Sanevit: Privatizarea incepe pana la sfarsitul anului

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 13:04
1358 citiri
Sanevit: Privatizarea incepe pana la sfarsitul anului

Fabrica de seringi Sanevit, din Arad, incepe procedurile de privatizare pana la sfasritul anului, a anuntat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. El a adaugat ca, saptamana viitoare, Guvernul va aproba un memorandum privitor la preluarea societatii de un investitor.

"Vom resuscita Sanevit-ul. Saptamana trecuta, impreuna cu domnul ministru Arafat, am gasit solutia pentru a incepe demersurile de privatizare. Mai mult ca sigur, in sedinta de marti a Guvernului va fi aprobat memorandumul, astfel ca pana la finele anului sa incepem procedurile de preluare a fabricii de catre un investitor interesat", a spus ministrul.

In 8 octombrie, Liviu Pop declara, tot la Arad, ca in doua saptamani se vor "creiona" solutii pentru Sanevit, el afirmand atunci ca exista de trei ani un investitor interesat de preluarea societatii.

"In maximum doua saptamani veti avea creionat cum se vor solutiona problemele. Sunt datorii de 7,6 milioane de lei acumulate cu un patrimoniu de 8,5 milioane de euro, deci balanta este foarte mare", spunea Pop.

El afirma ca membrii fostului guvern "ori n-au fost capabili, ori au avut interese meschine pentru nerezolvarea problemei Sanevit".

In 2 octombrie, angajatii Sanevit Arad, producator de seringi si ace medicale de unica folosinta, au protestat in fata fabricii, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile de peste un an, iar pentru cateva luni nu au primit deloc bani.

"Protestam fata de situatia incerta in care ne aflam. Nimeni nu ne spune care e strategia Guvernului fata de fabrica. Timp de opt ani, Sanevit a fost la Ministerul Sanatatii, care nu a avut nicio strategie. Sunt restante salariale fata de angajati in suma de 550.000 de lei, suma foarte mare avand in vedere ca suntem 30 de oameni", declara unul dintre manifestanti, Petru Tulcan.

Ministerul Economiei va gestiona pachetul de actiuni detinut de stat la compania farmaceutica, de 84,7% din capitalul social.

Guvernul arata ca Sanevit trebuie eficientizata cat mai urgent, in acord cu recomandarile Fondului Monetar International (FMI) de privatizare sau vanzare a unor pachete de actiuni la companii de stat.

Deschisa in 1995, Sanevit a fost prima fabrica din tara producatoare de seringi si ace medicale de unica folosinta. Fabrica are o capacitate de productie anuala de 200 de milioane seringi de unica folosinta si de peste 500 de milioane ace medicale.

In urma cu trei ani, Ministerul Sanatatii a numit un administrator special la Sanevit Arad, fabrica neputand efectua plati catre furnizori intrucat avea conturile blocate din cauza problemelor financiare. Si in 2002 societatea a intrat in blocaj financiar, fiind in imposibilitatea de a-si achita datoriile catre furnizorii de materii prime si servicii.

Sanevit se afla pe lista companiilor ale caror pierderi trebuie incluse in deficitul bugetar, conform intelegerii cu FMI.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#privatizare sanevit, #privatizare fabrica seringi, #Sanevit Arad, #investitori Sanevit , #Privatizare