Plafar, Sanevit si Cupru Min, scoase la privatizare ca fata mare la maritat

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:32
3351 citiri
Plafar, Sanevit si Cupru Min, scoase la privatizare ca fata mare la maritat
Plafar a intrat in insolventa din 2009, cu datorii de 5,1 milioane lei

Autoritatile se pregatesc pentru o noua serie de privatizari. Pe lista "victimelor" se afla companii mici si cu o istorie "tulbure": Plafar, Sanevit si CupruMin. Ce sanse au insa autoritatile sa duca proiectele la bun sfarsit?

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat ca de saptamana viitoare incep privatizarile iar primele companii vizate sunt companiile Plafar, Sanevit, santierele navale de la Mangalia si Cupru Min.

"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia", a spus ministrul.

Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cupru Min.

Specialistii in economie contactati de Business24 sunt, insa, reticenti privind sansele de reusita ale acestor privatizari.

Mircea Cosea, profesor in Economie: Contextul nu este prielnic

Mircea Cosea, profesor in Economie a explicat faptul ca momentul ales de autoritati este "dictat" de agenda FMI si nu de situatia din piata.

Mircea Cosea, profesor in Economie

"Decizia privatizarii acestor companii a fost luata in legatura cu agenda FMI. Nu are nici o legatura cu contextul pietei si cu modul in care aceste companii se pot privatiza. Eu nu sunt de acord cu privatizarea niciunei companii in aceasta perioada.

Consider ca nu suntem pregatiti pentru organizarea unei licitatii bine puse la punct iar preturile sunt foarte mici. Contextul nu este prielnic", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

Valentin Ionescu: In 99% din cazuri nu am fost in stare sa facem o oferta

La randul sau, fostul ministru al Privatizarilor, Valentin Ionescu crede ca Romania nu a demonstrat pana in prezent, decat cu mici exceptii ca poate sa prezinte o oferta de privatizare atractiva pentru investitorii straini.

Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarii

"Istoria ne demonstreza ca nu avem capacitatea de a face o oferta de privatizare sa fie atractiva pentru investitorii straini. In 99% din cazuri nu am fost in stare sa facem o oferta. Au fost si exceptii. La Transgaz am vazut o oferta buna", a declarat Valentin Ionescu pentru Business24.

Lucian Pop, analist: Exemplele pozitive le putem numara pe degete

Parerea fostului ministru Valentin Ionescu este impartasita si de un alt analist economic, Lucian Pop. El care crede ca in aceasta perioada foarte putine companii dispuse sa isi largeasca portofoliul.

"Contextul international este unul neprielnic pentru achizitii pentru ca marii jucatori de pe aceste piete sunt in expectativa pentru ca inca avem de a face cu efectele crizei economice. Nu cred ca marile companii ies la achizitii decat daca vorbim de niste oferte greu de refuzat.

Daca ne uitam in urma, avem foarte putine privatizari reusite in Romania, si cand vorbesc de privatizari reusite ma refer atat la pretul pe care statul l-a incasat in urma vanzarii respectivelor active, dar si privind la activitatea care a fost desfasurata dupa privatizare. Exemplele de succes cred ca le putem numara pe degetele de la doua maini" a declarat Liviu Pop pentru Business24.

Plafar, un exemplu pentru companiile in insolventa

Plafar Romania, companie la care Ministerul Economiei detine pachetul majoritar de actiuni a intrat in insolventa in anul 2009, cu datorii de 5,1 milioane de lei. Reorganizarea companiei, de catre administratorii judiciari desemnati, Assistance Insolv din grupul Borza si Asociatii, a adus o premiera in Romania: s-a reusit plata integrala a tuturor creantelor la valoarea nominala.

Dupa modernizarea si reabilitarea spatiilor de productie, afacerile Plafar au crescut de la 6,1 milioane de lei in 2010 la 7,3 milioane de lei in 2011. Mai mult decat atat, dupa 16 ani consecutivi de pierdere, anul 2011 este primul an in care Plafar SA incheie exercitiul financiar pe profit.

Sanevit SA, minge de ping-pong intre doua ministere

Compania Sanevit SA a fost prima fabrica de seringi si ace de unica folosinta din tara. Fabrica are o capacitate de productie anuala de 200 de milioane de seingi de unica folosinta si de peste 500 de milioane de ace medicale. Pachetul majoritar de actiuni a fost administrat in prima fata de Ministerul Sanatatii, pentu ca in urma cu un an actionarul majoritar al companiei sa devina Ministerul Economiei.

Decizia a fost explicata de autoritati prin prelungirea si "agravarea" efectelor crizei financiare a companiei. Sanevit se afla pe lista companiilor ale caror pierderi trebuie incluse in deficitul bugetar, conform intelegerii cu FMI.

Compania avea in anul 2012 datorii de 7,6 milioane de lei acumulate cu un patrimoniu de 8,5 milioane de euro.

Cupru Min Abrud, o noua incercare de privatizare

O alta companie despre care FMI a spus ca trebuie privatizata este Cupru Min Abrud. Autoritatile incerca pentru a doua oara sa vanda Cupru Min dupa ce in primavara anului trecut compania a fost scoasa la licitatie cu un pret de pornire de 57,3 milioane de euro. Privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Cooper, castigatorul licitatie.

De aceasta data, guvernul nu a mai ales varianta privatizarii. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a anuntat ca pentru Cupru Min cauta un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea CupruMin, acest investitor, care poate fi trader sau producator din domeniu, urmand sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Potrivit acestuia, Ministerul Finantelor a acceptat ca 50% din profitul operational sa ramana la dispozitia Cupru Min pentru a putea onora obligatiile iminente de mediu, de circa doua milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#privatizari romania, #companii privatizate Romania, #Plafar privatizare, #Sanevit privatizare , #Privatizare