Guvernul vrea sa transforme datoriile de 55 de milioane de euro ale Postei Romane in actiuni

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 13:43
1657 citiri
Guvernul vrea sa transforme datoriile de 55 de milioane de euro ale Postei Romane in actiuni

Ministerul pentru Societatea Informationala vrea sa transforme in actiuni creantele statului fata de Posta Romana, inainte de privatizarea companiei, proces care se va realiza in urma unei majorari de capital, prin dobandirea de catre un investitor a 51% din actiuni, potrivit unui proiect de HG.

Potrivit notei de fundamentare, datoriile Postei Romane la bugetul statului cumulau la 16 mai 242,5 milioane de lei, suma care include si datoria de 107 milioane de lei rezultata in urma unui control al Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Proiectul de act normativ, care va modifica HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Postei Romane, va fi discutat in sedinta de miercuri, 11 septembrie, a Executivului.

"Privatizarea Postei Romane se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni", se arata in proiectul de act normativ.

Cum se va derula procesul de subscriere

Actionarii Postei Romane sunt Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

Noile actiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea, pentru mentinerea cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta.

In cazul in care Fondul Proprietatea nu isi exercita dreptul de preferinta ori si-l exercita partial, investitorul selectat va subscrie un numar de actiuni mai mic decat cel oferit initial, astfel incat, in oricare situatie, participatia sa la capitalul social al companiei sa reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat in urma operatiunii de majorare.

Actiunile nesubscrise de catre Fondul Proprietatea ori de catre investitorul selectat se anuleaza, se spune in document.

"Numarul total de actiuni ce vor fi emise de Posta Romana in cadrul majorarii de capital, precum si numarul de actiuni ce se ofera spre subscriere investitorului selectat in cadrul procesului de privatizare se stabilesc de Ministerul pentru Societatea Informationala, pentru a asigura respectarea cotei de participatie ce urmeaza a fi dobandita de investitorul selectat, inclusiv prin luarea in calcul a cotei ce va fi detinuta de stat in urma conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul", se mai arata in proiectul de act normativ.

Post Romana va suporta cheltuielile pentru pregatirea si realizarea privatizarii, care vor include si cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului, a comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare si a comisiei de negociere si selectie a investitorului pentru intreaga activitate desfasurata.

Ofertele de privatizare pot fi trimise pana la 30 iunie 2014

Operatorul postal national trebuia sa fie privatizat in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.

Potrivit directorului general al Postei, Ion Smeeianu, situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de ANAF au indepartat potentialii investitori.

In acest context, Guvernul a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare pana la 30 iunie 2014, data pana la care Posta va trece printr-un proces de restructurare, care prevede disponibilizari de personal si transformarea in actiuni a datoriilor istorice.

La inceputul acestei luni, Posta a disponibilizat 3.650 de salariati, respectiv 11,4% din personalul companiei, numarul acestora ajungand la circa 28.500.

Potrivit unui anunt al MSI, publicat in prima parte a lunii iunie, dosarul de privatizare poate fi achizitionat in schimbul sumei de 50.000 euro de la sediul institutiei.

Pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati vor depune la sediul MSI pana la 30 iunie 2014, printre altele, si o garantie de participare de 9,48 milioane lei.

Investitorii interesati trebuie sa ateste ca detin resurse financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numerar de minim 150 milioane de euro.

De asemenea, la procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu, care indeplinesc mai multe criterii de precalificare.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati.

Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei.

In ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#datorii Posta Romana, #conversie actiuni datorie Posta, #creante stat Posta Romana, #privatizare posta romana , #Privatizare