Electrica va fi divizata in vederea listarii la bursa pana la mijlocul lunii aprilie

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 17:36
1954 citiri
Electrica va fi divizata in vederea listarii la bursa pana la mijlocul lunii aprilie

Participatiile minoritare detinute de Electrica la filialele deja privatizate vor fi extrase din compania-mama pana la mijlocul lunii aprilie si vor forma o societate separata, in vederea listarii la bursa a Electrica, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Departamentul pentru Energie, privind strategia de privatizare a companiei.

Potrivit notei de fundamentare, strategia prevede "restructurarea in vederea privatizarii, prin divizare partiala realizata prin desprinderea unei parti din patrimoniul Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice ŤElectricať - S.A. Bucuresti in interesul actionarilor si, ulterior, oferta publica de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice ŤElectricať - S.A. Bucuresti prin oferta publica primara, respectiv oferirea spre subscriere utilizand metode specifice pietei de capital a unui pachet de actiuni existente reprezentand 105% din capitalul social al societatii".

In scrisoare de intentie incheiata intre Guvernul Romaniei si Fondul Monetar International in data de 5 martie 2014, principalele mentiuni referitoare la privatizarea S.C. Electrica S.A. sunt urmatoarele: separarea prin lichidare a trei societati regionale de intretinere generatoare de pierderi; extragerea din Electrica a participatiilor minoritare detinute de Electrica la societatile de distributie deja privatizate; solutionarea problemei neplatii de catre CFR a achizitiilor de electricitate de la Electrica; lansarea unei oferte publice initiale pentru pachetul majoritar din actiunile statului, in urma majorarii de capital planificate.

Lansarea ofertei este un criteriu structural de referinta, iar termenul din scrisoare este 31 mai 2014.

Totodata, autoritatile romane mentioneaza in scrisoare ca vor folosi experienta acumulata in procesele de listare anterioare si 'intentionam sa emitem titluri GDR sau sa procedam la o listare duala in cazul ofertei publice primare la compania de furnizare si distributie de electricitate detinuta de stat'.

"Au fost declansate actiunile necesare procesului de divizare partiala a Electrica prin intermediul careia participatiile minoritare sa fie extrase din societate si cumulate intr-un nou operator economic. Proiectul de hotarare de guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 85/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publica de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice 'Electrica' - S.A. Bucuresti, prin includerea in aceasta strategie, ca metoda de restructurare, divizarea partiala a Electrica S.A., a fost aprobat cu nr. 203/19.03.2014, iar dosarul privind divizarea Electrica a fost depus la Oficiul National al Registrului Comertului in data de 24.03.2014 care a admis in data de 26.03.2014 depunerea dosarului privind divizarea. Tribunalul a stabilit sedinta in data de 10 aprilie 2014, estimandu-se ca inregistrarea divizarii sa se finalizeze pana la jumatatea lunii aprilie 2014", se arata in nota de fundamentare.

Totodata, in prezent se deruleaza activitatile necesare finalizarii procedurilor de selectare a lichidatorilor pentru trei dintre cele cinci societati de servicii energetice, respectiv Banat, Dobrogea si Moldova.

"In prezent au loc negocieri intre Societatea Electrica Furnizare S.A. si Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' S.A. pentru incheierea unei conventii care sa prevada, printre altele, plata energiei electrice aferente anilor 2012-2013 si clarificarea penalitatilor de intarziere pentru neplata facturilor cu identificarea politicilor fiscale aplicabile, aceasta masura urmand a fi implementata in conditiile legii, cu respectarea normelor comunitare si nationale in materie de ajutor de stat, precum si cu diligenta unui investitor prudent", mai spun reprezentantii Departamentului pentru Energie.

Oferta de listare a Electrica va fi derulata in trei transe: una pentru investitorii institutionali si doua pentru retail, pentru marii investitori, respectiv pentru micii investitori, pentru fiecare dintre ele urmand a fi stabilit un pret si o cota parte din actiunile totale oferite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#electrica divizare, #listare electrica, #privatizare Electica , #Privatizare