Cum sa-i cheltuiesti - Editie de weekend
HOT TOPICS

Cum sa faci profit dintr-o livada de pomi fructiferi

Cum sa faci profit dintr-o livada de pomi fructiferi
Un hectar de meri poate aduce un castig anual de 18.000 de euro. Investitia initiala intr-un hectar cultivat cu pomi fructiferi este de aproximativ 35.000 de euro si poate fi recuperata in trei ani.


Restrangerea suprafetelor cultivate cu
livezi si cererea tot mai mare a facut din pomicultura una dintre cele mai
profitabile ramuri ale agriculturii.



 



Un fermier care vrea sa se apuce de acest
tip de business are nevoie de cel putin cinci hectare de teren si suprafata
poate urca pana la 40 de hectare. "O suprafata mai mica de cinci hectare
nu este rentabila, iar una mai mare nu poate fi gestionata optim", explica
Isac Ilariu, presedintele Societatii Nationale a Pomicultorilor din Romania.



 



Pentru a da rod, o liva­da trebuie ingrijita
cu multa atentie. Specialistii recomanda ca doar in perioa­dele de varf, cum ar
fi culesul, sa se apeleze la zilieri.



 



Merele si perele merg cel mai bine la deal



 



De asemenea, terenul este foarte important
pentru bunul mers al productiei. Asta, pentru ca nu orice specie se poate
cultiva oriunde. Dupa carte, marul, prunul, gutuiul sau parul cresc in zonele
deluroase, iar cele joase sunt indicate pentru ciresi, visini sau piersici.



 



Cei care vor sa aiba propria livada ar
trebui sa analizeze locatia mai amanuntit impreuna cu un specialist, pentru ca
temperaturile de peste an, curentii de aer, precum si compozitia chimica a
solului joaca un rol decisiv asupra dezvoltarii fructelor. Dupa ce sunt alese
specia de pom fructifer si locatia, Isac Ilariu recomanda viitorului pomicultor
sa viziteze mai multe ferme, atat de la noi, cat si din vestul Europei.



 



"Daca stiti pe cineva care vrea sa-si
faca plantatie de mar, prima data il trimiteti la Bolzano, Italia, la targul de
pe 6-8 noiembrie. Acolo se gaseste totul in materie de cultivarea marului",
spune Ilariu. El avertizeaza ca, fara pregatire temeinica in domeniu, riscul de
a esua este foarte mare.



 



Productii de 40.000 de tone la hectar



 



Pe langa informatii, investitorul mai
trebuie sa dispuna de fondurile necesare demararii afacerii. Pentru un hectar
de livada de meri la care s-a folosit ultima tehnologie este nevoie de 35.000
de euro, spune Isac Ilariu, iar daca se apleleaza la fonduri europene, suma
poate sa scada pana la 10.000 de euro la hectar. La acesti bani poti face o
livada total diferita de cele existente pana acum.



 



Romania a trecut pana acum prin schimbari
radicale in martie de cultivarea pomilor fructiferi. Prima a fost trecerea la
cultura intensiva in anii ’60, dupa ce am adoptat "palmeta italiana",
in care randurile erau mai apropiate si pomii mai desi si aplatizati pe spalieri.



 



Aceasta a dus la o crestere a productivitatii
de la 10.000-15.000 de tone la hectar la 35.000 de tone. Acum se face un nou
salt, productia putand ajunge la 40-50.000 de tone la hectar. Pentru aceasta se
cultiva noi soiuri, cu mai putine frunze, pentru a permite coacerea fructelor
mai usor.



 



Spre exemplu, un puiet costa circa patru
euro, iar la un hectar sunt necesari in jur de 3.000 de pomi.



Isac Ilariu le recomanda viitorilor
fermieri sa fie atenti la alegerea soiurilor. Majoritatea celor cultivate in
Romania sunt depasite prin acumularea in decursul anilor a diverse boli si
sensibilitati. Astfel, in cazul merelor, soiurile Idared si Golden au ajuns sa
ia locul Ionatanului, la care eram renumiti pe plan mondial cu ani in urma.



 



Sistem de irigatii si de protectie
antigrindina



 



Soiurile de ultima generatie mai au
avantajul ca intra in productie din anul urmator plantarii, fata de celelalte,
care aveau nevoie de mai mult timp.



 



Pe langa puieti, o livada moderna trebuie sa
mai aiba un sistem de irigatie prin picurare si sistem antigrindina. Sistemul
de protectie impotriva grindinei costa 15.000 de euro pentru fiecare hectar si
consta intr-un suport si plase speciale prin care nu patrunde piatra.



 



O livada moderna este insa profitabila si
permite recuperarea investitiei rapid, in trei ani. La negustorii din piete,
kilogramul de mere se vinde cu 1,5 lei, iar cum de pe un hectar se recolteaza
50.000 de kilograme, incasarile pot ajunge la peste 20.000 de euro la hectar.
Cheltuielile de productie sunt de 2.000 euro la hectar, daca fermierul cunoaste
bine bolile si daunatorii. Rezulta astfel un venit de 18.000 de euro la hectar.



 



Piata de desfacere nu este o problema



 



Gheorghe Voica, un pomicultor din Micesti,
Arges, spune ca vanzarea recoltei se face relativ usor daca respecti anumite
reguli. "Din ‘93 incoace, in niciun an nu mi-a ramas un kilogram de mere
nevandut", spune Voica. Productia o vinde la particularii din piete, care il
cunosc si cumpara de ani buni direct de la el. "Important e sa ai merele sortate
si sa nu inseli negustorul punand fructele frumose doar la suprafata",
explica Gheorghe Voica.



 



Livezile Romaniei



 



Meri – 54.554 hectare



Peri – 3.384 hectare



Gutui – 290 hectare



Pruni – 58.770 hectare



Caisi – 3.475 hectare



Piersici – 2.571 hectare



Ciresi – 4.724 hectare



Visini – 2.873 hectare



Nuci – 1.924 hectare



 



Sfaturi pentru viitorii pomicultori



 



Vizitati mai multe ferme inainte de a
demara o afacere, experienta in domeniu fiind foarte importanta.



 



Atentie la alegerea speciilor si a
soiurilor de cultivat, pentru ca multe dintre ele sunt depasite!



 



Pozitia terenului poate influenta culoarea,
gustul, marimea si cantitatea fructelor.



 



Cunoasterea bolilor si a daunatorilor la
soiurile pe care le cultivati este obligatorie.



 



Specialistii recomanda fermierilor sa se
ocupe personal de livada pentru rezultate optime.



Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24

Loading from
comments powered by Disqus