Noua capacitate de exploatare a minereurilor radioactive din Harghita va costa peste 70 mil. euro

Miercuri, 19 August 2009, ora 14:12
1389 citiri
Noua capacitate de exploatare a minereurilor radioactive din Harghita va costa peste 70 mil. euro

Capacitatea de exploatare a minereurilor radioactive pe care Compania Nationala a Uraniului (CNU) vrea sa o construiasca in Carpatii Orientali (jud. Neamt si Harghita) va costa peste 70 milioane euro, a declarat Agentiei NewsIn directorul general al companiei, Nicu Popa.

"Potrivit estimarilor pe care le avem acum, aceasta investitie ar putea depasi 70 milioane euro, insa detalii tehnice si economice exacte vom avea abia dupa finalizarea studiului de fezabilitate", a spus directorul general al companiei.

In prezent, CNU vrea sa reactualizeze studiul de fezabilitate facut initial in 2004, iar odata demarata constructia capacitatii de exploatare, aceasta ar putea fi gata in cinci ani. Studiul de fezabilitate pentru punerea in functiune a capacitatii de productie din Carpatii Orientali a fost elaborat in 2004 de catre Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Metale Rare si Radioactive (INCD-ICPMRR) din Bucuresti.

In 2004 si 2005 au fost obtinute acordurile si avizele specifice in Certificatul de Urbanism, cu exceptia acordului de mediu, fapt ce a dus la sistarea actiunii de promovare a obiectivului de investitii. Institutul ar fi trebuit sa revizuiasca studiul de fezabilitate din punct de vedere economic, dar, intrucat INCD-ICPMRR nu a obtinut Certificatul de Securitate Industriala, contractul a fost reziliat, iar, documentatia nu a mai fost finalizata, a explicat Nicu Popa.

De asemenea, CNU a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 132,57 milioane lei, in crestere cu 22% fata de cifra de afaceri din 2007, de 108,39 milioane lei. Profitul net al CNU a scazut de peste trei ori, de la 648.000 lei in 2007, la 195.000 in 2008.

"Cresterea cifrei de afaceri in anul 2008 fata de 2007 s-a realizat pe seama cresterii nivelului productiei vandute ( n.r. Contractul incheiat cu Nuclearelectrica, odata cu punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda, in octombrie 2007).

Profitul net de anul trecut a fost in scadere fata de cel din 2007 din cauza constituirii unui provision pentru refacerea mediului impus de legislatia de mediu specifica sectorului minier", a precizat directorul general al CNU. CNU este o companie aflata sub autoritatea Ministerului Economic si are 1.800 angajati.

Compania desfasoara activitati de cercetare geologica si exploatare a zacamintelor de uraniu, prepararea minereurilor si rafinarea concentratelor, transportul si comercializarea acestora, precum si conservarea, inchiderea si ecologizarea obiectivelor cu activitate sistata.

In paralel cu activitatea de baza, in companie se desfasoara si activitati auxiliare, precum efectuarea de analize fizico-chimice si radiometrice pe probele recoltate, precum si pentru analize de flux si de produs finit, se elaboreaza bilanturi de mediu si studii de impact, se investigheaza, se urmareste si se studiaza starea de sanatate a personalului. 

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#investitie, # stidiu, # fezabilitate, # companie , #Profit