Dupa 9 luni, creditele pierdere reprezinta 8,5% din total

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 12:09
1136 citiri
Dupa 9 luni, creditele pierdere reprezinta 8,5% din total

Creditele clasificate drept pierdere reprezentau dupa primele noua luni 8,5% din totalul imprumuturilor, comparativ cu o pondere de 3,6% inregistrata in septembrie 2008, a declarat, marti, prim-viceguvenatorul BNR, Florin Georgescu.

"Creditele considerate standard reprezentau 60,6% din total, in scadere de la 66,4% in septembrie 2008, ceea ce inseamna ca a existat o trecere spre categoriile mai riscante, indeosebi asupra celor clasificate indoielnic si pierdere", a afirmat Georgescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca ponderea imprumuturilor clasificate indoielnic in totalul imprumuturilor a crescut de la 1,2% in septembrie 2008 la 2,8% in aceeasi luna din 2009.

Totodata, creditele substandard reprezentau dupa primele noua luni 7,4% din portofoliul de imprumuturi, in crestere de la 5,3% in septembrie 2008.

Pe de alta parte, ponderea imprumuturilor in observatie a scazut de la 23,5% la 20,7% in septembrie 2009.

"Imbucurator este ca profitabilitatea sistemului bancar a fost pozitiva la noua luni, 680 milioane de lei, desi se observa o scadere importanta, de cinci ori si ceva", a spus oficialul BNR.

Sistemul bancar a obtinut la noua luni un profit de 679,9 milioane de lei, castigul inregistrat in trimestrul al treilea, de 589,9 milioane de lei, fiind de 6,5 ori mai mare decat rezultatul din primul semestru, cand bancile au raportat un profit de 90 milioane lei.

Castigul din primele noua luni a fost insa de aproape 4,7 ori mai redus fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut.

Totodata, activele totale nete ale sistemului bancar au crescut in primele noua luni cu 2,55% comparativ cu finele anului trecut, la 322,46 miliarde de lei.

"Datorita trecerii pe profit a sistemului bancar, ritmul de crestere a provizioanelor a incetinit. Deci se poate spune ca se aplatizeaza acest trend de provizionare si ritmul de crestere a creditelor neperformante, ceea ce inseamna ca exista semnale pozitive", a precizat Georgescu.

El a mai aratat ca ponderea creditelor restante si indoilenice in capitalurile proprii ale bancilor se plasa la 10,5% in septembrie 2009, in urcare de la 2,4% in luna similara din 2008.

Si raportul dintre credite restante si indoielnice si active a crescut la 0,92% in septembrie 2009.

Georgescu a precizat ca bancile sunt solide, avand un indicator de solvabilitate foarte bun, care a crescut de la 11,9% in septembrie 2008 la 13,7% in luna similara din acest an.

"Toate bancile au o solvabilitate de peste 10%, un nivel foarte bun comparativ cu norma internationala (care impune un nivel minim de 8% - n.r.). Banca centrala dispune de toate instrumentele de a pastra soliditatea bancilor la un nivel corespunzator", a continuat oficialul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#creditele, #georgescu, #imprumuturi, #pierdere , #Profit