Impozit forfetar vs impozit pe profit: care va castiga?

Vineri, 27 Martie 2009, ora 08:57
4237 citiri
Impozit forfetar vs impozit pe profit: care va castiga?

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, intentioneaza sa introduca o noua formula de impozitare, numita "capilara", ce presupune taxarea mai redusa a cat mai multor categorii.

O prima etapa in acest sens ar fi aplicarea unui impozit forfetar, ce presupune taxarea in functie de tipul de activitate. De exemplu, restaurantele ar putea fi taxate pe numarul de mese, iar producatorii pe consumul de electricitate.

Impozitul forfetar ar urma sa ia loc celui pe profit, cel putin pentru firmele care activeaza in domenii precum cel hotelier, restaurante sau intreprinderi mestesugaresti, avand in vedere ca 80% din companiile din Romania declara pierderi duble fata de profit, pentru a scapa de plata datoriilor catre stat, potrivit lui Pogea.

"Din cele 617.525 de firme din Romania, doar 12.000 asigura aproape 85% din veniturile publice, prin plata taxelor si impozitelor catre stat, iar cifra de afaceri a acestora la nivelul anului 2007 era de 670 de miliarde lei", a spus Pogea, in cadrul unui seminar organizat de Business Standard.

El a adaugat ca exista firme care au raportat pierderi de 180% in ultimii doi-trei ani.

Ce castiga statul

Prin impozitul forfetar, statul ar avea mult de castigat. Daca o firma produce "pe banda rulanta", acest lucru se va reflecta in consumul sau de energie electrica, iar compania respectiva nu se va mai putea eschiva de plata impozitelor invocand lipsa profitului: daca produci mult, nu o faci niciodata in pierdere.

De asemenea, exista si cazuri in care acest tip de impozit poate fi stabilit la un anumit procent din cifra de afaceri sau vanzari, sau chiar poate fi o suma fixa.

Ce pierd companiile

Oamenii de afaceri insa nu sunt de acord cu acest tip de aplicare a impozitului forfetar, care ar presupune ca firmele trebuie sa plateasca bani statului fie ca au profit, fie ca nu.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, sustine ca tarile europene care au implementat acest sistem in timpurile de crestere economica incearca sa renunte la el.

Cum va arata sistemul fiscal

Pana una alta, impozitele principale, precum TVA-ul, cota unica, nivelul contributiilor si impozitul de venit, vor ramane neschimbate in 2009 si 2010, a spus Pogea.

"Vor mai exista modificari, dar nu avem in vedere modificarea principalelor taxe si impozite. Discutam doar de impozitul forfetar si, in ce priveste rectificarea bugetara, vom face ajustari de cheltuieli doar cu autoturismele, mobilierul si deplasarile si in nici un caz nu vom reduce cheltuielile pentru investitii", a declarat Pogea.

Ministrul Finantelor are in vedere si reducerea taxelor si tarifelor. Astfel, 71 dintre acestea ar urma sa fie taiate de pe lista, dintr-un total de 558.

Discutiile pe marginea noului Cod Fiscal vor incepe vineri, impreuna cu partenerii sociali. Pogea nu a oferit un termen limita pentru aprobarea Codului, dar a adaugat ca va fi gata pana la 1 ianuarie 2010.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#cod, #companii, #fiscal, #forfetar, #impozit, #impozite, #pogea, #profit, #stat, #taxe , #Profit