Viata de CEO: Topul celor mai incompetenti manageri

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:24
3334 citiri
Viata de CEO: Topul celor mai incompetenti manageri

La sfarsitul anului se trage linie, iar managerii celor mai mari companii multinationale primesc "note" pentru stilul de management pe care l-au avut in ultimul an. In 2011, compania producatoare de gadget-uri Blackberry, Researh in Motion a avut cel mai incompetent CEO, potrivit analistilor internationali.

Pe lista neagra a celor mai blamati manageri de companie s-a aflat seful Netflix sau fostul sef al Avon. Iata care sunt in topul listei cei mai incompetenti manageri ai anului:

Balsillie and Lazaridis, Research in Motion

Problemele companiei au inceput acum cativa, atunci cand a fost judecat gresit impactul iPhone al Apple si apoi sistemul de operare Android al Google. In opinia analistilor din piata, cei doi CEO au gresit in privinta a doua aspecte extrem de importante.

In primul rand, au subestimat modul in care consumatorii din corporatii vor privi produsele Apple in detrimentul Blackeberry. Apoi, o alta mare greseala pe care cei doi manageri au facut-o a fost alegerea unui sistem de operare slab pentru Blackberry.

Anul 2011 a fost unui tragic pentru cei doi, incepand cu esecul unui interviu acordat de Lazaridis la BBC la inceputul anului si continuan cu deciziile luate. Lovitura de final pentru companie a fost data de actiunile companiei, care s-au stabilit in jurul valorii de 75%, iar perspectivele sunt in scadere.

Reed Hastings, Netflix

Una din cele mai mari gafe facute a fost incercarea companiei de a desparti divizia de DVD de cea de streaming in doua entitati separate. Stirile au creat haos in jurul actiunilor companiei care s-au oprit in jurul a 60% pentru tot anul.

Cu toate acestea, vanzarile au continuat sa creasca. In ciuda acestui fapt, expertii din piata spun ca Netflix ramane o companie in tranzitie. Totul depinde de modul in care situatia va fi gestionata de catre Hastings. Analistii spun ca acesta ar putea fi castigatorul anului 2012 daca va sti cum sa-si "joace" cartea.

Andrea Jung, Avon

Jung a primit functia de CEO in 1999, perioada in care Avon se afla in pragul falimentului. Aceasta a reusit sa rebranduiasca compania, sa o ridice pe o pozitie de top si sa implementeze strategii de marketing de succes.

Managementul acestuia a revigorat compania si a transformat-o intr-o afacere de miliarde de dolari. Andreea Jang si-a parasit postul in urma unui scandal ce dureaza de aproape un an, ce include acuzatii de mita la adresa unor oficiali straini.

Aceasta a ramas in conducerea Avon si va lucra in comitetul executiv. Vanzarile Avon au scazut in ultimul timp, insa dupa ce compania a anuntat ca este in cautarea unui nou director, actiunile Avon s-au redresat, crescand cu 5,4%.

Antonio Perez, Eastman Kodak

Acesta a fost CEO al Kodak din 2005. De atunci actiunile companiei au pierdut 97% din valoare. Sa fie oare vorba de management prost?

Antonio Perez s-a alaturat Kodak in 2005 cu misiunea de a face tranzitia Kodak de la film catre solutiile digitale.

Evolutia companiei intarzie sa se finalizeze. In ultimii sase ani, Kodak s-a bucurat doar de un singur an profitabil. Analistii din piata sunt de parere ca Antonio Perez nu este cea mai potrivita persoana in fruntea companiei Kodak, avand in vedere ca nu a atins cea mai mare parte din tintele financiare impuse in ultimii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#top manageri prosti 2011, #top ceo 2011, #companii faliment 2011, #avon faliment andrea jung , #Manageri