programul SRLD se adreseaza persoanelor cu varsta de cel mult 35 de ani care vor sa inceapa o afacere. Ei pot beneficia de un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro. Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2011 este de 21 milioane lei, banii fiind gestionati de Agentia pentru Implementarea Programelor pentru IMM-uri (AIPIMM). De asemenea, cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent va fi reinvestit.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#tineri antreprenori metode sustinere, #Biris sustinere tineri antreprenori, #Sucu masuri sustinere tineri antreprenori, #Ostahie tineri antreprenori , #Manageri