Afacerile cu statul - castiguri garantate

Miercuri, 22 Noiembrie 2006, ora 15:33
2447 citiri

Profitul pe care il aduc terenurile din Baneasa este atat de dulce, incat producatorii ciocolatei Primola au decis sa isi cumpere si ei o bucatica.

Licitatia organizata de AVAS pentru vinderea unui teren de peste 5.000 de metri patrati apartinand Baneasa SA nu s-a incheiat la pretul de pornire, insa castigatorul a obtinut un chilipir imobiliar evaluat la 29,8 milioane de dolari.

Dupa ce, in numarul trecut, v-am facut o scurta prezentare a modului in care puteti participa la licitatiile organizate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acum "Banii Nostri" a participat la licitatia unuia dintre cele mai ravnite terenuri din Capitala.

Saptamana trecuta, statul a scos la vanzare cel de-al doilea teren al debitorului Baneasa SA, care are o suprafata de 5.320 de metri patrati, la un pret de pornire de 961.025 de dolari fara TVA.

Nu numai Becali vrea Baneasa

La licitatie au participat sapte societati comerciale si o persoana fizica. Ce cauta la o licitatie de milioane de euro o persoana fizica? Raspunsul l-am aflat ulterior de la unul dintre reprezentantii statului, care le-a soptit jurnalistilor ca domnul respectiv are, intr-adevar, in cont milioane de euro.

Pregatirile au durat putin, cateva stampile si semnaturi, dupa care presedintele comisiei de licitatie, Mircea Negoita, a dat detalii despre bunul scos la mezat. Terenul este cu vad, pe strada Erou Iancu Nicolae, si apartine fostei IPRS, acum Baneasa SA.

In afara de o cladire in stare de degradare, terenul e viran, folosit candva ca maidan de batut mingea. Utilitatile precum apa, canalul, energia si accesul la telecomunicatii sunt asigurate. Aspect care creste automat pretul terenului. Presedintele comisiei a anuntat ca terenul a mai fost licitat anterior si a fost castigat de firma Gamma Unu SRL, care nu a platit pretul in termenul prevazut, pierzand astfel garantia depusa la inceputul licitatiei, precum si dreptul asupra terenului.

Voci din AVAS vorbesc despre Gamma Unu ca despre un samsar al pietei, asta pentru ca societatea ar fi dorit sa vanda ulterior terenul la un pret mai mare, sa-si acopere investitia si sa aiba un profit frumusel. Se pare ca nu a reusit in timp util.

Problema este ca societatea Gamma Unu a inaintat in instanta o contestatie a licitatiei anterioare. La aflarea acestui detaliu, participantii au frematat.

Cine da mai mult

La licitatie, suma creste progresiv, in pasi de cate 100.000 de dolari. La prima strigare a participat toata lumea. La pasul doi, persoana fizica s-a retras, chiar daca avea milioane de euro in cont.

A urmat o sarabanda la urmatorii cinci pasi, in care doar patru firme mai licitau. Cand s-a ajuns la 3,5 milioane de dolari, societatea Real Construction Companies Group SA a ridicat pragul cu 400.000 de dolari.

Dupa aceasta etapa au mai ramas in cursa doar doi participanti: Real Construction Companies Group SA si Supreme Estate SRL.

Cresterile succesive ale pretului au dus suma la 5,1 milioane de dolari, moment in care Real Construction nu a mai plusat. Astfel, pretul cu TVA platit pentru cei 5.320 de metri patrati este de 6.069.000 de dolari, adica 1.140 dolari/mp.

Terenurile din Baneasa nu le imparti cu nimeni!

Supreme Estate SRL, firma castigatoare a terenului ce apartinuse Baneasa SA, din orasul Voluntari, a fost infiintata in octombrie 2006 si apartine cunoscutului producator de ciocolata si biscuiti Supreme Group.

Compania este controlata de cetatenii libanezi Jihad Maurice Jabra si Johnny Jabra si produce mai multe marci de ciocolata si biscuiti, printre care Primola, Novatini si Ulpio.

De remarcat ca pe 10 iulie anul acesta firma Nova Estate castiga, in urma unei licitatii organizate de AVAS, un alt teren al Baneasa SA, in suprafata de 9.592 mp, la un pret de 335 de dolari/mp.

In spatele afacerii este tot Supreme Group. Cele doua terenuri sunt lipite si totalizeaza 14.912 mp, obtinute de libanezi de la statul roman cu 622 dolari/mp.

Directoarea economica a Supreme Group, Maria Romano, a declarat ca grupul a decis ca pe acest amplasament sa fie construit un complex de apartamente de lux, spatii comerciale si de servicii, inclusiv o gradinita, o clinica de pediatrie si saloane de infrumusetare si ca aceasta investitie nu este singura demarata de societate pe piata imobiliara din Bucuresti.

Statul roman a crescut profitul Supreme Grup cu 20,5 milioane de dolari

Afacerea ce a costat aproximativ 9,2 milioane de dolari poate scoate un profit uluitor in cativa ani. Potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania, pretul terenurilor in acea zona variaza, in functie de tipul de proiect ce poate fi demarat, intre 1.000 si 2.000 de euro/mp pentru birouri, 1.000-2.000 euro/mp pentru rezidential, 250-500 euro/mp pentru comercial si 70-120 de euro/mp pentru industrial.

Tinand cont de faptul ca terenul dispune de utilitatile necesare si ca zona in care se afla este una dintre cele mai cautate de investitorii in real estate, pretul real al terenului in suprafata de 14.912 mp poate ajunge la 29.824.000 de dolari.

Suma a fost calculata la 2.000 de dolari/mp, cat este pretul zonei la terenurile cu potential de dezvoltare de locuinte.

In concluzie, profitul companiei castigatoare este de aproximativ 20,5 milioane de dolari.

Alexandru Urzica

Banii Nostri

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...