2012 - Anul unui esec rasunator in procesul de privatizare a companiilor de stat

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:18
2317 citiri
2012 - Anul unui esec rasunator in procesul de privatizare a companiilor de stat

Ambitiosul program de privatizari convenit cu FMI a esuat. Anul 2012 ramane memorabil, dar nu datorita privatizarii industriei romanesti, ci din cauza scandalurilor si insucceselor care au urmarit demersurile de reformare si de vanzare a companiilor de stat.

Scandalul Oltchim, insolventa Hidroelectrica si esecul implementarii managementului privat sunt principalele "realizari" ale guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria in acest an.

Pe de alta parte, lista obiectivelor atinse este atat de plapanda, incat nu face decat sa confirme dezastrul din sectorul companiilor de stat. Putem enumera la capitolul succeselor listarea unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica in martie si alegerea unui manager privat la Tarom in noiembrie.

Ce trebuia privatizat in 2012

Calendarul privatizarilor suna in primavara cam asa: pana la sfarsitul lui aprilie, era programata oferta de vanzarea a 15% din Transgaz, in iunie trebuia sa aiba loc vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Romgaz si de 20% din actiunile Tarom.

Pana in septembrie ar fi trebuit privatizat combinatul Oltchim si pana cel tarziu in octombrie ar fi trebuit listate la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, 10% din Nuclearelectrica si privatizarea CFR Marfa.

Tot pentru anul acesta era programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom.

Calendarul privatizarilor mai prevedea ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 sa fie scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti.

Calendarul privatizarilor a esuat. FMI se va concentra pe sase companii

De altfel, la inceputul lunii mai, fostul sef al delegatiei FMI in Romania, isi exprima dezamagirea:

"Continua derapajul privind calendarul privatizarilor, mai ales ca mai multe procese au esuat din ratiuni ce ar fi putut fi prevenite (...) Am cautat axarea programului pe companiile cu un impact economic mai mare si cu mai mare impact pe atragerea investitorilor", a spus Jeffrey Franks.

Companiile despre care vorbeste reprezentantul FMI sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si ofertele publice la Tarom si CFR Marfa.

Insolventa la Hidroelectrica

Hidroelectrica ar fi trebuit privatizata pana in aceasta toamna, insa compania a intrat in insolventa la inceputul verii, cu datorii de 3,5 miliarde de lei.

Sub umbrela acestei proceduri, Hidroelectrica a reusit sa denunte mai multe contracte cu "baietii destepti". Compania ar putea iesi din insolventa in primul trimestru din 2013, potrivit Franklin Templeton.

Viitorul pare roz pentru Hidroelectrica. Prezentul: insolventa si pierderi

Oltchim, o privatizare cu cantec

Privatizarea combinatului Oltchim a esuat in aceasta toamna intr-un scandal de proportii. Pe fondul protestelor angajatilor care nu isi primisera salariile, a datoriilor acumulate si a controverselor legate de metoda de privatizare, scandalul a culminat cu o licitatie puternic mediatizata, a carui castigator a fost Dan Diaconescu.

Adjudecate pentru o suma de 10 ori mai mare decat a celorlalti candidati, actiunile Oltchim au ramas tot in grija statului, omul de televiziune refuzand sa semneze contractul de vanzare-cumparare.

Mihai Balan, noul director Oltchim: Trebuie sa asigur o privatizare foarte buna

Managementul privat, un proiect aruncat in derizoriu

Planul ambitios al Fondului Monetar International de a implementa management privat la companiile de stat a fost amplu mediatizat, dar, in momentul de fata, risca sa cada in derizoriu.

Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa erau primele companii de stat care ar fi trebuit sa beneficieze de expertiza unor manageri care au activat in mediul privat.

Drumul s-a dovedit insa a fi foarte anevoios, pe fondul neintelegerilor dintre firmele de recrutare si autoritati, dar si din cauza unor presupuse presiuni ale politicului in procesul de selectie.

Managerii privati pentru companiile de stat, un concept de aruncat praf in ochi

In octombrie, functia de conducere a Tarom a fost refuzata de Heinrich Vystoupil, candidatul ales in cadrul unui lung proces de recrutare, iar presa a scris despre legatura cu mediul politic a unor membrii alesi in Consiliul de Administratie.

Compania si-a gasit manager privat abia in luna noiembrie, in persoana lui Christian Edouard Heinzmann, fost presedinte al Luxair, compania nationala de transport aerian a Luxemburgului.

Tarom are un nou director general

Care sunt orizonturile

Balbaiala continua in privinta privatizarii companiilor de stat i-a adus la capatul rabdarii pe brokerii de pe BVB, care considera ca listarea acestor companii ar putea revigora bursa, in contextul in care rulajele au depasit rareori 10 milioane de lei pe zi in 2012.

In consecinta, unii dintre cei mai mari jucatori de pe aceasta piata au anuntat intempestiv plecarea din Romania. Este vorba despre diviziile de brokeraj ale ING, UniCredit si RBS.

"Daca nu se iau masuri energice clare", prin intermediul carora sa revina la programul listarilor de stat, atunci Romania ar putea "pierde acest tren de tot", este de parere Eugen Voicu, directorul Certinvest.

Voicu, Certinvest: Amanarea privatizarii companiilor de stat alunga marii brokeri de pe BVB

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#privatizare companii stat 2012, #acord privatizari FMI, #management privat 2012, #privatizari 2013 , #Privatizare