Cat pierd SUA din cauza paradisurilor fiscale

Luni, 11 Martie 2013, ora 18:20
2046 citiri
Cat pierd SUA din cauza paradisurilor fiscale

Companiile americane obtin profituri record, dar pastreaza tot mai multi bani offshore, astfel ca 60 dintre acestea, analizate de Wall Street Journal, au pus anul trecut deoparte offshore o suma cumulata de 166 miliarde de dolari, protejand astfel 40% din castiguri de fiscul american.

Cele 60 de companii au fost selectate pentru analiza intrucat in 2011 au pastrat fiecare in strainatate cel putin 5 miliarde de dolari.

Aceasta practica este rezultatul legislatiei americane potrivit careia companiile nu trebuie sa plateasca impozite pe profitul obtinut de subsidiarele din strainatate, daca banii nu sunt repatriati in Statele Unite.

Marile companii americane inregistreaza o parte mai mare din vanzari pe pietele externe cu ritm rapid de dezvoltare. Companiile transfera totodata o parte mai mare din profituri si prin atribuirea diviziilor externe a unor patente valoroase si a licentelor.

Neimpozitarea profiturilor din strainatate face obiectul unor dezbateri aprinse legate de politica si codul fiscal din Statele Unite.

Grupurile de afaceri sustin ca profiturile companiilor americane trebuie impozitate acolo unde sunt generate, asa cum procedeaza multe tari. Mai mult, aceste grupuri sustin ca impozitele din SUA sunt mai mari decat in alte tari, iar companiile americane sunt dezavantajate.

Altii sunt de parere ca sumele tot mai mari din strainatate ale companiilor sunt rezultatul unor manevre complicate ale acestora, de a raporta profitul in tari cu fiscalitate redusa. Din cele 60 de companii analizate, 10 au pastrat in strainatate profituri mai mari decat profitul impozitat.

Intre acestea se afla si Abbott Laboratories, al carei profit din strainatate a crescut anul trecut cu 8,1 miliarde de dolari, la 40 de miliarde de dolari. Cresterea este mai mare decat profitul net de 6 miliarde de dolari al grupului, care a fost afectat de un cost exceptional de 1,4 miliarde de dolari rezultat din rambursarea anticipata a unei datorii. Abbot a raportat pierdere inainte de taxe, la operatiunile din SUA. Un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze.

Companiile tehnologice si de produse destinate sanatatii conduc in topul firmelor care isi pastreaza banii in afara SUA

Honeywell International si-a majorat anul trecut profitul subsidiarelor din strainatate, alocat pentru investitii, cu 3,5 miliarde de dolari, la 11,6 miliarde de dolari, crestere echivalenta cu profitul anual al grupului industrial, excluzand o ajustare pentru programul de pensii.

Potrivit analizei, profiturile totale detinute de sucursalele din strainatate ale celor 60 de companii au crescut anul trecut cu 15%, la 1.300 de miliarde de dolari, de la 1.130 miliarde de dolari cu un an in urma.

Tendinta este mai pronuntata la 26 de companii tehnologice si de furnizoare de produse destinate ingrijirii sanatatii. Impreuna, aceste companii au pastrat anul trecut la sucursalele din strainatate 122 de miliarde de dolari, respectiv aproape trei sferturi din totalul de 166 miliarde de dolari.

La unele dintre aceste companii, diviziile offshore pastreaza aproape tot numerarul grupului.

Potrivit Johnson&Johnson, subsidiarele sale externe detineau la sfarsitul anului trecut numerar si echivalent de numerar in valoare de 14,8 miliarde de dolari, dintr-un total de 14,9 miliarde dolari.

Nu toate profiturile sunt pastrate in numerar, o parte din bani fiind folosite la investitii de capital.

Microsoft si-a majorat detinerile la subsidiarele din strainatate cu 16 miliarde de dolari, la 60,8 miliarde de dolari, in anul fiscal incheiat in iunie 2012, cresterea fiind echivalenta cu profitul net de 17 miliarde de dolari obtinut in anul respectiv.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pierderi evaziune fiscala SUA, #paradisuri fiscale companii SUA, #pastrare profituri firme SUA , #Profit