Productia de cauciucuri, cel mai profitabil business in plina criza a petrolului

Miercuri, 12 August 2015, ora 16:13
2630 citiri
Productia de cauciucuri, cel mai profitabil business in plina criza a petrolului
Foto: Pixabay

Carburanti mai ieftini inseamna mai multi kilometri parcursi de fiecare masina. Aceasta se traduce pentru producatorii de anvelope din lumea intreaga intr-o crestere a cererii de cauciucuri, pe masura ce pneurile se uzeaza in urma rulajului mare.

Pentru companii precum Michelin, Goodyear, Bridgestone, Continental sau Pirelli este un sezon de sarbatoare. Preturile mici din piata de energie nu inseamna doar o materie prima mai ieftina, ci si un consum mai mare de cauciucuri, observa reporterii Bloomberg.

Minge la fileu

Criza petrolului ameninta sa puna pe butuci zeci de sectoare industriale, dar, printre multe fete triste, cele ale producatorilor de anvelope stralucesc de satisfactie.

Cauciucul sintetic are un pret mult mai mic decat acum un an, iar soferii tocesc pneurile masinilor mult mai repede de cand pretul la pompa al carburantilor a coborat si el.

"Suntem intr-un moment in care avem mingea la fileu", a afirmat Wolfgang Schaefer, directorul economic de la Continental, in momentul in care a raportat actionarilor o crestere cu 25% a profitului realizat in al doilea trimestru al acestui an.

Perioada fasta este confirmata si de evolutia pe bursa a actiunilor celor 5 mari companii producatoare de anvelope auto. Goodyear, de exemplu, a inregistrat o crestere de 25% la pretul actiunilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Prin comparatie, indexul S&P 500 nu a inregistrat decat un salt de 7,4 procente in aceeasi perioada, fiind tintuit de slaba evolutie a companiilor petroliere.

Conform Rubber Manufacturers Association, o asociatie profesionala din domeniu, pentru cauciucul sintetic integrat intr-o anvelopa de autoturism se consuma, in medie, 26 de litri de petrol.

Pretul petrolului Brent, indicele de referinta de pe piata, a inregistrat un declin de 51 de procente in ultimele 12 luni, comercializandu-se cu mai putin de 50 de dolari/ baril in prezent.

"Profiturile producatorilor de anvelope sunt in crestere in urma scaderii preturilor la cauciucul sintetic si cel natural", confirma si Kevin Tynan si Tanner Murphy, doi analisti ai Bloomberg Intelligence.

Pneuri in flacari

Marja de profit a industriei a crescut cu 27,5% numai in primul trimestru al acestui an, marcand cel mai profitabil moment din ultimii 15 ani, arata raportul celor doi analisti ai Bloomberg Intelligence.

Petrolul ieftin le-a dat aripi si soferilor, care acum conduc mai des si pe distante mai lungi. In special in Statele Unite cifrele sunt uluitoare.

Soferii americani parcursesera pana in luna mai a acestui an 442 de miliarde de kilometri, depasind recordul stabilit in august 2008, in perioada de dinaintea crizei financiare globale.

La sfarsitul lunii iulie, Richard Kramer, directorul executiv al Goodyear le dadea noi sperante actionarilor companiei: "Se vede o crestere a numarului de kilometri parcursi de masini. Aceasta inseamna mai multe pneuri arse de-a lungul soselelor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#consum carburanti, #pret carburanti, #producatori anvelope auto, #profit industrie anvelope , #Profit