Portul Constanta va fi listat la Bursa. Guvernul si autoritatea locala raman cu participatii minoritare

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 15:17
1824 citiri
Portul Constanta va fi listat la Bursa. Guvernul si autoritatea locala raman cu participatii minoritare

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referindu-se la descentralizarea Portului Constanta, ca se va proceda ca in cazul marilor porturi europene, prin listare la bursa, Guvernul si autoritatea locala urmand sa detina participatii minoritare.

Intrebat daca Portul Constanta va trece la Primaria Constanta, Ponta a precizat: "Portul Constanta, pentru ca este un loc atat de important pentru Romania, pentru toata Europa, pentru ceea ce vrem sa facem, noua Cale a matasii, cred ca trebuie sa imbine autoritate locala, autoritate centrala si investitori privati ".

El a vorbit despre listarea la bursa a societatii portuare.

"Adica sa o listam la bursa, sa avem investitori privati, sa avem participatie minoritara a Guvernului si participatie minoritara a autoritatii locale. Asa se intampla in marile porturi europene si asa functioneaza lucrurile bine", a adaugat Ponta.

Primarul Constantei, Radu Mazare, spera ca Victor Ponta sa isi tina promisiunea privind trecerea a 20% din actiunile Administratiei Porturilor Maritime Constanta la autoritatile locale, desi ministrul Transporturilor se opune, precizand ca nu poate sa se ia de gat cu ei sau sa se impuste.

"Eu am discutat chestiunea cu Ponta, o sa vad, la un moment o sa vina alegeri, o sa vedem daca le trec aici, o sa vedem dupa aia cine s-a tinut de cuvant, cum voteaza lumea. Ce vrei sa fac mai mult de-atat? Sa ma iau de gat cu ei, sa ma impusc? Nu pot sa ma impusc. Eu cred ca primul-ministru se tine de cuvant, el asa mi-a spus. La un moment dat vin alegeri, daca nu ne-am tinut de cuvant lumea ne penalizeaza, nu e asa in politica? Daca vii si spui da, trec portul si nu treci portul, nu te mai voteaza, inseamna ca i-ai mintit", a mentionat Radu Mazare.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, dezaproba initiativa ca actiuni ale Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta sa mai treaca la autoritatile locale, sustinand ca cele 20 de procente detinute de acestea sunt suficiente.

Intrebata in octombrie, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ce parere are despre faptul ca autoritatile locale doresc mai multe actiuni la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Ramona Manescu a raspuns: "Parerea mea este ca Portul Constanta este un obiectiv strategic de interes national si cu asta cred ca am spus tot".

Ulterior, la o noua intrebare pe acest subiect, ministrul Transporturilor a precizat: "Autoritatile locale au 20%, vi se pare ca nu au destul?". "Ba da", a venit raspunsul din sala. "Si mie", a incheiat Ramona Manescu.

Primarul Constantei, Radu Mazare, sustinea, in 18 septembrie, ca autoritatile locale ar putea primi inca 15% din actiunile pe care statul le detine la Administratia Porturilor Maritime Constanta, urmand ca alte 15% din actiuni sa fie listate pe Bursa.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#listare bursa Port Constanta, #privatizare Port Constanta, #actiuni Port Constanta , #Privatizare