Privatizarile, o sursa de venituri pentru guvernele lumii, dar de insuccese in Romania

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 11:44
2247 citiri
Privatizarile, o sursa de venituri pentru guvernele lumii, dar de insuccese in Romania

Guvernele ar trebui sa inceapa un nou val de privatizari in perioada urmatoare, insa de data aceasta ar trebui sa se concentreze pe proprietati. In prezent, cand economiile tarilor avansate se confrunta cu cel mai inalt grad de indatorare publica, principalul motiv al privatizarilor sunt fondurile astfel obtinute.

Clasa politica se foloseste de privatizare din diferite motive. De exemplu, premierul britanic Margaret Thatcher s-a folosit de privatizare, in anii '80, pentru a reduce presiunile sindicatelor, in timp ce tarile europene au inceput sa vanda firmele de stat pentru a trece la economia de piata si a elimina economia la comanda, tipic comunista, conform celor de la The Economist.

Pentru a obtine fonduri bugetare, si guvernele Romaniei au incercat sa privatizeze, in ultima vreme, o serie de companii detinute, sau au incearcat sa vanda din actiunile pe care le mai detine.

Guvernele au companii de 2.000 miliarde dolari, plus cladiri si terenuri

In general, guvernele tarilor au privatizat majoritatea companiilor de succes detinute, insa mai sunt multe actiuni care pot aduce statelor venituri considerabile.

Companiile detinute de guvernele tarilor membre OECD valoreaza, in prezent, circa 2.000 de miliarde de dolari. Aici se adauga si pachetele minoritare pe care statul le mai detine la companii deja privatizate, plus alte 2.000 de miliarde de dolari din utilitati sau alte active ale statului.

Insa adevarata comoara sunt activele "non-financiare" - cladiri, terenuri, resursele - pe care FMI le estimeaza ca reprezinta circa trei sferturi din PIB al tarilor bogate, mai exact 35.000 de miliarde la nivelul OECD.

De exemplu, guvernul federal american detine aproape un milion de cladiri, dintre care 45.000 s-au dovedit a fi nefolosite sau prea putin puse in valoare, si aproape o cincime din teritoriul SUA, sub care se gasesc rezerve importante de petrol, gaze natuale sau alte minerale.

La randul sau, statul grec are in proprietate peste 80.000 de cladiri care nu sunt de patrimoniu si mai multe terenuri, iar, conform PwC, Suedia are propritati pe care le poate vinde a caror valoare se ridica la 100-120 de miliarde de dolari.

Cum a fost privatizarea in Romania in 2013

Romania mai are in proprietate mai multe companii pe care incearca sa le privatizeze si chiar pachete minoritare de actiuni la importante companii, precum si mai multe cladiri valoroase, pe care le poate vinde.

Anul trecut, Guvernul a incercat sa vanda din aceste companii, insa 2013 a fost marcat de o serie de evenimente, adevarate esecuri.

Cel mai important eveniment din 2013 a fost considerata privatizarea CFR Marfa, care este cel mai mare transportator de marfa pe calea feroviara, insa procesul nu a mai fost dus pana la capat.

Privatizarea a esuat dupa ce firma care a fost desemnata castigatoare a licitatiei organizate de stat, Grup Feroviar Roman (GFR), care este controlata de Gruia Stoica, nu a platit suma pe care o mai avea de dat pentru preluarea pachetului de actiuni de 51%, respectiv 170 milioane de euro.

Un alt esec a fost vanzarea esuata a concentratului de cupru al Cuprumin. Aici s-au aratat interesate doua companii, Trafigura (Singapore) si Yildirim (Turcia), care insa nu au depus oferte, iar Ministerul Economiei va schimba procedura de atragere a unui partener strategic.

Cuprumin a fost scos la vanzare in primavara lui 2013, la un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei.

Ministerul Ecomiei a fost mandatat de Guvern, dupa aceasta privatizare nereusita, sa gaseasca un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min. Acesta, trader sau producator, trebuie sa ccontribuie cu minim de 40-50 milioane euro.

Oltchim, un alt insucces in privatizare

Anul trecut, si combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, cea mai mare companie detinuta de stat din sectorul industrial, a fost scoasa la privatizare, dar datoriile mari acumulate, de peste 700 milioane de euro, nu a atras multi investiori interesati.

La licitatia Oltchim, unde statul detine aproape 55% din actiuni, au participat PCC, actionarul minoritar care are aproape 33% din actiuni, Stefan Vuza, proprietarul Chimcomplex Borzesti si Dan Diaconescu, acesta din urma incercand sa profite de imaginea pozitiva adusa, insa, dupa ce a oferit cea mai mare suma, nu s-a prezentat cu banii.

Totusi, o serie de companii chineze s-au aratat interesate de participarea la procesul de privatizare a Oltchim, fiind semnata si o scrisoare de intentie vizand participarea la procesul de privatizare a combinatului.

De asemenea, rusii de la Oil Gas Trade si-au anuntat intentiile de a prelua combinatul valcean.

Romania vrea sa privatizeze Electrica si sa vanda actiunile Romtelecom

Statul roman incearca sa mai privatizeze si alte companii, cum ar fi distribuitorul de energie Electrica sau sa vanda pachete importante de actiuni detinute, cum ar fi cele aproape 46% de la Romtelecom.

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie, actionarul majoritar al Electrica, compania va fi divizat inainte de privatizare, prin separarea unei firme care va prelua toate participatiile minoritare detinute la alte societati.

"Prin divizarea partiala a Electrica SA se va infiinta o noua societate, persoana juridica romana organizata in forma unei societati pe actiuni, avand ca obiect principal de activitate activitati de consultanta pentru afaceri si management si care va avea ca actionar unic statul roman reprezentat de Ministerul Economiei", se arata in proiectul de hotarare de guvern.

Aceasta firma va prelua din patrimoniul Electrica partea necesara desfasurarii activitatii de gestionare a participatiilor minoritare la alte societati, impreuna cu aceste participatii minoritare. De asemenea, vor fi transferate toate drepturile si obligatiile decurgand din contractele de privatizare, precum si drepturile si obligatiile Electrica decurgand din calitatea de parte in orice litigii sau proceduri arbitrale in legatura cu contractele de privatizare.

Dupa mai multi ani in care a incercat sa vanda pachetul detinut la Romtelecom, in decembrie, comisia de evaluare si selectare a consultantului pentru finalizarea privatizarii a Ministerului pentru Societatea Informationala a desemnat un castigator, respectiv consortiul format din SSIF Swiss Capital, UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities.

Romtelecom este o societate pe actiuni care ofera servicii complexe pe piata de comunicatii, de la telefonie fixa la Internet, televiziune digitala, IPTV, servicii combinate de date si voce.

Actionarii Romtelecom sunt OTE International, care detine 54,01% din capitalul companiei, si statul roman prin MSI care detine 45,99% din capital.

Compania a fost fondata in anul 1930, sub denumirea Societatea Anonima Romana de Telefoane, 90% dintre actiuni fiind detinute de firma americana ITT.

In 1997, Romtelecom devine societate pe actiuni in vedere privatizarii iar in anul 1998 grupul elen OTE cumpara 35% din actiuni plus 16% uzufruct, platind 675 de milioane de dolari si preluand managementul companiei. In actionariatul Romtelecom este implicata indirect si compania germana Deutsche Telekom, care detine 30% din actiunile OTE.

RA-APPS, o alta sursa de venituri bugetare

O alta sursa de fonduri pentru Guvernul Romaniei sunt si cladirile aflate in proprietatea Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS), din "privatizarea" carora Executivul estima, la un moment dat, incasari de 700 de milioane de lei, pe care le-a redus, apoi, la mai putin de 300 milioane de lei, pe fondul licitatiilor esuate, cele mai multe din lipsa de oferte.

RA-APPS are in circa 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Patrimoniu RA-APPS este evaluat, conform informatiilor vehiculate in piata, dar neoficiale, la 500 milioane euro - 1 miliard euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#privatizare Romania, #companii privatizare , #Privatizare