Producatorul primului TV color, in plin scandal. Directorul si-a dat demisia

Marti, 21 Iulie 2015, ora 12:19
4787 citiri
Producatorul primului TV color, in plin scandal. Directorul si-a dat demisia
Foto: Flickr / Toshiba booth CC by 2.0

Compania Toshiba a ramas fara CEO, dupa ce Hisao Tanaka, directorul executiv si presedintele companiei, si-a dat demisia marti, in urma scandalului privind registrele de contabilitate care a zguduit compania in ultimele luni.

Alaturi de el vor parasi functiile si Norio Sasaki, vicepresedintele companiei, si Atsutoshi Nishida, un fost director Toshiba care oferea acum servicii de consultanta, anunta compania, citata de CNN Money.

Actualul presedinte al Toshiba, Masashi Muromachi, va asigura interimatul pentru functia de CEO, anunta aceeasi publicatie.

Conglomeratul nipon Toshiba, care produce de la electronice de uz casnic pana la tehnologie pentru energia nucleara, se afla deja in focuri de luni bune din cauza unor nereguli sesizate in rapoartele de contabilitate.

Compania ar fi supraevaluat profiturile la cinci ani cu 151,8 miliarde de yeni (echivalentul a 1,2 miliarde de dolari), potrivit cercetarilor realizate de o comisie independenta.

Intr-o scrisoare adresata actionarilor si investitorilor, oficialii Toshiba promit ca vor aborda foarte serios problema.

"Dupa examinarea raportului, compania va face tot ce-i sta in putinta pentru a corecta rezultatele financiare din trecut", mai spun acestia in scrisoare.

Totul a inceput in luna apilie, cand compania a inceput sa faca verificari cu privire la practicile de contabilitate folosite in divizia sa de energie. Lucrurile s-au agravat in mai, dupa ce compania a anuntat ca evaluarea va fi preluata de o comisie independenta.

Toshiba si-a anulat distributia de dividende si a amanat anuntarea profiturilor, solicitandu-le analistilor sa faca noi recomandari de investitii si noi estimari privind profiturile.

Actiunile Toshiba au scazut cu 20% incepand din aprilie, de cand problemele de contabilitate au iesit la iveala. Valoarea de piata a companiei este acum de aproximativ 1,673 trilioane de yeni (13,4 miliarde de dolari).

Rezultatele financiare pe 2014 ar fi urmat sa fie anuntate pe 31 august, insa analistii se asteapta la o scadere continua pana atunci a actiunilor Toshiba.

Toshiba a fost fondata in 1875 si si-a construit rapid un renume de companie care aduce tehnologie de ultima ora pe piata japoneza, de la masini de spalat la frigidere si, ulterior, primul televizor color din lume. In ziua de astazi, Toshiba este una dintre cele mai cunoscute branduri de electronice de larg consum din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Toshiba CEO demisie, #scandal Toshiba , #Profit