Falimentul companiilor, "jackpot-ul" avocatilor de business - interviu Doru Bostina

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:59
3543 citiri
Falimentul companiilor, "jackpot-ul" avocatilor de business - interviu Doru Bostina

Piata de avocatura a ramas un domeniu stabil, desi in 2011 au lipsit aproape cu desavarsire tranzactiile mari si foarte mari. Pentru avocati, criza a insemnat mai multa munca pentru tranzactii de valoare mai mica si venituri cu 10 - 15% mai ridicate, este de parere Doru Bostina.

Serviciile de avocatura sunt conditionate de starea economiei si de bunul mers al afacerilor. Litigiile au ramas cel mai profitabil sector pentru casele de avocatura si in 2011?

Litigiile au adus cea mai mare parte a incasarilor in anul care s-a incheiat si aceasta nu este o surpriza.

Acest fapt trebuie insa contextualizat, in conditiile in care cele 18 birouri teritoriale sunt integrate operational in cadrul ariei de practica "Litiigii si Executari silite" si care in anul in care a trecut au lucrat "cu motoarele turate la maxim".

Multe companii din provincie, care in perioada de avant economic au crescut spectaculos, au descoperit in perioada de criza ca se confrunta cu probleme juridice complexe carora nu le puteau gasi o rezolvare satisfacatoare decat apeland la expertiza unor case de avocatura mari.

Pozitionarea noastra in provincie cu mult inainte de inceperea crizei ne-a permis sa oferim firmelor locale consultanta de care aveau atata nevoie in acea perioada, cand diferenta dintre supravietuire si faliment depindea de calitatea serviciilor de asistenta si consultanta juridica.

Care a fost cea mai mare tranzactie la care ati lucrat in 2011?

Anul 2011 a fost un an in care au lipsit aproape cu desavarsire tranzactiile mari si foarte mari (cele de ordinul sutelor de milioane de euro) ceea ce din punctul de vedere al avocatilor a insemnat foarte multa munca pentru tranzactii de valoare sensibil mai mica.

Nu am facut exceptie de la acest trend, fiind implicati in mai multe tranzactii de ordinul zecilor de milioane de euro.

Una dintre ele este cea prin care concernul japonez Sumitomo a achizitionat 90% din Alcedo, companie care detine o cota de aproximativ 20% din piata de distributie a produselor de protectia plantelor si peste 10% din piata de distributie de seminte certificate din Romania precum si Alchimex, producator de produse de protectia plantelor din Romania.

S-a simtit criza financiara si in profitul caselor de avocatura? Ce incasari ati avut in 2011?

Criza s-a simtit si pe piata avocaturii, insa nu in anul 2011 ci in anul 2010, cand aceasta a scazut cu peste 20%. In anul care a trecut, dupa un inceput extrem de promitator in primele 2 luni, temerile privind posibilitatea reintrarii economiei mondiale in criza la care s-au adaugat problemele din zona euro au facut ca situatia din piata sa fie extrem de fluida, temperand optimismul.

Din fericire, lucrurile si-au revenit in trimestru al treilea, pentru ca pe final de an, sentimentul de nesiguranta sa revina din nou.

Majoritatea caselor de avocatura au preconizat o crestere de 10- 15% in 2011, o crestere binevenita in acest context. In ceea ce ne priveste, conform datelor preliminare, cifra de afaceri pe 2011 va depasi 25 milioane de euro, o crestere substantiala.

Intr-un an in care toate serviciile s-au scumpit si clientii au devenit mult mai pretentiosi in privinta alegerilor pe care le fac, cum v-ati facut oferta mai atractiva?

Politica de onorarii a ramas aceeasi in ultimele 18 luni si nu consideram ca a venit inca momentul revizuirii ei. Situatia economica generala este inca precara si ca atare consideram ca in acest moment este nevoie de stabilitate si predictibilitate atat a costurilor cat si a onorariilor.

Am incercat sa oferim un plus de rapiditate, un plus de atentie, un plus de timp la plata facturii, intelegand ca o atitudine flexibila ne va asigura o relatie de colaborare pe termen lung.

Care a fost solutia dumneavoastra pentru reducerea costurilor companiei: disponibilizarile sau micsorarea salariilor? Cat de mult au crescut pretentiile la angajarile de pe piata de avocatura?

In conditii de criza, majoritatea managerilor vor sa se asigure ca fiecare pas pe care il fac este bine calculat, corect si oportun. Paradoxal, in situatii de criza prudenta nu exclude nevoia de servicii juridice noi.

In ceea ce ne priveste, am facut ceea ce orice om cu bun-simt face: am extins serviciile pastrand neschimbate tarifele, dar am adaugat un plus de calitate serviciilor.

Numarul de avocati si consultanti a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa nu dincolo de valorile normale de mobilitate de pe piata avocaturii din Romania.

Unii avocati au parasit societatea, altii s-au alaturat echipei noastre. In acest moment, avem aproape 120 de avocati si consultanti juridici in Bucuresti si in cadrul celor 18 birouri teritoriale functionale. Nu in cele din urma, am facut mereu planuri de crestere pentru ce va fi dupa criza.

Nu am facut niciodata promovari "la sfarsit de an", "de Paste" sau "de Craciun" pentru ca nu legam acest lucru de o data calendaristica anume ci de rezultatele muncii depuse, a calitatii actului avocatial si a implicarii. Nici sfarsitul lui 2011 nu a constituit o exceptie.

Potrivit ultimelor estimari, si in 2012, criza va determina un numar semnificativ de companii sa ceara insolventa. Cum vedeti dumneavoastra piata de avocatura in 2012?

Actualul context economic este extrem de instabil si de imprevizibil, ceea ce va reprezenta o noua provocare pentru piata avocaturii de business din Romania.Chiar daca in prezent reprezentanti din piata avocaturii de business exprima un optimism rezervat fata de evolutiile pe termen scurt, nu este exclusa reintrarea intr-o noua perioada de recesiune economica.

Pe acest fundal, avocatii de business vor fi nevoiti sa reevalueze atat nevoile pentru servicii juridice ale clientilor cat si abilitatile lor de a face fata unui nou val de constrangeri financiare. Exista semne ca nici sectorul imobiliar si nici cel al constructiilor nu si-ar reveni in viitorul imediat, asa cum analistii considera ca zona de Fuziuni si Achizitii sa ramana blocata in ciuda faptului ca multi vanzatori si-au ajustat asteptarile in jos.

Daca turbulentele de pe pietele financiare vor continua, vor afecta si apetitul de risc al investitorilor care nu se vor aventura pe pietele de capital. Deteriorarea situatiei bancilor ar putea sa priveze economia reala de capitalul de care are nevoie, acea scanteie care sa reporneasca motoarele economiei.

Speram ca aceste scenarii pesimiste sa nu se materializeze. In ceea ce ne priveste, vom fi pregatiti pentru a fi alaturi de partenerii nostri oferindu-le asistenta si consiliere juridica de cea mai inalta calitate indiferent in ce directie se va indrepta economia romaneasca.

Iata mai jos un tabel cu distributia incasarilor Bostina & Asociatii pe anul 2011:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Doru Bostina avocat, #rezultate financiare case avocatura 2011, #Bostina si Asociatii, #piata avocatura 2011 , #Profit