Investitie inspirata: Pretul whisky-ului poate creste si de cinci ori in timp

Marti, 26 August 2014, ora 08:50
2864 citiri
Investitie inspirata: Pretul whisky-ului poate creste si de cinci ori in timp

Whisky-ul poate deveni o investitie inspirata, de vreme ce valoarea acestei bauturi tinde sa creasca incet, dar sigur. Profitul mediu inregistrat de cumparatorii de whisky la tranzactiile ulterioare poate fi si de 500% in anumite conditii, iar trendul se mentine ascendent.

Nu se mai bea, se vinde! Whisky-ul cu "pedigree" scotian sau irlandez si cu o anumita vechime a devenit moneda forte in tranzactiile si licitatiile caselor de renume de pe intregul glob. Nu doar lichidul distilat in Scotia sau Irlanda are mare cautare. La fel de vanate sunt si raritatile japoneze Karuizawa, Hanyu Ichiro si Yamazaki.

Recent, o sticla de whisky Hanyu Ichiros Ace of Spades a fost vanduta la o licitatie organizata de casa Bonhams in Hong Kong cu peste 10.000 de dolari americani. Colectionarii de whisky se afla deja in punctul in care marcile consacrate sau rare sunt vanate mai ceva decat o comoara de aur, potrivit Bloomberg.

Noroc chior

Unul dintre acesti investitori-colectionari, Aaron Chan, a crezut ca l-a prins pe Dumnezeu de picior atunci cand pe internet a dat peste anuntul unui magazin din Atena care isi lichida stocul de marfa. Printre obiecte se numara si o sticla de Hanyu Ichiro Aces of Spades. Proprietarul nici nu a stiut ce comoara se ascundea pe raftul magazinului, asa ca Chan a platit fara sa ezite cei 774 de dolari americani.

"A fost momentul meu de Evrika!", recunoaste noul proprietar. Are si de ce sa sara in sus de bucurie, intrucat bautura de culoarea ambrei ii poate aduce un profit de 14 ori mai mare. Preturile inregistrate de whisky-urile traditionale din Scotia sunt insa si mai mari.

Butelca de o jumatate de milion de dolari

In ianuarie, Sotheby's a atins recordul la vanzarea unui recipient cu whisky: 632 237 de dolari americani platiti pe o damigeana de sase litri de Macalan "M" single malt. Practic, litrul de whisky a fost vandut cu peste 100.000 de dolari. La pretul acesta, ar fi bine ca taria si aroma sa fie pe masura!

"Nu sunt adeptul metodei de a cumpara whisky doar pentru a-l tranzactiona mai departe, insa primesc din ce in ce mai multe intrebari de la clienti care vor sa investeasca in whisky pentru a-si dubla banii", povesteste Heather Greene, degustator al clubului new yorkez Flatiron Room.

Mai valoros decat vinul

In ultimii ani, numarul barurilor in care se serveste whisky a crescut proportional cu pofta clientilor pentru bautura alcoolica. Iar pretul whisky-ului a sarit si el pana in tavan, asa ca visul de a-ti dubla banii nu este doar un vis.

Conform indexului Grade Scotch, editat in Tain-Scotia, profitul scos din afacerea cu whisky este de 440% pe ultimii sase ani. Considerabil, daca luam in calcul ca pe bursa cotatiile firmelor din indexul Standard &Poor aduc un profit de 31%, in timp ce afacerea cu vinuri aduce doar 2% in plus. Vestea este de bun augur pentru degustatorul si colectionarul american Mahesh Patel. In ultimii 25 de ani, acesta a strans peste 5000 de sticle e whisky printr-o metoda inedita.

"Cumparam cate doua sticle. Una pentru a savura whisky-ul, alta pentru colectie", explica Patel. Colectia sa este asigurata contra sumei de 6 milioane de dolari, iar singura exceptie a facut-o in cazul unei Dalmore Trinitas, vechi de 64 de ani, pentru care a platit peste 160.000 de dolari acum patru ani. Nici nu ar fi avut cum sa o deguste. Doar trei stricle au fost imbuteliate vreodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#whisky, #profit whisky, #moneda forte, #investitie, #colectionari, #whisky rar , #Profit