Logan-ul trage Renault pe profit

Vineri, 28 Octombrie 2005, ora 04:23
1211 citiri

Vanzarile Renault pe piata mondiala sunt salvate de cele doua achizitii internationale ale sale, Dacia si Samsung Coreea. Vanzarile marcii-mama Renault pe piata occidentala sunt in scadere si in trimestrul trei al acestui an. In schimb, Logan a inregistrat vanzari peste asteptari, in ultimele trei luni, la fel precum in trimestrul precedent, pe toate pietele pe care este prezent, arata statisticile Renault.Tot Logan, dar si noul Clio III reprezinta sperantele francezilor de a recupera din piata in trimestrul IV al acestui an.

Renault a anuntat o crestere cu doar 1% a veniturilor realizate in al treilea trimestru al acestui an, sub nivelul asteptarilor.

Castigurile companiei din trimestrul trecut s-au ridicat la 9,542 miliarde de euro, comparativ cu 9,44 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, dar sub estimarile medii ale analistilor care prognozasera un profit de 9.675 miliarde de euro.

Renault a anuntat ca nepretentiosul Logan fost una din principalele surse de crestere a veniturilor sale. Masina, realizata la fabrica din Romania, incepand cu septembrie 2004, este acum produsa si in Rusia, Maroc si Columbia. De asemenea, subsidiara sud-coreeana Renault Samsung Motors a contribuit si ea la cresterea vanzarilor pe pietele internationale.

Pe primele noua luni ale anului, contructorul francez, numarul 10 in lume, a realizat venituri totale de 30,86 miliarde euro, in crestere cu 2,9% fata de intervalul similar al anului trecut. Renault a vandut aproximativ 1,93 milioane autovehicule la nivel mondial in primele noua luni ale anului, mai mult cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Europa de Vest, in conditiile concurentei intense si a presiunii preturilor, Renault si-a continuat strategia mentinerii volumului la un nivel profitabil, reducerii costurilor si optimizarii capacitatilor de productie. Volumul de vanzari pe piata Europei Occidentale a scazut cu 2,1%, ceea ce a provocat scaderea cotei de piata a grupului francez de la 10,7% la 10,4%. "Probabil se confirma ideea ca momentan vanzarile scad indreptandu-se intr-o directie negativa", a afirmat Sabine Blumel de la Banca IMI din Londra.

In afara Europei Occidentale, volumul vanzarilor marcii Renault s-a apreciat cu 11,2%. Vanzarile companiei Dacia au consemnat un avans de 85% in primele noua luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, stimulate de succesul modelului Logan pe toate pietele unde este comercializat.

In Coreea de Sud, Renault Samsung Motors a obtinut o crestere a volumului vanzarilor de 43%, cota de piata a diviziei in cazul vehiculelor de pasageri ajungand la 12,7%.

Miza pe Clio III

Francezii se bazeaza pe faptul ca vanzarile Loganului vor fi la fel de bune si in ultima parte a acestui an. Totodata Renault spera ca modelul Clio (generatia a treia) va impulsiona vanzarile, astfel incat sa fie mentinuta tinta de profit. Aceasta deorece exista o lista solida de comenzi pentru Clio 3, comenzi care au depasit asteptarile. Renault a lansat automobilul Clio 3 in luna septembrie. Modelul Clio 2 va fi in continuare comercializat sub numele de "Campus", dar, in acelasi timp, inlocuirea micului vehicul Twingo a fost amanata pentru anul 2007.

In ceea ce priveste categoria de masini C-Segment, cum este Golful celor de la Volkswagen, modelul Astra de la Opel sau Focus-ul al celor de la Ford, iar la Renault este Megane-ul, s-a consemnat o crestere usoara a vanzarilor in primele 9 luni ale acestui an. Dar JD Power - LMC Automotive Forecasting Services, companie de consultanta si analiza din industria auto, estimeaza ca productia acestui tip de Renault a scazut in aceasta perioada cu aproape 10%, fata de primele 9 luni ale anului 2004, ajungand pana la 607.250 de unitati.

Adrian Nuta, Bogdan Asaftei

Averea

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...