BERD a afisat un profit de 1.4 miliarde euro in 2010

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 14:39
1253 citiri
BERD a afisat un profit de 1.4 miliarde euro in 2010

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a obtinut in 2010 un profit net de 1.4 miliarde de euro, fata de pierderea de 746 milioane de euro din 2009, cresterea fiind stimulata de investitiile majore, se arata intr-un comunicat, anunta Mediafax.

Banca a realizat in 2010 un numar record de 386 de investitii, nivelul de finantare ajungand la 9 miliarde de euro, fata de 7.9 miliarde de euro in 2009.

"BERD ramane cel mai mare investitor din Europa Centrala si de Est si un partener puternic pentru sectorul privat local si strain. Regiunea noastra este in continuare foarte atragatoare, iar in 2011 vom face si mai multe eforturi pentru a finanta companii locale si pentru a sprijini investitiile straine directe", a declarat vicepresedinte BERD, Manfred Schepers.

Institutia si-a mentinut pozitia pe piata anul trecut si, fiind ratificata cu standardul triplu A, a putut in continuare sa ofere imprumuturi la cote favorabile.

Creditele neperformante au reprezentat doar 3% din totalul imprumuturilor acordate. Lichiditatea a ramas la un nivel inalt, iar actionarii au aprobat marirea capitalului cu 50%, la 30 de miliarde de euro. Masura va fi aplicata in cursul anului 2011.

Investitiile in tarile in curs de dezvoltare au crescut cu 80% la 920 milioane de euro, bugetul fiind impartit in 114 proiecte. 

Banca a mai finantat 71 de proiecte in Balcanii de vest, cu 39% mai mult decat in 2009, cifra totala depasind pentru prima oara 1 miliard de euro. Investitiile in initiativele pentru energie sustenabila au crescut cu 64%, la 2.2 miliarde de euro si au reprezentat aproape un sfert din totalul finantarii de anul trecut.

In 2010, BERD s-a axat pe sprijinirea economiei reale, cu o deosebita atentie pentru sectorul agricol.

Sub amenintarea cresterii preturilor la produsele alimentare, banca a aprobat 63 de proiecte, valorand in total 836 milioane de euro, cu 31% mai mult decat in 2009. Mai mult, investitiile in energie regenerabila s-au triplat anul trecut, la 363 milioane de euro.

Toate proiectele din domeniul energiei au depasit 1 miliard de euro.

In 2011, banca isi va apleca atentia mai ales asupra diversificarii economiilor reale, asupra pietelor de capital subdezvoltate si asupra eficientizarii energiei. Anul acesta, investitiile sunt estimate la 8-9 miliarde de euro.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#berd, #profit, #miliarde, #euro , #Profit